Citrónový (limetkový) cheesecake

Znáte někoho, kdo nemá rád cheesecake?
Já tedy asi ne. Kouzlo toho "pravého" a "správného" cheesecake-u spočívá v dodržování několika zásad, které si můžete přečíst níže (samotný recept je až pod nimi). Pokud je nedodržíte, výsledek by nemusel dopadnout dle Vašich ideálů a představ.
Tento byl můj první, ale přesto ho přidávám, protože se opravdu povedl. Jo, sebechvála smrdí, ale ujišťuji Vás, že se umím i "zpeskovat" :D. Dělala jsem ho pro přítele k svátku, už to bude skoro půl roku. Myslím, že i jemu chutnal.
Cheesecake je natolik populární, že se jakožto příchuť objevuje i u zmrzlin, všelijakých (proteinových) tyčinek, ranních kaší a tak dále. Cheesecake je prostě legenda mezi moučníky. Je mnoho verzí tohoto oblíbeného koláče. Já připravila osvědčenou citrónovou/limetkovou klasiku. Původně měl být pouze limetkový, ale vzhledem k tuzemské nedostupnosti chemicky neošetřených limet jsem plán musela poupravit. Nemyslím si však, že by to bylo na škodu.
Ke studiu "jak na správný cheesecake" jsem použila hned několik zdrojů:

Několik rad pro ten "správný" cheesecake:

1) Ingredience na sýrovou hmotu zpracujte co nejjemněji, aby Vám v těstu nevznikly bublinky, což je u cheesecake-u nežádoucí.Doporučuje se metlička, stěrka či lžíce.Můžete údajně použít i kuchyňský robot, ale měli byste jej spustit na co nejnižší otáčky.
2) Ingredience přidávejte postupně.Všechny by měly mít pokojovou teplotu.
3) Cheesecake pečte ve vodní lázni, abyste zabránili popraskání povrchu.Správně upečený cheesecake není na povrchu hnědý ani zlatavý - musí mít bílou (respektive nažloutlou) barvu!Zároveň nesmí být úplně pevný - pokud do formy se správně upečeným cheesecakem zaklepete, měl by se rovnoměrně "roztřást" (jako pudink).Zároveň by se měl po upečení a následném vychlazení mírně "odloupnout" od stěn formy.
4) Dávejte si pozor na teplotní šok: Dort nechte vychladnout v troubě a poté při pokojové teplotě.Do ledničky ho dejte teprve, až je úplně vychladlý.
5) Dort z formy vyndejte až po vychlazení (nejlépe v lednici).
6) Korpus předpečte.Viděla jsem i spoustu receptů s nepečeným korpusem, ale mohlo by se Vám stát, že z něj budete mít "bláto", takže bych raději neriskovala (stalo se to sestře, když tento dort pekla pro svého přítele - jo, přítelům se v naší rodině pečou cheesecake-y :D - ... ačkoli se řídila receptem, korpus zdaleka nebyl ideální; zbytek byl ale naštěstí tak skvělý, že dortík zachránil ^^).

Ingredience (malá dortová forma o průměru asi 18 cm):

I. KORPUS:
  • 150 g sušenek (melasky od countrylife)
  • 55 g másla + na vymazání formy
II. VLASTNÍ "SÝROVÁ" HMOTA:
(upozornění: všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu)
  • 250 g ricotty
  • 125 g Philadelphie
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • kůra z 1 (chemicky neošetřeného) citrónu nebo limetky
  • šťáva z 1 citrónu/limetky
  • 1/2 ČL vanilkového extraktu
III. VRŠEK CHEESECAKE-U:
  • kůra z 1 (chemicky neošetřeného) citrónu/limetky
  • kandované citróny/limetky (na malou dortovou formu stačí polovina):
  • 1 (chemicky neošetřený) citrón/limetka (nakrájený(á) na tenká kolečka)
  • 150 g cukru
  • 250 ml vody

Postup:

1) Sušenky rozdrtíme manuálně či v robotu na jemnou drť, kterou následně spojíme s rozehřátým máslem v jednolitou směs.
2) Dortovou formu, zlehka vymazanou máslem (nezapomeňte ani na boky), si řádně obalíme hliníkovou fólií tak, aby nepropouštěla vodu.Vyzkoušíme voděodolnost v nádobě s vodou. Tento krok rozhodně nevynechejte, pokud nechcete mít "watercake" ;).
3) Na dno takto upravené formy upěchujeme sušenkové těsto, které dáme předpéct na 10 minut (pokud používáte velkou dortovou formu, počítejte s 12-ti minutami) do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia.
4) Na sýrovou hmotu si smícháme nejprve ricottu s philadelphií a cukrem.
5) Vejce rozklepneme třeba do hrnku a prošleháme jemně vidličkou.Až po prošlehání je přidáme k sýrům, takže nemusíme šlehat celé těsto, což by bylo nežádoucí vzhledem k možnému vzniku bublinek.
6) Na závěr přidáme citrónovou kůru, citrónovou šťávu a vanilkový extrakt.
7) Na předpečený korpus nalijeme směs sýrů.
8) Celou formu přemístíme do větší nádoby a následně vyplníme vnitřek nádoby horkou vodou (pozor, aby se voda nedostala na cheesecake!).
9) Celou vodní lázeň přemístíme do vyhřáté trouby a pečeme nejprve 12 minut (15 minut, pokud použijete běžně velkou dortovou formu) na 180 stupňů C.
10) Po tomto časovém úseku teplotu v troubě snížíme na 120 stupňů C a dopékáme dalších 30 - 45 minut.Upečený cheesecake poznáme tak, že se po zatřesení formou celý rovnoměrně "rozechvěje" ("roztřese", chcete-li), asi jako rosol či pudink.Já dopékala 38 minut, ale hodně to záleží na velikosti Vaší formy, na troubě i na množství použitých ingrediencí (tedy na výšce cheesecake-u).
11) Po upečení dort z trouby nevyndaváme.Troubu pouze vypneme, otevřeme dvířka a cheesecake v ní takto necháme odpočinout alespoň hodinu.
12) Po vyndání z trouby cheesecake necháme v pokojové teplotě.Pokud ho chcete dát do ledničky, počkejte, dokud úplně nevychladne (jinak hrozí, že Vám popraská!).Formu ještě nesundaváme.
13) Kandované citróny: V hrnci zahřejeme vodu s cukrem.Jakmile začne vřít, přidáme citróny, snížíme plamen a necháme jednu hodinu pozvolna vařit.Po této době citróny vyjmeme a rozložíme okapat na sítko.Vzniknuvší citrónový sirup nevyhazujte: lze ho zpracovat např. při pečení, když budete chtít těstu dodat příjemný citrónový nádech.
14) Kandovaná citrónová kolečka rozmístíme na upečený cheesecake (nemusí být úplně vychladlý).Jemně zatlačíme - zbytky sirupu zajistí, že k dortu hezky přilnou.
15) Na závěr můžeme cheesecake ještě dozdobit citrónovou kůrou.
16) Cheesecake doporučuji podávat vychlazený z lednice.Teprve ze studeného dortu můžeme sundat formu.

Výživové hodnoty na 1 kus (= 1/10):

pozn.:
  • počet porcí dle tohoto webu
  • na vymazání formy cca 5 g másla
  • použila jsem Philadelphii klasik, nikoli light
energetická hodnota: 1098 kJ
bílkoviny: 6 g
sacharidy: 27 g (z toho cukry 21,8 g)
tuky: 14 g (z toho NMK 12,5 g)
vláknina: 1,5 g



Tento recept byl trochu pracnější, ale neztrácejet kuráž! Budu držet palce, aby se i Vám vyvedl :).

Komentáře