Plněné pralinky

Na Vánoce jsem se rozhodla potěšit (snad) rodiče a prarodiče vlastnoručními pralinkami. Na to, že se jednalo o můj první pokus o pralinky, jsem s nimi nadmíru spokojená. Sice některé trochu praskly, ale "suma sumárum" výsledek předčil má očekávání. Doufám, že obdarovaným chutnaly minimálně stejně jako mně.
JE TŘEBA MÍT FORMU NA PRALINKY A ŠTĚTEČEK (nejlépe plastový/silikonový)! (A trpělivost...)

Ingredience:

(30 kusů pralinek - tmavých se světlou a kávovou náplní)

  • 200 g hořké čokolády
  • 50 g bílé čokolády
  • 45 ml smetany ke šlehání
  • 5 g másla
  • (+ instantní káva, kakao, matcha, ...)

Postup:

  1. Seženeme si formu na pralinky a štěteček (!). (Formy se vyrábějí ze silikonové hmoty, která je měkká a ohebná, takže pralinky se z ní dají dobře vyndat.)
  2. Ve vodní lázni (tj. v nádobě/kastrólu umístěné(m) nad větší nádobou (třeba pánví) s horkou až vroucí vodou) necháme rozehřát hořkou čokoládu.
  3. Štětečkem namočeným do rozehřáté čokolády řádně vymažeme otvory ve formě na pralinky - tím vytvoříme "skořápku" pro náplň. Lepší je vytvořit tuto vrstvu spíše širší, aby pralinky následně nepraskaly. (Nezapomeňte ani na "stěny" pralinky, otvůrky je nutné "vymazat" kompletně!)
  4. Necháme ztuhnout (s výhodou můžeme využít mrazák nebo venkovní teplotu, je-li chladno).
  5. Mezitím si připravíme náplň: Přivedeme k varu smetanu, následně přidáme máslo. Sundáme z vařiče a přidáme nalámanou bílou čokoládu. Pořádně promícháme, aby se čokoláda hezky rozpustila. Do části náplně dle chuti můžeme přidat např. kávu, kakao či matcha prášek - dle preferencí.
  6. Do ztuhlých skořápek opatrně nalijeme (nejlépe za pomoci lžičky) vychladlou náplň. Náplň by neměla sahat úplně po okraj, nýbrž několik mm pod - nesmíme skořápku vyplnit celou, protože ji budeme muset ještě "zavíčkovat".
  7. Necháme ztuhnout (viz krok č. 4).
  8. Na náplň ve skořápkách dolijeme další vrstvu hořké čokolády - ta bude fungovat jako víčko, aby náplň nevytékala.
  9. Necháme ztuhnout (viz krok č. 4).
  10. Pralinky opatrně vyndáme z formy. Event. přebývající okraje z čokolády odstraníme, aby pralinky vypadaly estetičtěji.
  11. Postup opakujeme dle kapacity a počtu forem :).

Výživové hodnoty:

(1 pralinka)

pozn.:
  • platí pro použití hořké čokolády Orion (52-%-ní), bílé čokolády Orion (hodnoty čokolád jednotlivých výrobců se značně liší)
  • platí pro "základní náplň" (do které lze dle chuti přidat kávu, kakao, matcha prášek, ...)
energetická hodnota: 207,2 kJ
bílkoviny: 0,6 g
sacharidy: 4,1 g (z toho cukry 3,9 g)
tuky: 3,2 g (z toho NMK 1,9 g)
vláknina: 0,6 g

Ganbatte! ^w^

Komentáře