Na Vánoce jsem se rozhodla potěšit (snad) rodiče a prarodiče vlastnoručními pralinkami. Na to, že se jednalo o můj první pokus o pralinky, jsem s nimi nadmíru spokojená. Sice některé trochu praskly, ale "suma sumárum" výsledek předčil má očekávání. Doufám, že obdarovaným chutnaly minimálně stejně jako mně.
JE TŘEBA MÍT FORMU NA PRALINKY A ŠTĚTEČEK (nejlépe plastový/silikonový)! (A trpělivost...)
Ingredience:
(30 kusů pralinek - tmavých se světlou a kávovou náplní)
- 200 g hořké čokolády
- 50 g bílé čokolády
- 45 ml smetany ke šlehání
- 5 g másla
- (+ instantní káva, kakao, matcha, ...)
Postup:
- Seženeme si formu na pralinky a štěteček (!). (Formy se vyrábějí ze silikonové hmoty, která je měkká a ohebná, takže pralinky se z ní dají dobře vyndat.)
- Ve vodní lázni (tj. v nádobě/kastrólu umístěné(m) nad větší nádobou (třeba pánví) s horkou až vroucí vodou) necháme rozehřát hořkou čokoládu.
- Štětečkem namočeným do rozehřáté čokolády řádně vymažeme otvory ve formě na pralinky - tím vytvoříme "skořápku" pro náplň. Lepší je vytvořit tuto vrstvu spíše širší, aby pralinky následně nepraskaly. (Nezapomeňte ani na "stěny" pralinky, otvůrky je nutné "vymazat" kompletně!)
- Necháme ztuhnout (s výhodou můžeme využít mrazák nebo venkovní teplotu, je-li chladno).
- Mezitím si připravíme náplň: Přivedeme k varu smetanu, následně přidáme máslo. Sundáme z vařiče a přidáme nalámanou bílou čokoládu. Pořádně promícháme, aby se čokoláda hezky rozpustila. Do části náplně dle chuti můžeme přidat např. kávu, kakao či matcha prášek - dle preferencí.
- Do ztuhlých skořápek opatrně nalijeme (nejlépe za pomoci lžičky) vychladlou náplň. Náplň by neměla sahat úplně po okraj, nýbrž několik mm pod - nesmíme skořápku vyplnit celou, protože ji budeme muset ještě "zavíčkovat".
- Necháme ztuhnout (viz krok č. 4).
- Na náplň ve skořápkách dolijeme další vrstvu hořké čokolády - ta bude fungovat jako víčko, aby náplň nevytékala.
- Necháme ztuhnout (viz krok č. 4).
- Pralinky opatrně vyndáme z formy. Event. přebývající okraje z čokolády odstraníme, aby pralinky vypadaly estetičtěji.
- Postup opakujeme dle kapacity a počtu forem :).
Výživové hodnoty:
(1 pralinka)
pozn.:
- platí pro použití hořké čokolády Orion (52-%-ní), bílé čokolády Orion (hodnoty čokolád jednotlivých výrobců se značně liší)
- platí pro "základní náplň" (do které lze dle chuti přidat kávu, kakao, matcha prášek, ...)
energetická hodnota: 207,2 kJ
bílkoviny: 0,6 g
sacharidy: 4,1 g (z toho cukry 3,9 g)
tuky: 3,2 g (z toho NMK 1,9 g)
vláknina: 0,6 g
Ganbatte! ^w^
Komentáře
Okomentovat