Update 2022: Tyhle žvásty tady nechávám pouze z milosrdenství ke svému adolescentnímu já.
Jak začít... Mám pocit, že z j-rock maniaka se stala domácí puťka :D.
Dobře, nikdy jsem nebyla do j-rocku úplně ulítlá, ale stejně. Prostě mě více baví přidávat příspěvky o jídle xD.
[BTW: Zjistila jsem, že nejenom j-rock je hudba. Změnila jsem se. Už snesu i mainstream. Něco mám i ráda... Třeba Trift Shop... Nebo dubstep - SKRILLEX. A taky jsem začala mít ráda jiný než japonský rock ^^. Třeba Korn, Rammstein, Slipknot nebo čeští death-metalisti Secret of darkness. Ale i nadále jsem j-rocku (a visual-kei) věrná a uznávám ho jako úžasnou hudbu :). Jen už to pro mě není jediná poslouchatelná hudba :D. Momentálně mezi své největší oblíbence řadím: the GazettE, Plastic Tree, LM.C, ONE OK ROCK,... atd.. A taky jsem si zamilovala Konnayuki ♥. A Sunghu Jung :)... Jeho verzi "River flows in you" od Yirumy se snažím nějak napodobit na kytaru :"D.]
Tak dobře, přestanu kecat o úplně jiném tématu -_-"... Nuž tedy k mé pizze!
Během povodní v červnu (není to aktuální recept :D) jsem se koukala na "Jamie vaří minutky" a zaujala mě jeho "rychlo-pizza" připravená částečně na pánvi. Její příprava by měla být rychlá, protože nemusí kynout - použijeme místo droždí kypřicí prášek. Takže se tu s Vámi chci podělit o tento recept ;).
Ingredience:
(1 pizza)
I. PIZZA:
- 1 hrnek (~ 275 g) hladké mouky
- 1,5 ČL kypřicího prášku
- voda (množství dle potřeby, cca 1/2 hrnku, ale přidáváme postupně!)
- špetka soli
- 1 PL olivového oleje
- olivový olej na smažení
II. OBLOHA:
(Je to na Vás, jakou oblohu pro pizzu zvolíte, tady je jen moje jednoduchá inspirace...)
- podklad: kečup + balsamico + česnek + bazalka (Áno, jsem barbar... Na pravou italskou pizzu kečup nepatří... Nu což, tahle není italská ale česká ...:"D.)
- rajčata (pokrájená na plátky)
- šunka
- eidam
- parmezán
- bazalka
- olivový olej (stačí troška)
Postup:
- Ručně nebo za pomoci kuchyňského robota (což jednoznačně usnadní práci) smícháme mouku, kypřicí prášek, sůl, olivový olej a postupně přidáváme vodu - méně je více. Vodu tedy přiléváme po troškách, aby vzniklo kompaktní těsto. Pokud to s vodou přeženeme, těsto moc lepí a je nutno přidat mouku. (Já jí musela přidat opravdu hodně, aby se s ním dalo vůbec něco dělat :"D - příště znovu a lépe!)
- Z těsta (které by mělo být pružné) vytvoříme kuličku, kterou na pomoučněném válu uválíme na placku o výšce 1 cm (ideálně by měla mít kruhový tvar).
- Placku přehneme na čtvrtinu, aby se nepřetrhla a takto přemístíme na rozehřátou pánev vhodnou do trouby (a dostatečně velkou) s trochou olivového oleje, kde ji narovnáme zpět do kruhu.
- Opékáme na středním až vyšším plamenu asi 5 minut. Na těstě by se měly začít objevovat bublinky. (Musíte se řídit docela instinktivně, protože sama moc nevím, jak dlouho jsem to pekla - za to se omlouvám.) Vypneme plamen.
- Těsto pomažeme základem (já použila barbarsky kečupovou směsku - viz výše) a přidáme vše ostatní z oblohy.
- Pak dáme pizzu ještě na 5 minut pod gril do trouby. (POZOR: Naše pánev musí být vhodná do trouby! Popř. pizzu přesuneme na plech!)
Výživové hodnoty:
(CELÁ pizza (jen těsto/+ "ilustračně" obloha))
pozn.:
- pro někoho 1 porce, pro jiného 2 (dle mého názoru spíše druhá verze, jinak je to "energetický nářez"!)
- olivový olej na smažení - cca 1 PL
- POUZE ILUSTRAČNĚ - na oblohu použito cca:
- 20 g kečupu
- 1 ČL balzamikového octa
- 4 g česneku
- 10 g čerstvé bazalky (do kečupové "salsy" + na vrch)
- 75 g rajčat
- 70 g kuřecí šunky
- 30 g 30%-ního eidamu
- 30 g parmazánu
- 1 ČL olivového oleje
energetická hodnota: 4713,0/6198,0 kJ
bílkoviny: 33,0/63,0 g
sacharidy: 194,0/205,0 g (z toho cukry 8,0/17,0 g)
tuky: 23,0/43,0 g (z toho NMK 3,0/12,0 g)
vláknina: 8,0/10,0 g
Doufám, že pokud tuhle pizzu zkusíte, tak se Vám podle mého návodu alespoň trochu podaří. Ta moje byla sice trochu tužší, ale na chuť moc dobrá :).
Komentáře
Okomentovat