Jahodovo-čokoládové muffiny s borůvkami

Tak dnes ještě jeden článek :D.
A konečně o jídlu... Toho tu je málo xD. Tentokrát to budou čokoládové (popravdě spíše "jen" kakaové) muffiny plněné jahodami a posypané borůvkami. Zdroj receptu je Bravo/Bravo girl - teď vážně nevím, ale myslím, že to druhé. Ne že bych to četla, přitáhla to sestřina kamarádka :D. Ale je to moc moc oishii *o*. Vážně, zkuste je, chutnají báječně. Recept jsem upravila pro svoje potřeby. Je možné do těsta, jako v mém případě, použít bezlepkovou mouku, funguje to bez problémů.

+ Obměna: Švestkovo-čokoládové muffiny s rybízem

Ingredience:

(cca 12 kusů)

  • 125 g másla
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 200 g polohrubé mouky (pro bezlepkovou verzi použijte třeba Jizerku)
  • 50 g mletých mandlí
  • 2 ČL prášku do pečiva (= kypřicího prášku)
  • 4 PL mléka
  • 4 PL kakaa
  • cca 12 větších jahod/švestek (odpeckovaných; na každý kus jedna; pokud používáte zmrazené, nerozmrazujte je, ale dejte je do muffinů zmrzlé!)
  • borůvky/rybíz (pro mražené ovoce platí to samé jako u jahod/švestek výše)

Postup:

  1. Utřeme máslo s cukrem a vanilkovým cukrem.
  2. Přidáme vejce, smícháme.
  3. V jiné míse smícháme mouku, prášek do pečiva a mleté mandle.
  4. Do máslové hmoty střídavě přidáváme mouku a mléko, dokud nevznikne hladké těsto. Pokud je směs moc hustá, přidáme ještě mléko (POZOR: s rozvahou! - těsto má být poměrně husté, takže jen kdyby to bez přídavku mléka opravdu vůbec nešlo!).
  5. Těstem plníme muffinové papírové košíčky (nejlépe 2 v sobě, aby se těsto nerozteklo), v lepším případě formy. Naplníme jen trochu, vložíme jednu jahodu/švestku a přikryjeme dalším těstem. Aby byly muffiny hezky vypouklé, nedoporučuji plnit pouze do 2/3, jak se většinou všude píše. Já plním do rovna a je to fajn ;). (U tekutého těsta by plnění do rovna mohlo být problém, ale toto třené hutné těsto je opravdu husté, takže by vytéct nemělo.)
  6. Posypeme borůvkami/rybízem a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů C po dobu 20-25 min. Propečenost posuzujeme pomocí dřevěné špejle - po vytáhnutí ze správně propečeného muffinu by měla být čistá.

Výživové hodnoty:

Zde neuvádím, protože nejsem schopna odhadnout, kolik muffinů z tohoto množství vyjde. (A uvádět množství pro celek mi připadá bezvýznamné.)

Švestkovo-rybízová obměna:


Ganbatte~!

Komentáře