Fazolové brownies

Ohayou,
po dlouhé době jsem se odhodlala publikovat recept na fazolové brownies.
Předem upozorňuji, že ne každému tento dezert chutná. Každý máme jiné chutě a fazolové brownies je prostě trošku cítit po fazolích. Ale opravdu jen minimálně! Každopádně, mně chutnalo ^^. Bylo trochu sušší, než jsem čekala, ale to mě neodradilo.
Dělala jsem bezlepkové (kvůli své sestřičce), ale samozřejmě můžete použít i normální (celozrnnou) pšeničnou mouku, tento dezert to nijak zásadně neovlivní.
Ještě k těm fazolím: Na většině balení fazolí je napsáno, jak dlouho je vařit. Spoustu návodů naleznete také na internetu. Nezapomeňte, že fazole při vaření zvětší svou hmotnost (zhruba 2x, ale to je jen orientační údaj). Je potřeba je uvařit prostě doměkka, takže počítejte minimálně s hodinou času, někdy až dvěma. A hlavně - musí být dopředu namočené! Minimálně několik hodin, ale doporučuji spíše přes noc, tj. alespoň 12 hodin. Pokud se na to necítíte, použijte fazole z plechovky.
Původní recept mám od Dewii, ale poslední dobou se jich na fazolové brownies všude hemží tak moc... Každopádně musím konstatovat, že odkaz na tento prapůvodní zdroj již nefunguje, takže proto ho sem nedám.
Teď jsem se koukla a zjistila, že už 12.června můj blog oslaví své druhé narozeniny! Ze začátku to měla být typicky japanofilní záležitost, ale během psaní tohoto blogu jsem objevila také vaření, které se stalo mým koníčkem, ačkoliv zatím nejsem nijak zdatný kuchař. Návštěvnost sice není nijak vysoká, ale všem, koho mé články alespoň trochu zaujaly, děkuji!

Ingredience:

(1 MENŠÍ plech cca 20 x 30 cm)

  • 250-300 g uvařených (adzuki) fazolí (tj. "nasucho" mohly vážit asi 125-150 g - doporučuji jich uvařit spíše 125 g, jelikož po uvaření se jejich hmotnost MINIMÁLNĚ zdvojnásobí; vaření fazolí - viz úvod k článku; použijete-li fazole z plechovky, měly by mít tuto hmotnost po slití nálevu; UVAŘENÉ I KONZERVOVANÉ FAZOLE PŘED MIXOVÁNÍM ŘÁDNĚ PROPLÁCHNĚTE ČISTOU VODOU)
  • 30 g kukuřičných vloček (cornflakes; rozdrcených)/ovesných vloček
  • 80 g (~ 1 malý) banánu (pokrájeného na kolečka)
  • 60 g bezlepkové mouky (rýžové, pohankové, směsi, ...)/celozrnné pšeničné mouky jemně mleté/hladké pšeničné mouky
  • 15 g hořkého kakaa
  • 50 g hořké čokolády (nasekané)
  • 50 g třtinového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 1/3 hrnku (~ 83 g) mléka
  • 40-45 ml rostlinného oleje
  • 1 ČL kypřicího prášku
  • špetka soli
  • (+ na ozdobu: např. banán, ořechy, ...)

Postup

  1. Uvařené (nebo event. konzervované) propláchnuté fazole rozmixujeme např. tyčovým mixerém. Postupně přidáme banán, mléko a olej a mixujeme, dokud nevznikne hladká hmota.
  2. V jiné nádobě smícháme mouku, vanilkový a třtinový cukr, kakao, vločky, kypřicí prášek, špetku soli a čokoládu.
  3. Do fazolové hmoty postupně přidáváme sypkou směs.
  4. Vzniklé těsto nalijeme na menší plech (cca 20 x 30 cm = 600 cm2), který jsme nejdříve vymazali a vyložili pečicím papírem nebo vysypali (kokosem, hrubou moukou, krupicí, ...). (Osobně preferuji pečicí papír, přestože není zrovna ekologickou variantou pro pečení.)
  5. Pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů C po dobu 20-25 min.

Výživové hodnoty:

Zde neuvádím, protože nejsem schopna odhadnout, kolik porcí z tohoto množství vyjde. (A uvádět množství pro celek mi připadá bezvýznamné.)


Ganbatte!

Komentáře