Jahodová castella (kasutera)

Ohayou!
Tento recept sem dávám co nejrychleji po jeho tvorbě, neboť sezóna jahod již končí a myslela jsem si, že by toho ještě někdo mohl využít. Navíc jich do tohoto receptu není potřeba mnoho a s klidem lze využít i horší kousky, které už nemáte chuť si dát třeba s jogurtem nebo šlehačkou.
Znáte castellu? Castella (jap. kasutera) je japonský moučník, který se dělá z vajec, mouky,cukru a medu. Jeho hlavní chuť by měla být medová a také by měl být dost vlhký a vláčný. Japonci tento recept údajně převzali od Portugalců.
Říkala jsem si, že by bylo fajn ji vyzkoušet a vzhledem k tomu, že jsme na zahradě měli jahody, vznikla její jahodová varianta. Jahody v ní tedy nijak zvlášť cítit nejsou, ale dodávají jí vlhkost. Navíc ji s nimi můžete i podávat... A doplnit např. kopečkem domácí šlehačky nebo vanilkové zmrzliny, mňam!
Castellu jsem opět dělala bezlepkovou, pro "běžnou" verzi použijte nějakou chlebovou mouku (NE žitnou!), popř. prostě nějakou pšeničnou, třeba polohrubou a klidně rovnou celozrnnou. A nelekejte se nepřítomnosti kypřicího prášku či sody, opravdu zde nejsou potřeba.
Upozorňuji, že stojí za to se kouknout na obrázky z justonecookbook, kde je vidět, na jakém místě se má castella např. pomazat medem. Já bohužel žádné foto z přípravy nepořídila.
A pokud už někoho nebaví recepty, nebojte se. V nejbližší době plánuji přidat i nějaké ty překlady, i když nevím, nakolik budou pro Vás zajímavé...
Můj recept vznikl zkombinováním tohoto a tohoto receptu.

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 140 g cukru
  • 100 g chlebové mouky (NE žitné!; použila jsem bezlepkovou - mix od značky Schar; pokud nemáte nějaký chlebový mix, můžete zkusit alternativu s běžnou pšeničnou moukou, klidně i celozrnnou... nezkoušela jsem, ale myslím, že by to mělo fungovat)
  • 200 g (cca) jahod (odstopkovaných) 
  • 1 ČL sušeného mléka (není nutné)
  • 3 PL medu
  • 1 ČL horké vody

Postup

  1. Jahody rozmixujeme. 
  2. Rozmixované jahody propasírujeme přes sítko (třeba do hrnku) -> po propasírování by měly mít objem 125 ml, což činí 1/2 hrnku.
  3. Do jahodového pyré přidáme 2 PL medu a sušené mléko.
  4. Celá vejce vyšleháme s cukrem, až směs získá žlutobílou barvu. (V kuchyňském robotu (Kenwood) to trvalo 5 min na skoro nejvyšší výkon. Je možné šlehat i ručně, ale je to hrozná otrava. Doporučuji tedy robota nebo alespoň metličkový mixér.)
  5. U robota/metličkového mixéru snížíme výkon a postupně přidáváme mouku.
  6. Na závěr přidáme postupně jahodové pyré.
  7. Těsto nalijeme nejlépe do kvádrové chlebové formy, kterou jsme napřed vymazali olejem a dali do ní pečicí papír (viz obr. z justonecookbook, odkaz zde) tato dávka je spíše pro menší formu. Špejlí těsto cikcak projedeme, abychom zredukovali množství bublin.
  8. Pečeme v troubě předehřáté na 165 stupňů C 35 min. Konec pečení zkontrolujeme také špejlí - neměly by na ní ulpět zbytky těsta (kontrolujeme STŘEDNÍ část castelly).
  9. Po vyndání z trouby povrch castelly ihned pomažeme medovou směsí, kterou připravíme smícháním 1 PL medu a 1 ČL horké vody (viz obr. z justonecookbook, odkaz zde). 
  10. Po vychladnutí castellu zabalíme do igelitového fólie/sáčku a necháme min. 12 hodin odležet v lednici.
  11. Pro servírování castelly odřežeme její boční části (viz obr. z justonecookbook, odkaz zde).

Výživové hodnoty:

Zde neuvádím, protože nejsem schopna odhadnout, kolik porcí z tohoto množství vyjde. (A uvádět množství pro celek mi připadá bezvýznamné.)

Ganbatte~

Komentáře