Piškotový (bezlepkový) dort s ovocem a agarem

Konnichiwa~!
Už je to zase strašně dlouho od publikace posledního článku a nebudu lhát, měla jsem čas... Ale nějak jsem se na psaní sem necítila, nechtělo se mi.
Avšak co se týče vaření, zas tak moc jsem nezahálela. Tento dort dokonce hodně chutnal i taťkovi - a to je teprve co říci! Řekl, že chutná "jako z cukrárny", což bylo pravděpodobně myšleno jako velká pochvala ^^.
Dělala jsem ho tentokrát z bezlepkové mouky, ale v pohodě by to šlo i z mouky pšeničné.
Doufám tedy, že Vám bude taky chutnat!

Ingredience:

(dortová forma o průměru asi 26 cm)

I. TĚSTO:

  • 130 g polohrubé mouky (pro bezlepkovou verzi jsem použila směs mouky Schar (třeba "Mix patisserie"), tapiokové a pohankové)
  • 4 g (= 1/3 balení) kypřicího prášku 
  • 100 g cukru
  • 20 g (= 1 balení) vanilkového cukru 
  • 3 bílky a 2 žloutky (pokud děláte dvojitou dávku, použijte 5 vajec - 5 žloutků a 5 bílků)
  • 6 PL vlažné vody
  • 5 PL rostlinného oleje
  • špetka soli

II. KRÉM:

  • 1 balení (~ 40 g) vanilkového pudinkového prášku (můžete zkusit i jiný, třeba kokosový, ale rozhodně nedoporučuji kakaový - nám to s ním nechutnalo)
  • 2,5 PL cukru (nejlépe vanilkového)
  • 1/2 vaničky (= 125 g) tvarohu (polotučného; vyndáme předem z lednice, aby měl pokojovou teplotu)
  • 250 ml mléka (polotučného)

III. OSTATNÍ:

  • bobulovité ovoce - např. maliny a borůvky (nevážila jsem, ale mohlo to být tak 300 g)
  • 1 PL džemu/marmelády (nejlépe z takového ovoce, kterým budete dort zdobit - já použila malinový)
  • 500 ml vody oslazené sirupem dle chuti (použila jsem domácí rybízový)/ovocného džusu či šťávy
  • 5 g agaru (prášek agar-agar)

Postup:

I. KORPUS:

  1. Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem, olejem a vodou. Měla by vzniknout světle žlutá pěna.
  2. K žloutkům postupně přidáváme mouku předem smíchanou s kypřicím práškem, šleháme.
  3. V jiné nádobě z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh.
  4. Sníh postupně přidáváme do žloutkové směsi, dokud nevznikne hladké těsto.
  5. Dortovou formu o průměru asi 26 cm vymažeme olejem (dno můžete navíc vyložit pečicím papírem - za sebe doporučuji).
  6. Těsto nalijeme rovnoměrně do formy a pečeme v troubě předehřáté na 175 stupňů asi 25 minut. Po uplynutí této doby provedeme test propečení špejlí (zkoušíme UPROSTŘED korpusu, na špejli by neměly ulpět zbytky těsta, pouze drobečky).
  7. Upečený korpus necháme vychladnout, poté sejmeme formu.

II. KRÉM:

  1. Z 1 sáčku pudinkového prášku a (pouze!) 250 ml mléka uvaříme pudink.
  2. Ještě horký pudink smícháme s tvarohem a (nejlépe vanilkovým) cukrem.
  3. (Ručním šlehačem) směs šleháme, dokud nevznikne hladký krém.

III. OSTATNÍ:

  1. Korpus namažeme slabou vrstvou marmelády/džemu a poté ho rovnoměrně pokryjeme krémem. Uhladíme nožem namočeným v horké vodě.
  2. Na krém poklademe dostatečné množství ovoce.
  3. Připravíme si agar: Agarový prášek rozmícháme ve vodě dostatečně ochucené sirupem/v džusu. Přivedeme k varu a poté okamžitě sejmeme z ohně. Necháme dostatečně vychladnout (tekutina nesmí být horká ani příliš teplá, krém by se totiž roztekl; dejte si však pozor, aby nezačala příliš houstnout - to byste ji už na dort vylili asi dost těžko :P) a poté nalijeme na dort, na který jsme předtím znovu připevnili formu.
  4. Dort dáme vychladit do lednice a krájíme až po ztuhnutí agaru.

Výživové hodnoty:

(1/20 kousek)

pozn.:
  • počet porcí dle tohoto webu
  • hodnoty platí pro uvedené bezlepkové mouky (v poměru 1:1:1)
  • použité ovoce (odhadem): 150 g malin, 150 g borůvek
  • na výrobu agaru jsem počítala s použitím malinového džusu
energetická hodnota: 512,1 kJ
bílkoviny: 2,6 g
sacharidy: 19,7 g (z toho cukry 13,6 g)
tuky: 3,6 g (z toho NMK 0,8 g)
vláknina: 1,2 g

Ganbatte, mina-san!

Komentáře