Domácí gnocchi s rajčatovou omáčkou a mozzarellou (bezlepkové)

Konbanwa~.
Dnes jsem se konečně rozhodla přidat recept na jeden z mých vegetariánských obědů: Domácí bramborové gnocchi - které jsem vyzkoušela v bezlepkové verzi a podařily se - zapečené v rajčatové omáčce a prokládané mozzarellou a rajčaty.
Ještě jsem se nezmínila o tom, proč většinou přidávám recepty obsahující co nejmenší množství masa. Zastávám totiž názor, že nadměrná konzumace masa v dnešní době je neekologická. Důvodů je hned několik. Jedním z nich je množství vody, které je potřeba k vytvoření masa (uvědomte si, že se jedná o vodu potřebnou k vypěstování potravin, kterými se zvíře po určitou dobu živí), dalším je například vysoká produkce skleníkových plynů. Chuť masa mám ráda, ale myslím si, že bílkoviny můžeme získávat i z jiných potravin (například z luštěnin), a tak mi připadá zbytečné jíst maso každý den. Jaký názor máte na tuto problematiku Vy?

Ingredience:

(4 porce)

I. GNOCCHI:

  • 450 g brambor uvařených ve slupce (v neosolené vodě)
  • 1 žloutek
  • 150 g mouky (pro normální gnocchi použijte hladkou pšeničnou, pro bezlepkové můžete např. jako já nakombinovat 120 g Schar směsi a 30 g pohankové) + další mouka na vál
  • 10 g parmezánu (strouhaného)
  • sůl
  • pepř

II. RAJČATOVÁ OMÁČKA:

  • 1 PL olivového oleje
  • 1 cibule (nakrájená na kostičky)
  • 1 červená paprika (pokrájená nadrobno)
  • 2-3 stroužky česneku (nasekaného nadrobno)
  • 400 g konzerva loupaných rajčat
  • hrst čerstvé bazalky/oregana
  • sůl
  • pepř

III. OSTATNÍ:

  • 125 g mozzarelly (nakrájené na plátky)
  • 2 rajčata (nakrájená na plátky)

Postup:

I. GNOCCHI:

  1. Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme.
  2. Přidáme žloutek, osolíme a opepříme, promísíme.
  3. Přidáme parmezán a 1/2 mouky, promísíme.
  4. Nakonec přidáme zbytek mouky a vytvoříme pružné těsto. Pokud je příliš měkké, přidáme další mouku.
  5. Z těsta tvoříme válečky, které nakrájíme na stejně velké špalíčky.
  6. Každý špalíček ještě mírně zmáčkneme pomoučněnou vidličkou.Tímto způsobem vytvoříme hezké gnocchi.
  7. Gnocchi vaříme po několika dávkách ve vroucí osolené vodě (vkládáme až do vroucí vody), dokud nevyplavou na povrch. Hotové gnocchi z vody vyjmeme vhodným nástrojem, např. malým ceďákem či děrovanou lžicí.

II. OMÁČKA:

  1. Na lžíci olivového oleje restujeme doměkka (asi 4 min) cibuli s paprikou.
  2. Přidáme česnek, smažíme další minutu.
  3. Přidáme konzervu rajčat (i s tekutinou), zamícháme a přivedeme k varu. Vaříme zvolna asi 15 minut.
  4. Omáčku osolíme a opepříme, ochutíme bazalkou nebo oreganem.

III. OSTATNÍ:

  1. Uvařené gnocchi vložíme do zapékací mísy.
  2. Přilijeme rajčatovou omáčku a opatrně promísíme.
  3. Na vrch rozmístíme plátky mozzarelly a rajčat.
  4. Zapékáme asi 10 min v troubě pod grilem (teplota okolo 210 stupňů C; ale je nutno dávat veliký pozor ať se jídlo nespálí!).

Výživové hodnoty:

(1 porce)

pozn.:
  • použitá mouka: 130 g Schar Mix B (120 g do těsta + cca 10 g na vál) + 30 g pohanková hladká
  • přibližná hmotnost zeleniny: 100 g cibule, 100 g papriky, 10 g česneku, 120 g rajčat (na vrch)
  • počítáno s MOZARELLA LIGHT
energetická hodnota: 1631,8 kJ
bílkoviny: 14,0 g
sacharidy: 62,3 g (z toho cukry 9,0 g)
tuky: 8,5 g (z toho NMK 3,3 g)
vláknina: 5,0 g


Dobrou chuť!

Komentáře