Konbanwa~.
Dnes jsem se konečně rozhodla přidat recept na jeden z mých vegetariánských obědů: Domácí bramborové gnocchi - které jsem vyzkoušela v bezlepkové verzi a podařily se - zapečené v rajčatové omáčce a prokládané mozzarellou a rajčaty.
Ještě jsem se nezmínila o tom, proč většinou přidávám recepty obsahující co nejmenší množství masa. Zastávám totiž názor, že nadměrná konzumace masa v dnešní době je neekologická. Důvodů je hned několik. Jedním z nich je množství vody, které je potřeba k vytvoření masa (uvědomte si, že se jedná o vodu potřebnou k vypěstování potravin, kterými se zvíře po určitou dobu živí), dalším je například vysoká produkce skleníkových plynů. Chuť masa mám ráda, ale myslím si, že bílkoviny můžeme získávat i z jiných potravin (například z luštěnin), a tak mi připadá zbytečné jíst maso každý den. Jaký názor máte na tuto problematiku Vy?
Ingredience:
(4 porce)
I. GNOCCHI:
- 450 g brambor uvařených ve slupce (v neosolené vodě)
- 1 žloutek
- 150 g mouky (pro normální gnocchi použijte hladkou pšeničnou, pro bezlepkové můžete např. jako já nakombinovat 120 g Schar směsi a 30 g pohankové) + další mouka na vál
- 10 g parmezánu (strouhaného)
- sůl
- pepř
II. RAJČATOVÁ OMÁČKA:
- 1 PL olivového oleje
- 1 cibule (nakrájená na kostičky)
- 1 červená paprika (pokrájená nadrobno)
- 2-3 stroužky česneku (nasekaného nadrobno)
- 400 g konzerva loupaných rajčat
- hrst čerstvé bazalky/oregana
- sůl
- pepř
III. OSTATNÍ:
- 125 g mozzarelly (nakrájené na plátky)
- 2 rajčata (nakrájená na plátky)
Postup:
I. GNOCCHI:
- Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme.
- Přidáme žloutek, osolíme a opepříme, promísíme.
- Přidáme parmezán a 1/2 mouky, promísíme.
- Nakonec přidáme zbytek mouky a vytvoříme pružné těsto. Pokud je příliš měkké, přidáme další mouku.
- Z těsta tvoříme válečky, které nakrájíme na stejně velké špalíčky.
- Každý špalíček ještě mírně zmáčkneme pomoučněnou vidličkou.Tímto způsobem vytvoříme hezké gnocchi.
- Gnocchi vaříme po několika dávkách ve vroucí osolené vodě (vkládáme až do vroucí vody), dokud nevyplavou na povrch. Hotové gnocchi z vody vyjmeme vhodným nástrojem, např. malým ceďákem či děrovanou lžicí.
II. OMÁČKA:
- Na lžíci olivového oleje restujeme doměkka (asi 4 min) cibuli s paprikou.
- Přidáme česnek, smažíme další minutu.
- Přidáme konzervu rajčat (i s tekutinou), zamícháme a přivedeme k varu. Vaříme zvolna asi 15 minut.
- Omáčku osolíme a opepříme, ochutíme bazalkou nebo oreganem.
III. OSTATNÍ:
- Uvařené gnocchi vložíme do zapékací mísy.
- Přilijeme rajčatovou omáčku a opatrně promísíme.
- Na vrch rozmístíme plátky mozzarelly a rajčat.
- Zapékáme asi 10 min v troubě pod grilem (teplota okolo 210 stupňů C; ale je nutno dávat veliký pozor ať se jídlo nespálí!).
Výživové hodnoty:
(1 porce)
pozn.:
- použitá mouka: 130 g Schar Mix B (120 g do těsta + cca 10 g na vál) + 30 g pohanková hladká
- přibližná hmotnost zeleniny: 100 g cibule, 100 g papriky, 10 g česneku, 120 g rajčat (na vrch)
- počítáno s MOZARELLA LIGHT
energetická hodnota: 1631,8 kJ
bílkoviny: 14,0 g
sacharidy: 62,3 g (z toho cukry 9,0 g)
tuky: 8,5 g (z toho NMK 3,3 g)
vláknina: 5,0 g
Dobrou chuť!
Komentáře
Okomentovat