Jedná se o recept na výborný, ale zároveň - dle mého názoru - zdravý koláč. Korpus je tvořen těstem z ovesných vloček, jablek a případně i banánů (viz ingredience) a na vrchu je tvarohová vrstva ("poleva").
Recept jsem našla na této stránce a mírně (vlastně téměř minimálně) ho upravila, a tak jsem si říkala, jestli není zbytečné ho sem dávat... Dospěla jsem však k názoru, že když jsem ho dělala trochu jinak, ničemu neuškodí, když ho přidám taky.
Ingredience:
(dortová forma o průměru asi 26 cm)
I. TĚSTO:
- 1 hrnek ovesných/jiných obilných vloček (např. pohankových; já použila jemné a myslím si, že se zde hodí více)
- 1 hrnek strouhaného kokosu
- 5 středně velkých jablek/3 banány a 3 malá jablka (vše nastrouhané)
- 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 sáček kypřicího prášku
- 2 vejce
- 1 hrnek mléka
- 2 PL medu (popř. cukru/hnědého cukru)
- 2 PL rozinek/sušených švestek (pokrájených)
- 2 PL rumu
- 1 ČL skořice
II. POLEVA:
- 250 g tvarohu
- 2 PL cukru (třtinového)
- 2 PL rumu
- 1/4 hrnku mléka
+ 1 ČL skořice na ozdobu
Postup:
- Všechny ingredience na korpus smícháme dohromady v jednolitou hmotu.
- Těsto vlijeme do vymazané a vysypané nebo vymazané a pečicím papírem vyložené dortové formy (průměr cca 26 cm; popř. použijeme jinou vhodnou formu/pekáč).
- Pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 175 stupňů C.
- Po 20-ti minutách na korpus rozetřeme tvarohovou polevu, kterou vytvoříme smícháním výše uvedených přísad.
- Koláč pečeme ještě dalších 10 minut, nebo dokud není poleva tuhá a již neteče.
- Upečený koláč můžeme ozdobit skořicí.
Výživové hodnoty:
(1/12 kousek)
pozn.:
- počítáno pro jemné ovesné vločky s vlákninou od Emco, med (ne cukr či jiné sladidlo) a rozinky (ne sušené švestky)
- počítáno pro verzi pouze z jablek (s banány to bude podobné, jen se zvýší obsah cukru)
- ve výpočtech jsem počítala s využitím nízkotučného tvarohu
- do polevy jsem dala třtinový cukr
energetická hodnota: 960,6 kJ
bílkoviny: 6,6 g
sacharidy: 30,3 g (z toho cukry 18,2 g)
tuky: 7,2 g (z toho NMK 5,3 g)
vláknina: 4,8 g
Ganbatte!
Komentáře
Okomentovat