Čínské rajčatové stir-fry s pseudo-sekihan

Tak dnes ještě jeden článek, ať se to tu trochu oživí po takové dlouhé neaktivitě.
Omlouvám se, ale nevěděla jsem, jak přeložit do češtiny slovo "stir-fry" - míchané smažené něco :D? Stručně - čínská míchaná vejce s rajčaty. Kdyby Vás napadlo, jak to přeložit, napište prosím svůj návrh do komentářů! :) Jedná se o docela klasické čínské jídlo a podle mě je to super věc na odlehčení jídelníčku. 
Pseudo-sekihan jako příloha získal předložku "pseudo", protože se sekihanu podobá, ale udělala jsem ho dost po svém, takže to není japonský originál...
Tentokrát zde tedy máme čínsko-japonskou specialitu, haha. Tuto kombinaci jsem volila kvůli nutriční vyváženosti a doufám, že takto bude vyhovovat nejen mně :).

Ingredience:

(2 porce)

I. STIR-FRY:

  • 3 vejce
  • 1/4 ČL ústřicové omáčky
  • 1 stroužek česneku (nasekaný nadrobno)
  • 1 PL oleje
  • 1 šalotka/menší cibule (nasekaná nadrobno)
  • 230 g rajčat (nakrájených na kousky podle jejich velikosti - pokud máme středně velká rajčata, krájíme asi na osminky apod.)
  • 1/2 ČL cukru
  • 1 PL kečupu
  • bílý pepř
  • sůl
  • (na ozdobu: zelené části šalotky/jarní cibulka/pórek)

II. PSEUDO-SEKIHAN:

  • 80 g sushi rýže
  • 40 g fazolí adzuki
  • sůl
  • (na ozdobu: gomasio)

Postup:

I. STIR-FRY:

    1. Vejce rozšleháme s ústřicovou omáčkou, osolíme a opepříme.
    2. Na polovině oleje si v pánvi osmažíme česnek.
    3. Přidáme vejce. Osmažíme je tak, aby vznikly "jakoby větší kousky míchaných vajec". Koukněte se na video níže, těžko se mi to popisuje.
    4. Hotová vajíčka si dáme stranou a na zbytku oleje v pánvi smažíme asi půl minuty šalotku/cibuli.
    5. Přidáme kousky rajčat a restujeme dalších 4-6 minut.
    6. Snížíme teplotu a rajčata osladíme. Přidáme kečup a osolíme, podle chuti opepříme. Povaříme ještě několik sekund.
    7. Do pánve k rajčatům vrátíme vejce a promícháme. 

    II. PSEUDO-SEKIHAN:

      1. Adzuki fazole, které jsme přes noc nechali namočené ve vodě, slijeme a propláchneme.
      2. Fazole zalijeme vodou, přivedeme k varu a slijeme. 
      3. Znovu zalijeme vodou a vaříme 15 minut. 
      4. K fazolím i s vodou, ve které se vařily v bodě 3, přidáme sushi rýži a osolíme. Podle potřeby dolijeme ještě vodu a vaříme zakryté 20 minut. (Zbude-li voda, slijeme ji. Naopak bude-li jí málo, musíme ji doplnit.)
      Stir-fry podáváme spolu s pseudo-sekihan. Vejce můžeme servírovat ozdobené zelenými částmi šalotky, jarní cibulkou nebo pórkem a pseudo-sekihan je možné posypat kořením gomasio.

      Výživové hodnoty:

      (1 porce (stir-fry/pseudo-sekihan/dohromady))

      pozn.:
      • BEZ ozdoby šalotkou (/jarní cibulkou/...) a BEZ gomasia
      energetická hodnota: 873,0/895,0/1768,0 kJ
      bílkoviny: 11,0/7,0/18,0 g
      sacharidy: 11,0/44,5/55,0 g (z toho cukry 7,0/0,4/7,4 g)
      tuky: 13,0/0,3/13,3 g (z toho NMK 3,0/0,1/3,1 g)
      vláknina: 2,5/3,5/6,0 g


      Itadakimasu!

      Komentáře