Tak dnes ještě jeden článek, ať se to tu trochu oživí po takové dlouhé neaktivitě.
Omlouvám se, ale nevěděla jsem, jak přeložit do češtiny slovo "stir-fry" - míchané smažené něco :D? Stručně - čínská míchaná vejce s rajčaty. Kdyby Vás napadlo, jak to přeložit, napište prosím svůj návrh do komentářů! :) Jedná se o docela klasické čínské jídlo a podle mě je to super věc na odlehčení jídelníčku.
Pseudo-sekihan jako příloha získal předložku "pseudo", protože se sekihanu podobá, ale udělala jsem ho dost po svém, takže to není japonský originál...
Tentokrát zde tedy máme čínsko-japonskou specialitu, haha. Tuto kombinaci jsem volila kvůli nutriční vyváženosti a doufám, že takto bude vyhovovat nejen mně :).
Ingredience:
(2 porce)
I. STIR-FRY:
- 3 vejce
- 1/4 ČL ústřicové omáčky
- 1 stroužek česneku (nasekaný nadrobno)
- 1 PL oleje
- 1 šalotka/menší cibule (nasekaná nadrobno)
- 230 g rajčat (nakrájených na kousky podle jejich velikosti - pokud máme středně velká rajčata, krájíme asi na osminky apod.)
- 1/2 ČL cukru
- 1 PL kečupu
- bílý pepř
- sůl
- (na ozdobu: zelené části šalotky/jarní cibulka/pórek)
II. PSEUDO-SEKIHAN:
- 80 g sushi rýže
- 40 g fazolí adzuki
- sůl
- (na ozdobu: gomasio)
Postup:
I. STIR-FRY:
- Vejce rozšleháme s ústřicovou omáčkou, osolíme a opepříme.
- Na polovině oleje si v pánvi osmažíme česnek.
- Přidáme vejce. Osmažíme je tak, aby vznikly "jakoby větší kousky míchaných vajec". Koukněte se na video níže, těžko se mi to popisuje.
- Hotová vajíčka si dáme stranou a na zbytku oleje v pánvi smažíme asi půl minuty šalotku/cibuli.
- Přidáme kousky rajčat a restujeme dalších 4-6 minut.
- Snížíme teplotu a rajčata osladíme. Přidáme kečup a osolíme, podle chuti opepříme. Povaříme ještě několik sekund.
- Do pánve k rajčatům vrátíme vejce a promícháme.
II. PSEUDO-SEKIHAN:
- Adzuki fazole, které jsme přes noc nechali namočené ve vodě, slijeme a propláchneme.
- Fazole zalijeme vodou, přivedeme k varu a slijeme.
- Znovu zalijeme vodou a vaříme 15 minut.
- K fazolím i s vodou, ve které se vařily v bodě 3, přidáme sushi rýži a osolíme. Podle potřeby dolijeme ještě vodu a vaříme zakryté 20 minut. (Zbude-li voda, slijeme ji. Naopak bude-li jí málo, musíme ji doplnit.)
Stir-fry podáváme spolu s pseudo-sekihan. Vejce můžeme servírovat ozdobené zelenými částmi šalotky, jarní cibulkou nebo pórkem a pseudo-sekihan je možné posypat kořením gomasio.
Výživové hodnoty:
(1 porce (stir-fry/pseudo-sekihan/dohromady))
pozn.:
- BEZ ozdoby šalotkou (/jarní cibulkou/...) a BEZ gomasia
energetická hodnota: 873,0/895,0/1768,0 kJ
bílkoviny: 11,0/7,0/18,0 g
sacharidy: 11,0/44,5/55,0 g (z toho cukry 7,0/0,4/7,4 g)
tuky: 13,0/0,3/13,3 g (z toho NMK 3,0/0,1/3,1 g)
vláknina: 2,5/3,5/6,0 g
Itadakimasu!
Komentáře
Okomentovat