Zapečené dýňové těstoviny se sýrem a tofu

Konbanwa~
Po dlouhé pauze se už - pravděpodobně - vracím. Omlouvám se, že mi to trvalo tak dlouho, ale vážně to nebylo úplně lehký.
I když mám pocit, že si to nezasloužím, dostala jsem k Vánocům spoustu pěkných dárků. Co jste dostali Vy?
A teď k článku, nepřišla jsem sem, abych si stěžovala na nespravedlnost na světě, nechci to rozpitvávat nebo tak něco. Tentokrát jsou to zapečené dýňové těstoviny se sýrem a tofu. Tohle jídlo chutnalo dokonce i mému mlsnému tatíkovi, takže předpokládám, že se docela povedlo ^^ (update: napodruhé už ne, je to s ním těžké). Pokud Vám tedy ještě zbyla nějaká ta dýně, můžete vyzkoušet tento recept. 

Ingredience:

(3 porce)

  • 1/2 nebo 1 menší dýně hokkaido (vydlabané (semínka a měkký střed) a nakrájené na asi třícentimetrové kousky)
  • 120 g těstovin (použila bych celozrnnou variantu, ale vařila jsem bez lepku, takže to bohužel nešlo - bezlepkové jsme v celozrnné variantě neměli a popravdě ani nevím, jestli se vyrábějí)
  • 200 g tofu (pokrájeného na kostky)
  • 1 menší až středně velká cibule (nasekaná nadrobno)
  • 2 stroužky česneku (nasekané nadrobno/prolisované)
  • 200 ml mléka
  • 1 ČL hořčice
  • 100 g eidamu (strouhaného) 
  • 30 g parmazánu (strouhaného)
  • 2 PL olivového oleje
  • 1/2 ČL sušeného zázvoru
  • 1/4 ČL chilli koření
  • 5 lístků šalvěje (nasekaných)
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Nakrájenou dýni přemístíme do pekáčku, osolíme a opepříme a pokapeme 1 lžící olivového oleje.
  2. Dýni pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 230 stupňů C.
  3. Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu, aby byly al dente.
  4. Mezitím si tofu smícháme s druhou lžicí olivového oleje, cibulí a česnekem. Podle potřeby mírně osolíme (ale opatrně - solí se i další složky pokrmu!).
  5. 1/2 z upečené dýně rozmačkáme vidličkou na kaši. Přidáme mléko, hořčici, eidam a ochutíme zázvorem, chilli a lístky šalvěje.
  6. K takto ochucenému pyré (z kroku 5) přidáme uvařené těstoviny (z kroku 3), ochucené tofu (z kroku 4) a zbytek dýně (pečené kousky - zbytek z kroku 2). Posypeme parmazánem.
  7. Zapékáme 20 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů C do zlatova.

Výživové hodnoty:

(1 porce)

pozn.:
  • pro upřesnění: počítáno s cca 600 g dýně, celozrnnými těstovinami, bílým tofu, 50 g cibule, 30% eidamem
energetická hodnota: 2300,3 kJ
bílkoviny: 33,7 g
sacharidy: 50,3 g (z toho cukry 8,3 g)
tuky: 22,3 g (z toho NMK 7,3 g)
vláknina: 7,7 g


Ganbatte~

Komentáře