Konbanwa~
Po dlouhé pauze se už - pravděpodobně - vracím. Omlouvám se, že mi to trvalo tak dlouho, ale vážně to nebylo úplně lehký.
I když mám pocit, že si to nezasloužím, dostala jsem k Vánocům spoustu pěkných dárků. Co jste dostali Vy?
A teď k článku, nepřišla jsem sem, abych si stěžovala na nespravedlnost na světě, nechci to rozpitvávat nebo tak něco. Tentokrát jsou to zapečené dýňové těstoviny se sýrem a tofu. Tohle jídlo chutnalo dokonce i mému mlsnému tatíkovi, takže předpokládám, že se docela povedlo ^^ (update: napodruhé už ne, je to s ním těžké). Pokud Vám tedy ještě zbyla nějaká ta dýně, můžete vyzkoušet tento recept.
Ingredience:
(3 porce)
- 1/2 nebo 1 menší dýně hokkaido (vydlabané (semínka a měkký střed) a nakrájené na asi třícentimetrové kousky)
- 120 g těstovin (použila bych celozrnnou variantu, ale vařila jsem bez lepku, takže to bohužel nešlo - bezlepkové jsme v celozrnné variantě neměli a popravdě ani nevím, jestli se vyrábějí)
- 200 g tofu (pokrájeného na kostky)
- 1 menší až středně velká cibule (nasekaná nadrobno)
- 2 stroužky česneku (nasekané nadrobno/prolisované)
- 200 ml mléka
- 1 ČL hořčice
- 100 g eidamu (strouhaného)
- 30 g parmazánu (strouhaného)
- 2 PL olivového oleje
- 1/2 ČL sušeného zázvoru
- 1/4 ČL chilli koření
- 5 lístků šalvěje (nasekaných)
- sůl
- pepř
Postup:
- Nakrájenou dýni přemístíme do pekáčku, osolíme a opepříme a pokapeme 1 lžící olivového oleje.
- Dýni pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 230 stupňů C.
- Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu, aby byly al dente.
- Mezitím si tofu smícháme s druhou lžicí olivového oleje, cibulí a česnekem. Podle potřeby mírně osolíme (ale opatrně - solí se i další složky pokrmu!).
- 1/2 z upečené dýně rozmačkáme vidličkou na kaši. Přidáme mléko, hořčici, eidam a ochutíme zázvorem, chilli a lístky šalvěje.
- K takto ochucenému pyré (z kroku 5) přidáme uvařené těstoviny (z kroku 3), ochucené tofu (z kroku 4) a zbytek dýně (pečené kousky - zbytek z kroku 2). Posypeme parmazánem.
- Zapékáme 20 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů C do zlatova.
Výživové hodnoty:
(1 porce)
pozn.:
- pro upřesnění: počítáno s cca 600 g dýně, celozrnnými těstovinami, bílým tofu, 50 g cibule, 30% eidamem
energetická hodnota: 2300,3 kJ
bílkoviny: 33,7 g
sacharidy: 50,3 g (z toho cukry 8,3 g)
tuky: 22,3 g (z toho NMK 7,3 g)
vláknina: 7,7 g
Ganbatte~
Komentáře
Okomentovat