Konbanwa~
Tak jsem se zase jednou rozhodla něco přidat. Jo, trvalo mi to. Tentokrát se jedná o korejskou dýňovou kaši - hobak juk! Na českých stránkách jsem na recept na ni ani jednou nenarazila (jen na jedné slovenské, odkud taky tento recept pochází), tak doufám, že to třeba někdo ocení . Je zvláštní, ale pokud Vám nevadí přirozená chuť dýně, mohla by Vám chutnat.
Příště bych kaši určitě doplnila adzuki fazolemi a mochi knedlíčky, aby byla vydatnější a výživově hodnotnější, protože za mě se hodí hlavně k snídani... Jako lehká svačinka by Vám ale mohla postačit i bez těchto "zlepšováků".
Zdroj zde. (Recept jsem sem přidala v téměř neupravené verzi, ale mými slovy a s nutričními hodnotami, takže snad to nikomu nevadí.)
Ingredience:
(8 porcí)
- 650-680 g dýně (vydlabané a nakrájené na malé kousky; oloupané jen pokud máte jiný druh než hokkaido, u které to není vůbec potřeba)
- 1/4 hrnku mochiko (mouka ze sladké lepivé rýže)
- 4 + 3/4 hrnku vody
- 1 PL cukru (třtinového)
- špetka soli
- (dle chuti: dýňová semínka, mochi knedlíčky, jujube, adzuki atd. - Můžete se inspirovat na webu s původním receptem, viz odkaz na konci úvodu.)
Postup:
- Dýni vaříme 20 minut v páře (zda je dostatečně uvařená zjistíme tak, že se do ní dá lehce zapíchnout vidlička).
- Dýni necháme vychladnout.
- Dýni rozmixujeme do hladka (např. tyčovým mixérem).
- Přidáme dva hrnky vody a promixujeme.
- Přidáme další dva hrnky vody a opět promixujeme.
- Dáme vařit na střední teplotu, mícháme.
- Smícháme mochiko s 3/4 hrnkem vody a za stálého míchání vlijeme do kaše.
- Za stálého míchání přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu a vaříme dalších deset minut.
- Kaši osladíme, přidáme špetku soli a případně další ingredience dle chuti a potřeby.
- Podáváme ještě teplé (zbytek kaše ale klidně dejte do ledničky a poté ohřejte v mikrovlnce, chuť to nijak neovlivní).
Výživové hodnoty:
(1 porce)
pozn.:
- počítala jsem s 665 g dýně
- BEZ "dle chuti" (ale určitě doporučuji něco z výše zmíněného přidat, jen jsem s tím nepočítala do hodnot)
energetická hodnota: 255,9 kJ
bílkoviny: 1,7 g
sacharidy: 12,7 g (z toho cukry 2,0 g)
tuky: 0,2 g (z toho NMK 0,0 g)
vláknina: 1,4 g
Ganbatte~
Komentáře
Okomentovat