Řepné muffiny

Konbanwa~
Dnes Vám přináším recept na relativně zdravé, ale opravdu chutné muffiny. Nemějte strach - i pokud jste, stejně jako já, nikdy neměli rádi sterilovanou řepu (takový ten řepný kompot, který je často používán i ve školních jídelnách), tyto muffiny by Vám mohly chutnat. Jsou krásně vláčné a onu "hlinitou" chuť kompotované řepy rozhodně neucítíte. Řepa jim naopak dodává sladkost, vlhkost (takže není potřeba tolik oleje jako u jiných těst) a krásnou barvu (trochu zakamuflovanou kakaem - ale díky tomu je zčásti potlačena pro někoho nepříjemná chuť řepy). Takže je určitě vyzkoušejte ^_~.
Jinak ještě co se týče řepy: Vy, kteří nejíte sterilovanou řepu, vězte, že pokud ji ochucenou a třeba s balkánským sýrem upečete v troubě, získá úplně jiný chuťový rozměr! Mluvím z vlastní zkušenosti - předsudky stranou a vstříc zkoušení nových pokrmů <3.

Ingredience:

(12 muffinů)

  • 300 g polohrubé mouky, z toho 2/3 (200 g), nebo i více, může být (a je to mnohem lepší - nejíte prázdné kalorie a chuť zůstane téměř stejná) pšeničná celozrnná jemně mletá (klidně z pšenice špaldy - dražší varianty, ale údajně by měla být ještě "prospěšnější")
  • 3/4 ČL jedlé sody
  • 1,5 ČL kypřicího prášku
  • 1 PL skořice (nespletla jsem se, opravdu "PL", nikoli "ČL")
  • 2 PL kakaa/karobu (nebo třeba obě dvě varianty 1:1)
  • špetka soli
  • 350 g uvařené, oloupané a nastrouhané řepy (Počítejte s tím, že oloupáním řepa ztratí cca 15% původní hmotnosti; návod: Dáme vařit cca 400 g neoloupané řepy. Vaříme 1-1,5 hod. podle velikosti řepy do změknutí - musí do ní jít zapíchnout vidlička. Oloupeme.)
  • 150 g cukru (nejlépe třtinového)
  • 20 g melasy/medu
  • 65 g oleje
  • 2 vejce
  • 195 ml mléka
  • (dle chuti: nasekaná čokoláda, ořechy)
  • (na vymazání a vysypání formiček: tuk + kokos/krupice/mouka/atd. (není potřeba, pokud máte silikonové formy))

Postup:

  1. Nastrouhanou řepu smícháme se zbylými mokrými ingrediencemi (kromě mléka) a sladidly.
  2. Mouku a zbytek suchých surovin smícháme zvlášť.
  3. Do mokré směsi postupně přidáváme suchou a nakonec přidáme mléko na zředění.
  4. Dobře promícháme a těstem plníme (event. vymazané a vysypané) formy na muffiny (těsto lze ale použít i na sezónního velikonočního beránka nebo bábovku). Pokud používáme silikonové formy, není třeba je vymazat (papírové košíčky ale lépe ano - poučila jsem se - hrozně se k nim vše lepí).
  5. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů C 25-30 minut. Před vyndáním z trouby provedeme test špejlí v prostředku některého z nich, případně ještě dopečeme.

Výživové hodnoty:

(1 ks)

pozn.:
  • PLATÍ, POKUD VÁM Z TOHOTO MNOŽSTVÍ VYŠLO 12 KS (popř. mnou uvedené nutriční hodnoty vynásobte 12 a vydělte Vaším počtem muffinů ^^)
  • použitá mouka: 100 g bílá pšeničná polohrubá, 200 g pšeničná celozrnná (jemně mletá)
  • počítala jsem s použitím kakaa (ne karobu), třtinového cukru (ne bílého), melasy (ne medu)
  • BEZ PŘÍDAVKU OŘECHŮ ČI ČOKOLÁDY!
energetická hodnota: 944,9 kJ
bílkoviny: 5,5 g
sacharidy: 33,8 g (z toho cukry 15,3 g)
tuky: 7,2 g (z toho NMK 1,0 g)
vláknina: 2,7 g

(Foto z první várky (byly bezlepkové). Byly hezoučké, ale recept ale tehdy ještě nebyl zdokonalen ;). Na tu druhou jsem již použila vylepšený a upravený recept, který je zde.)

(Tyto dva jsou z druhé, vylepšené a konečně úplně vydařené várky.)

Ganbatte, oyasumi-nasai a pěkné Velikonoce~

Komentáře