Bílé fazole v dýňovém pyré

Konbanwa!
Po dlouhé době přidávám nějaký ten článek... A kupodivu se jedná o recept :D!
Možná Vás zklamu, ale nebude to žádná asijská specialita. Pokud však máte rádi dýni (tak jako já), možná budete mile překvapeni. Fazole v dýňovém pyré jsou totiž opravdu chutné. Důkazem může být mj. fakt, že chutnaly i mému taťkovi (ale řekl, že tam "něco chybí" - myslel tím samozřejmě maso), dalším, že jsme je pro úspěch vařili už několikrát (recept má v oblibě zejména moje mamka).

Ingredience:

(4 porce)

I. FAZOLE:

  • 200 g bílých fazolí (v suchém stavu)
  • 260 g dýňového pyré
  • 1 a 1/2 cibule (nakrájené nadrobno)
  • 1 červená paprika (nakrájená na kostičky)
  • 1 PL zakysané smetany
  • 50 g sýra (strouhaného, ev. klidně plátkového; postačí eidam, ale s parmazánem by to bylo o "level výš")
  • máslo
  • sůl
  • pepř

II. BEŠAMEL:

  • 6 g (~ 1 rovná ČL) másla
  • 6 g (~ 1,5 rovné ČL) hladké mouky
  • 50 ml mléka
  • muškátový květ
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Fazole, které jsme přes noc nechali máčet ve vodě, slijeme, propláchneme a v nové vodě uvaříme doměkka (velkým bílým fazolím to trvá asi 1 hodinu). Můžeme přidat i bylinky jako tymián či rozmarýn, abychom omezili nadýmavost, kterou luštěniny často způsobují.
  2. Po změknutí fazole osolíme a ještě chvíli povaříme, poté slijeme.
  3. Na troše másla podusíme cibuli. 
  4. Po několika minutách přidáme papriku.
  5. Směs osolíme a opepříme. 
  6. Přidáme dýňové pyré.
  7. Příprava bešamelu: V kastrůlku rozpustíme máslo. Za stálého míchání přidáváme mouku - vznikne jíška. Pokračujeme v míchání (pozor na připalování!) a přilijeme mléko. Přivedeme k varu, následně ztlumíme plamen a lehce probublávající směs mícháme až do zhoustnutí asi minutu, případně nadále snižujeme plamen (příprava je velmi podobná vaření pudinku). Osolíme a ochutíme muškátovým květem a pepřem podle chuti.
  8. Ke směsi s dýňovým pyré přidáme bešamel, zakysanou smetanu a uvařené fazole. Důkladně promícháme, osolíme a opepříme.
  9. Směs přemístíme do zapékací mísy a posypeme sýrem.
  10. Zapékáme na 175 stupňů C 20 minut.
  11. Podáváme např. s rýží, jáhly či pečivem.

Výživové hodnoty:

(1 porce)

pozn.:
  • počítáno se 120 g cibule, 120 g papriky, 10 g másla na podušení cibule
  • sýr jsem použila 30%-ní eidam
  • BEZ PŘÍLOHY!
energetická hodnota: 1266,5 kJ
bílkoviny: 16,8 g
sacharidy: 37,5 g (z toho cukry 6,3 g)
tuky: 7,0 g (z toho NMK 3,8 g)
vláknina: 11,3 g

(tohle je jen taková zmenšená fotogenická dávka, na výše vypočítanou porci toho vychází tak dvojnásobek, takže se nemusíte bát pidi-porcí!)

Dobrou chuť!

Komentáře