Červená čočka v masala omáčce

Tak ještě jeden recept dnes přidám ^^.
Tuto směs z čočky jsem zařadila do asijských receptů, ale nevím, jestli se něco podobného třeba v Indii opravdu vaří. Každopádně masala omáčka by indická být měla... Recept z Dálného Východu to ale tentokrát opravdu není ;). Jde o trochu ostřejší jídlo, ale mně to tak vyhovuje.

Ingredience:

(2 porce)

  • 1 PL oleje (vylepšit by to šlo použitím nedezodorizovaného kokosového oleje)
  • 1 malá cibule (nakrájená nadrobno)
  • 2 stroužky česneku (nakrájené na plátky)
  • 2 cm zázvoru (nakrájeného na plátky)
  • 1/2 ČL římského kmínu
  • 1/2 ČL koriandru
  • 1/2 ČL červené papriky
  • 1/2 ČL uzené papriky
  • 1/2 ČL garam masala
  • 1 plechovka/sklenice směsi na lečo, popřípadě krájených rajčat (viz pozn. k nutričním hodnotám)
  • 160 ml kokosového mléka
  • 100 g červené čočky
  • rybí omáčka/sůl

Postup:

  1. Na pánvi rozehřejeme olej a dozlatova na něm orestujeme cibuli.
  2. Na minutu přidáme česnek a zázvor (mají se jen rozvonět, ne přímo orestovat jako cibule).
  3. Přidáme veškeré koření a po chvilce (deset sekund) i lečo směs/rajčata a kokosové mléko.
  4. Přivedeme k varu, přidáme čočku a vaříme 20 min.
  5. Osolíme rybí omáčkou, solí nebo jejich kombinací (opatrně!).
  6. Podáváme s rýží nebo třeba s indickým chlebem. (Já navíc jídlo ozdobila jarní cibulkou a rýži doplnila klíčky z fazolek mungo.)

Výživové hodnoty:

(1 porce)

pozn.:
  • lečo směs mohla vážit cca 300 g
  • verze se solí (ne s kaloričtější rybí omáčkou)
  • BEZ PŘÍLOHY, BEZ OZDOBY
energetická hodnota: 1743,0 kJ
bílkoviny: 15,5 g
sacharidy: 45,0 g (z toho cukry 10,5 g)
tuky: 19,5 g (z toho NMK 13,0 g)
vláknina: 6,5 g


Dobrou chuť~

Komentáře