Tak ještě jeden recept dnes přidám ^^.
Tuto směs z čočky jsem zařadila do asijských receptů, ale nevím, jestli se něco podobného třeba v Indii opravdu vaří. Každopádně masala omáčka by indická být měla... Recept z Dálného Východu to ale tentokrát opravdu není ;). Jde o trochu ostřejší jídlo, ale mně to tak vyhovuje.
Ingredience:
(2 porce)
- 1 PL oleje (vylepšit by to šlo použitím nedezodorizovaného kokosového oleje)
- 1 malá cibule (nakrájená nadrobno)
- 2 stroužky česneku (nakrájené na plátky)
- 2 cm zázvoru (nakrájeného na plátky)
- 1/2 ČL římského kmínu
- 1/2 ČL koriandru
- 1/2 ČL červené papriky
- 1/2 ČL uzené papriky
- 1/2 ČL garam masala
- 1 plechovka/sklenice směsi na lečo, popřípadě krájených rajčat (viz pozn. k nutričním hodnotám)
- 160 ml kokosového mléka
- 100 g červené čočky
- rybí omáčka/sůl
Postup:
- Na pánvi rozehřejeme olej a dozlatova na něm orestujeme cibuli.
- Na minutu přidáme česnek a zázvor (mají se jen rozvonět, ne přímo orestovat jako cibule).
- Přidáme veškeré koření a po chvilce (deset sekund) i lečo směs/rajčata a kokosové mléko.
- Přivedeme k varu, přidáme čočku a vaříme 20 min.
- Osolíme rybí omáčkou, solí nebo jejich kombinací (opatrně!).
- Podáváme s rýží nebo třeba s indickým chlebem. (Já navíc jídlo ozdobila jarní cibulkou a rýži doplnila klíčky z fazolek mungo.)
Výživové hodnoty:
(1 porce)
pozn.:
- lečo směs mohla vážit cca 300 g
- verze se solí (ne s kaloričtější rybí omáčkou)
- BEZ PŘÍLOHY, BEZ OZDOBY
energetická hodnota: 1743,0 kJ
bílkoviny: 15,5 g
sacharidy: 45,0 g (z toho cukry 10,5 g)
tuky: 19,5 g (z toho NMK 13,0 g)
vláknina: 6,5 g
Dobrou chuť~
Komentáře
Okomentovat