Mochi koláč

Konbanwa~
Myslím si, že by Vás tento recept mohl opravdu zaujmout. Je to celkem kaloricky vydatná pochoutka, ale ze skoro samých hodnotných ingrediencí, takže to být Vámi zkusím ^^.
Receptů na pečené mochi je sice méně než na ty nepečené, ale málo jich také není. Avšak ve většině z nich najdete hromady másla a cukru, což je podle mě naprosto zbytečné - v mé verzi je všeho "špatného" (v uvozovkách, protože cukr a máslo nejsou špatné, jen se to s nimi nemá přehánět) méně, ale přesto chutná skvěle (jo, sebechvála smrdí, shame on me). Ovoce můžete zvolit na základě svých preferencí a zásob na zahrádce či v mrazáku.
Důležitá informace k mouce mochiko: Tato mouka se dá u nás sehnat jen poměrně obtížně a navíc je velmi drahá. Doporučuji Vám proto koupit sladkou lepivou rýži a tu namlít na mlýnku na mák a podobné "tvrdosti" (pokud máte vyloženě mlýnek na mouku, tím lépe!). Opravdu to jde! Zkoušela jsem vlastnosti takto připravené mouky a funguje to úplně stejně jako s "pravou" mochiko. Mouka je sice hrubší než klasická mochiko, ale lepivé vlastnosti i chuť korespondují s předraženým japonským originálem. Bonus pro Vaše zdraví: Pokud koupíte neloupanou sladkou lepivou rýži, budete mít mouku celozrnnou ;). Takovou rýži jsem koupila na webu Paní Dýně, ale už ji tam asi nemají. Každopádně minimálně tu loupanou byste měli na netu najít jako "sladkou lepivou rýži". Místo mochiko si můžete koupit také "mouku ze sladké lepivé rýže".
A ještě jedno "upozornění": Koláč má naprosto unikátní konzistenci - je žvýkavý, nikoli nadýchaný, takže s tímto faktem počítejte!

Ingredience:

(malý pekáč - cca 20 x 30 cm)

  • 30 g másla
  • 130 g třtinového cukru
  • 400 ml kokosového mléka
  • 130 ml mléka
  • 2 vejce
  • 320 g mochiko (viz informace v úvodu článku)
  • 1 + 1/3 ČL kypřicího prášku
  • semínka z 1 vanilkového lusku
  • 20 g strouhaného kokosu
  • špetka soli
  • jahody/jiné ovoce

Postup:

  1. Máslo necháme téměř úplně rozpustit v mikrovlnné troubě (na nízký výkon!). Poté promícháme, až se rozpustí úplně.
  2. Přidáme cukr, kokosové mléko, vejce, vanilku a šleháme ručním šlehačem na pomalé otáčky 1 min.
  3. Doplníme i obyčejným mlékem a prošleháme.
  4. Zvlášť smícháme mouku, kypřicí prášek, kokos a špetku soli.
  5. Do mokré směsi postupně vmícháváme suchou a šleháme, dokud není těsto hladké (bez žmolků).
  6. Těsto nalijeme do malého vymazaného a vysypaného nebo pečicím papírem vyloženého plechu, poklademe ovocem. Lepší je menší plech, abyste neměli koláč příliš nízký, těsta není moc (cca 20 x 30 cm).
  7. Pečeme 1 hodinu v troubě předehřáté na 175 stupňů C.

Výživové hodnoty:

Zde neuvádím, protože nejsem schopna odhadnout, kolik porcí z tohoto množství vyjde. (A uvádět množství pro celek mi připadá bezvýznamné.)

(Zde vidíte specifickou konzistenci těsta, kterou jsem zmiňovala v úvodu článku.)

Ganbatte~

Komentáře