Ohayou~
Tento recept už konečně asijský je, ale tentokrát "neochutnáme" Dálný Východ, nýbrž Indii ^^. Jde o jednoduché sezónní jídlo, pro jehož přípravu můžete využít letní zeleninu ze zahrádky, pokud ovšem máte tu možnost. Je chutné, zdravé a zasytí :). Jen odpůrci indického koření by mohli mít trochu problém... Výjimečně se jedná také o veganský recept.
Ingredience:
(4 porce)
- 200 g beluga čočky (pokud tento druh nemáte, s klidným svědomím použijte jinou - jen případně upravte dobu vaření)
- 1 střední cibule (nasekaná na kostičky)
- 2 stroužky česneku (nasekané nadrobno)
- 1 cm zázvoru (nasekaného nadrobno)
- 1 větší mrkev (nakrájené na nudličky)
- 1/2 červené papriky (nakrájené na kostičky)
- 1/3 velké nebo 1/2 střední cukety (nakrájené na kostičky)
- 1 velká sklenice zavařených rajčat (máme domácí ^^)/1 plechovka rajčat/400 g čerstvých rajčat
- 1/2 ČL garam masala
- 1/2 ČL cuminu
- 1/2 ČL kurkumy
- 1/2 ČL koriandru
- 2 hřebíčky
- trocha citronové šťávy
- 1 PL tamari (typ sójové omáčky - s klidným svědomím však můžete nahradit jiným druhem sójovky)
- 1 ČL medu
- sezamový olej (pokud nemáte, dejte klidně např. slunečnicový)
- sůl
- pepř
- (nasekaná mrkvová nať)
Postup:
- Čočku namočíme minimálně na dvě hodiny do vody.
- Na oleji osmažíme cibuli, zázvor a česnek.
- Přidáme koření a necháme rozvonět.
- Přidáme zeleninu kromě rajčat (pokud nepoužíváme čerstvá - ty přidáme už v tomto bodě), osmažíme.
- Čočku slijeme, propláchneme a přidáme k zelenině.
- Přidáme rajčata (pokud jsme nepoužili čerstvá - ta by byla přidána již dříve - viz krok 4), podlijeme dostatečným množstvím vody (pokud máme nakládaná rajčata, použijeme lák, ve kterém byla naložena) a přivedeme k varu.
- Vaříme pod poklicí 25 minut a pokud je to nutné, přidáváme po troškách vodu.
- Zkontrolujeme, jestli je čočka měkká, osolíme a vyvaříme (bez pokličky) přebytečnou tekutinu.
- Ztišíme plamen na minimum. Přidáme citronovou šťávu, tamari, med, pepř a dosolíme. Můžeme (dle chuti) přidat nasekanou mrkvovou nať.
- Podáváme nejlépe např. s rýží či polentou.
Výživové hodnoty:
(1 porce)
pozn.:
- na smažení použito cca 1,5 PL oleje (sezamového)
energetická hodnota: 1120,8 kJ
bílkoviny: 15,8 g
sacharidy: 36,0 g (z toho cukry 9,8 g)
tuky: 4,8 g (z toho NMK 0,8 g)
vláknina: 10,5 g
Ganbatte ne~
Komentáře
Okomentovat