Beluga čočka se zeleninou v indické omáčce

Ohayou~
Tento recept už konečně asijský je, ale tentokrát "neochutnáme" Dálný Východ, nýbrž Indii ^^. Jde o jednoduché sezónní jídlo, pro jehož přípravu můžete využít letní zeleninu ze zahrádky, pokud ovšem máte tu možnost. Je chutné, zdravé a zasytí :). Jen odpůrci indického koření by mohli mít trochu problém... Výjimečně se jedná také o veganský recept.

Ingredience:

(4 porce)

  • 200 g beluga čočky (pokud tento druh nemáte, s klidným svědomím použijte jinou - jen případně upravte dobu vaření)
  • 1 střední cibule (nasekaná na kostičky)
  • 2 stroužky česneku (nasekané nadrobno)
  • 1 cm zázvoru (nasekaného nadrobno)
  • 1 větší mrkev (nakrájené na nudličky)
  • 1/2 červené papriky (nakrájené na kostičky)
  • 1/3 velké nebo 1/2 střední cukety (nakrájené na kostičky)
  • 1 velká sklenice zavařených rajčat (máme domácí ^^)/1 plechovka rajčat/400 g čerstvých rajčat
  • 1/2 ČL garam masala
  • 1/2 ČL cuminu
  • 1/2 ČL kurkumy
  • 1/2 ČL koriandru 
  • 2 hřebíčky
  • trocha citronové šťávy
  • 1 PL tamari (typ sójové omáčky - s klidným svědomím však můžete nahradit jiným druhem sójovky)
  • 1 ČL medu
  • sezamový olej (pokud nemáte, dejte klidně např. slunečnicový)
  • sůl
  • pepř
  • (nasekaná mrkvová nať)

Postup:

  1. Čočku namočíme minimálně na dvě hodiny do vody.
  2. Na oleji osmažíme cibuli, zázvor a česnek.
  3. Přidáme koření a necháme rozvonět.
  4. Přidáme zeleninu kromě rajčat (pokud nepoužíváme čerstvá - ty přidáme už v tomto bodě), osmažíme.
  5. Čočku slijeme, propláchneme a přidáme k zelenině.
  6. Přidáme rajčata (pokud jsme nepoužili čerstvá - ta by byla přidána již dříve - viz krok 4), podlijeme dostatečným množstvím vody (pokud máme nakládaná rajčata, použijeme lák, ve kterém byla naložena) a přivedeme k varu.
  7. Vaříme pod poklicí 25 minut a pokud je to nutné, přidáváme po troškách vodu.
  8. Zkontrolujeme, jestli je čočka měkká, osolíme a vyvaříme (bez pokličky) přebytečnou tekutinu.
  9. Ztišíme plamen na minimum. Přidáme citronovou šťávu, tamari, med, pepř a dosolíme. Můžeme (dle chuti) přidat nasekanou mrkvovou nať.
  10. Podáváme nejlépe např. s rýží či polentou.

Výživové hodnoty:

(1 porce)

pozn.:
  • na smažení použito cca 1,5 PL oleje (sezamového)
energetická hodnota: 1120,8 kJ
bílkoviny: 15,8 g
sacharidy: 36,0 g (z toho cukry 9,8 g)
tuky: 4,8 g (z toho NMK 0,8 g)
vláknina: 10,5 g


Ganbatte ne~

Komentáře