Cuketovo-bramborový nákyp s tofu

Konbanwa~
Doufám, že neztratím tu trochu čtenářů, když už nepřidávám tolik příspěvků týkajících se Japonska/asijského jídla >_>... Protože tento recept je opět na neasijské jídlo: Nákyp z cukety, brambor a tofu, který je teď celkem aktuální, když tu máme sezónu cuket. Je dobrý teplý i studený, takže se hodí i jako "krabičkový oběd", pokud nemáte v práci či ve škole (stejně jako já) možnost si jídlo ohřát.

Ingredience:

(2 porce)

  • 300 g brambor (nakrájených na kolečka)
  • 150 g cukety (nastrouhané)
  • 50 g balkánského sýra (nastrouhaného)
  • 200 g tofu (nakrájeného na kostičky; já použila natural, ale bude to dobré a možná dokonce lepší také s uzeným, marinovaným či jiným)
  • 1 vejce
  • 1 malá až střední cibule (nakrájená na kostičky)
  • 2 stroužky česneku (nastrouhané/prolisované/nadrobno nasekané)
  • 1 ČL (olivového) oleje + na vymazání pekáče (nebo na vymazání máslo, není to podstatné)
  • koření: sladká paprika, medvědí česnek, (rozmarýn) (nebo jiné dle Vašich preferencí)
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Všechny ingredience na nákyp kromě brambor a oleje smícháme dohromady a okořeníme výše uvedeným nebo jiným vhodným kořením dle chuti (kromě rozmarýnu).
  2. Do menší zapékací mísy lehce vymazané olejem (popř. máslem) dáme vrstvu brambor, kterou osolíme a opepříme.
  3. Na brambory dáme směs z bodu 1. Můžeme posypat rozmarýnem (čerstvým či sušeným).
  4. Navrch rozložíme zbytek brambor, které opět osolíme a opepříme. Pokapeme troškou olivového oleje (cca 1 ČL).
  5. Pečeme 45 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů C. Potom ještě na 5 minut zapneme grilovací funkci nebo horký vzduch, aby se brambory na vrchu krásně dozlatova opekly (pokud ovšem máme tuto funkci k dispozici).

Výživové hodnoty:

 (1 porce)

pozn.:
  • platí pro tofu natural, 50 g cibule, olivový olej (1 ČL + 1 ČL na vymazání pekáče)
energetická hodnota: 1836 kJ
bílkoviny: 24,5 g
sacharidy: 37 g (z toho cukry 7,5 g)
tuky: 21 g (z toho NMK 6,0 g)
vláknina: 4,0 g


Ganbatte~

Komentáře