Cuketovo-jablečný perník (se švestkami)

Konbanwa~
Potýkám se stejným problémem jako Lucie z Delicious blogu - než sem stihnu přidat nějaký recept ze sezónní suroviny přidat, je už dávno po sezóně :´D. Ale dnešní recept je naštěstí celkem variabilní a cukety ještě jsou, alespoň u nás na zahradě tomu tak je. Švestky nejsou úplně nutné, můžete použít i jiné ovoce (ale švestky se kvůli povidlům, které jsou obsaženy v těstě, hodí nejvíce - popř. by se dala povidla nahradit džemem z téhož ovoce, které použijete na vrch moučníku) nebo ho třeba nechte jen tak bez ovoce, to bude také dobré ;). Perník není sladký málo ani moc a u nás měl docela úspěch ^^.

Ingredience:

(pekáč o rozměrech asi 25 x 40 cm)

  • 340 g nastrouhaných jablek a cukety (v libovolném poměru, já dala 1:1)
  • 340 g mouky (z většiny jsem použila pšeničnou celozrnnou)
  • 2 vejce
  • 95 g (třtinového) cukru
  • 40 g povidel
  • 30 g medu
  • 2 a 1/2 PL oleje
  • 1 PL kakaa + 1 PL karobu (nebo 2 PL pouze kakaa či pouze karobu)
  • 1 ČL perníkového koření
  • 6 g jedlé sody
  • 1/4 hrnku (= 62,5 ml) mléka
  • cca 420 g vyloupaných švestek na vrch (můžete použít i jiné ovoce nebo úplně vynechat - viz úvod)

Postup:

  1. Zvlášť smícháme mokré (kromě mléka) a zvlášť suché ingredience.
  2. Do mokré směsi postupně přidáváme suchou, dobře promísíme a nakonec zředíme mlékem.
  3. Těsto vylijeme do vymazaného a vysypaného/pečicím papírem vyloženého pekáče (o rozměrech asi 25 na 40 cm).
  4. Pečeme asi 20 minut v troubě předehřáté na 185 stupňů C.

Výživové hodnoty:

Zde neuvádím, protože nejsem schopna odhadnout, kolik porcí z tohoto množství vyjde. (A uvádět množství pro celek mi připadá bezvýznamné.)


Ganbatte~

Komentáře