Mungo fazolky se špenátem v kokosovém mléce

Konbanwa~
Dnes jsem se rozhodla přidat recept, který jsem vařila už skoro před půl rokem, ale nedala ho sem kvůli začínajícímu létu, kdy jsem to tu chtěla mít co "nejsezónnější". Jedná se o zajímavou směs s kokosovým mlékem, špenátem a mungo fazolkami (jak překvapivé pro ty, co čtou nadpisy :´D), které většina z nás asi zná spíše v naklíčené formě, než že by je vařila.
Toto jídlo má netypickou, ale podle mě velice dobrou chuť. Určitě by se zde hodilo navíc kari koření. Jako příloha se k němu skvěle hodí jasmínová nebo basmati rýže.
Musím uznat, že tentokrát jsem se skoro úplně řídila původním receptem, takže bych měla zdroj poctivě uvést: Najdete ho tady.

Ingredience:

(2 porce)

  • 100 g mungo fazolek (v suchém stavu)
  • 1 PL oleje
  • 1 menší cibule (nakrájená na kostičky)
  • 1 stroužek česneku (nakrájený na plátky)
  • voda
  • 160 ml kokosového mléka
  • 1 ČL římského kmínu
  • 1 ČL škrobu
  • 100 g špenátu (pokrájeného)
  • sůl

Postup:

  1. Mungo namočíme na noc do vody.
  2. Další den na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme česnek a slité a propláchnuté fazolky.
  3. 3) Promícháme, zalijeme vodou, aby byly fazolky tak akorát zakryté a přivedeme k varu. Pak stáhneme plamen a vaříme do změknutí fazolek (asi 30 minut).
  4. Osolíme, přidáme římský kmín, zalijeme kokosovým mlékem a vaříme ještě 5 minut. Eventuálně přidáme škrob rozmíchaný ve troše vody na zahuštění, pokud je třeba.
  5. Přidáme špenát, který necháme zavadnout.
  6. Podáváme nejlépe s rýží (jasmínová, basmati) či rýžovými nudlemi.

Výživové hodnoty:

(1 porce)

pozn.:
  • bez přílohy!
  • platí pro kokosové mléko s běžným % tuku (tedy ne pro nízkotučné)
energetická hodnota: 1618,0 kJ
bílkoviny: 15,0 g
sacharidy: 40,5 g (z toho cukry 8,0 g)
tuky: 19,0 g (z toho NMK 13,0 g)
vláknina: 10,0 g


Ganbatte~

Komentáře