Tak dnes ještě jeden recept, protože s největší pravděpodobností zítra ani pozítří nic přidat nezvládnu. Mám totiž zubaře, jdu na oběd s kamarádkou, pak maturitní večírek a v sobotu budu dospávat a pak za mnou snad přijede zase jiná kamarádka, abychom trochu oslavily úspěšně složenou maturitu :D.
Asijského tu poslední dobou moc není, ale tuto polévku jsem - ačkoli mi není známo, odkud recept pochází - zařadila do asijských jídel, protože v ní dominují ingredience právě z Asie :).
Mně i mamce polévka - vlastně "krém" - hodně chutnala, ale pro svou netradiční chuť si nezískala fanoušky v mém tatíkovi a sestře, takže hodně záleží na tom, jak jste na tom se zvláštním spojení chutí :). Já si ji opravdu upřímně nemohla vynachválit :P.
Původní recept zde.
Ingredience:
(4-6 porcí)
- 135 g cibule (nasekané nadrobno)
- 3 stroužky česneku (nasekaného nadrobno)
- 830 g mrkve (nakrájené na kolečka)
- olej (postačí slunečnicový, ale určitě by zde lépe vynikl kokosový)
- 1 l vody + 1 ks zeleninového bujónu do 500 ml vody (není potřeba, aby byl vývar silný)/1 l zeleninového vývaru
- 250 ml kokosového mléka
- 4 PL miso pasty
- kari
- zázvor (sušený)
- sůl
- pepř
Postup:
- Na oleji podusíme cibuli, poté přidáme česnek a nakonec (asi za další minutku) mrkev.
- Zalijeme vývarem či vodou s následným přidáním bujónu.
- Přivedeme k varu a (nejlépe pod pokličkou) vaříme asi 20 minut do změknutí mrkve.
- Polévku odstavíme z plamene, přidáme kokosové mléko, miso a rozmixujeme ponorným mixérem do hladka.
- Osolíme, opepříme a dochutíme kari a zázvorem.
- (Podávat můžeme ozdobené kokosovými chipsy.)
Výživové hodnoty:
(1 porce = 1/6 až 1/4 celkového množství)
pozn.:
- počítáno pro kokosové mléko light
- na smažení použito cca 1,5 PL oleje
- bez zdobení kokosovými chipsy
energetická hodnota: 564,5 až 846,8 kJ
bílkoviny: 3,3 až 5,0 g
sacharidy: 15,8 až 23,8 g (z toho cukry 11,3 až 17,0 g)
tuky: 6,3 až 9,5 g (z toho NMK 2,5 až 3,8 g)
vláknina: 6,7 až 10,0 g
Přeji dobrou chuť a některým z Vás možná už i dobrou noc ^^.
Komentáře
Okomentovat