Pečená ovesná kaše s jablky

Dobré odpoledne,
chci se podělit zase o jeden z mých zdravých receptů. Musím se Vám přiznat, že je to už téměř rok a půl, co jsem tuto "kaši" pekla. Příprava je jednoduchá, krok se šleháním bílků do sněhu můžete přeskočit, ale výsledek nebude tak "nadýchaný" a doporučovala bych v tom případě použít více prášku do pečiva. Takže pokud zrovna nevíte, co si připravit na zítřejší snídani, tak hurá do toho!

Ingredience:

(3 porce - forma o průměru 18 cm)

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • sůl
  • 3 ČL medu
  • 1 ČL skořice
  • 2 bílky
  • 3/4 hrnku mléka
  • 1 jablko (3/4 nastrouhaného, 1/4 pokrájeného na kostičky)
  • (dle chuti: oříšky, rozinky, semínka, ...)

Postup:

  1. Z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh.
  2. Zvlášť smícháme suché ingredience (včetně další špetky soli).
  3. K suchým ingrediencím přidáme opatrně sníh a nakonec zředíme mlékem.
  4. Těsto přemístíme do formy vhodné velikosti (já použila malou kruhovou na dort, průměr asi 18 cm).
  5. Pečeme v troubě předehřáté na 185 stupňů C 35 minut.

Výživové hodnoty:

(1 porce)

pozn.:
  • bez dalších ingrediencí (viz "podle chuti...") - pouze základ
  • dle svých nových poznatků soudím, že bych na snídani teď už snědla spíš polovinu "koláče" nebo třetinu doplnila např. o jogurt - uvážení však nechám na Vás :) ... není složité si dopočítat nutriční hodnoty pro celý koláč či jeho polovinu
  • na základě níže uvedeného vyloženě doporučuji přidat nějaké ořechy či semínka - i tuky jsou pro naše tělo potřebné!
energetická hodnota: 883,3 kJ
bílkoviny: 9,3 g
sacharidy: 35,3 g (z toho cukry 12,0 g)
tuky: 3,3 g (z toho NMK 1,0 g)
vláknina: 4,3 g


Příjemné snídání všem :P.

Komentáře