Tak včera se mi nepodařilo zveřejnit žádný příspěvek... Dnes se s Vámi podělím o recept na slaný koláč z kynutého těsta. Mamka z toho samého těsta (ale používala jen bílou mouku) dřív dělávala "pizzu", teď už jsme ji ale hodně dlouho neměli. Náplň zvolte dle svých preferencí, já použila sezónní pórek a špenát, kterými nás pravidelně zásobuje děda.
Koláč je dobrý ještě i dva dny po upečení, ale v takovém případě je lepší ho ohřát, aby změknul.
Ingredience:
I. TĚSTO:
- 500 g mouky (použila jsem celozrnnou špaldovou a bílou polohrubou v poměru přibližně 1:1)
- 1 kostka (= 42 g) droždí
- 1 ČL cukru
- mléko/voda
- 1 ČL soli
- 100 ml oleje
- (sušená bazalka)
II. NÁPLŇ 1:
- ricotta
- česnek
- špenát
- vejce
- rajčata
- eidam
- bazalka, sušený česnek
- sůl
- pepř
III. NÁPLŇ 2:
- ricotta
- parmazán
- vejce
- italské gurmánské koření se solí, hrubé
- pórek
- eidam
Postup:
- Z droždí, cukru a trochy vlažného mléka/vlažné vody připravíme kvásek.
- Kvásek vlijeme do připravené mouky se solí (a bazalkou).
- Přidáme olej. Dle potřeby přidáváme rovněž vlažné mléko/vlažnou vodu tak, abychom byli schopni vypracovat pevné hladké těsto.
- Přikryjeme a necháme na teplém místě kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
- Vykynuté těsto vypracujeme na plechu do placky. Je dobré ho ještě nechat aspoň 20 minut kynout, mezitím si můžete připravit náplně.
- Náplň 1 + pečení: Ricottu smícháme s vejcem (na celý plech stačí jedno, pokud chcete vyzkoušet jen na polovinu těsta, postačí i pouhá polovina - tu druhou si můžete např. nechat pro náplň č. 2; co se ricotty týče, budete na celý plech potřebovat cca 2 kelímky), prolisovaným česnekem a pokrájeným spařeným a vyždímaným špenátem. Osolíme, popřípadě i opepříme. Tuto směs natřeme na těsto a poklademe další porcí pokrájeného spařeného špenátu. Posypeme sušeným česnekem. Na špenát navrstvíme rajčata pokrájená na plátky, která osolíme a opepříme. Na závěr posypeme bazalkou. Pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů C, poté poklademe strouhaným eidamem, zvýšíme teplotu o deset stupňů nebo zapneme horkovzdušný program a pečeme dalších deset minut.
- Náplň 2 + pečení: Ricottu smícháme s vejcem (pro vejce platí to samé jako u první náplně - viz. bod 6), trochou strouhaného parmazánu a ochutíme italským kořením se solí. Směs natřeme na těsto a dáme péct na 20 minut (viz. bod 6). Po této době posypeme strouhaným eidamem, na který navrstvíme kolečka pórku. Pečeme dalších 10 minut (viz. bod 6).
Výživové hodnoty:
Zde neuvádím, protože nejsem schopna odhadnout, kolik porcí z tohoto množství vyjde. (A uvádět množství pro celek mi připadá bezvýznamné.)
Dobrou chuť :P.
Komentáře
Okomentovat