Slaný koláč (s pórkem, špenátem nebo čímkoli jiným)

Tak včera se mi nepodařilo zveřejnit žádný příspěvek... Dnes se s Vámi podělím o recept na slaný koláč z kynutého těsta. Mamka z toho samého těsta (ale používala jen bílou mouku) dřív dělávala "pizzu", teď už jsme ji ale hodně dlouho neměli. Náplň zvolte dle svých preferencí, já použila sezónní pórek a špenát, kterými nás pravidelně zásobuje děda.
Koláč je dobrý ještě i dva dny po upečení, ale v takovém případě je lepší ho ohřát, aby změknul.

Ingredience:

I. TĚSTO:

  • 500 g mouky (použila jsem celozrnnou špaldovou a bílou polohrubou v poměru přibližně 1:1)
  • 1 kostka (= 42 g) droždí
  • 1 ČL cukru
  • mléko/voda
  • 1 ČL soli
  • 100 ml oleje
  • (sušená bazalka)

II. NÁPLŇ 1:

  • ricotta
  • česnek
  • špenát
  • vejce
  • rajčata
  • eidam
  • bazalka, sušený česnek
  • sůl
  • pepř

III. NÁPLŇ 2:

  • ricotta
  • parmazán
  • vejce
  • italské gurmánské koření se solí, hrubé
  • pórek
  • eidam

Postup:

  1. Z droždí, cukru a trochy vlažného mléka/vlažné vody připravíme kvásek.
  2. Kvásek vlijeme do připravené mouky se solí (a bazalkou).
  3. Přidáme olej. Dle potřeby přidáváme rovněž vlažné mléko/vlažnou vodu tak, abychom byli schopni vypracovat pevné hladké těsto.
  4. Přikryjeme a necháme na teplém místě kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
  5. Vykynuté těsto vypracujeme na plechu do placky. Je dobré ho ještě nechat aspoň 20 minut kynout, mezitím si můžete připravit náplně.
  6. Náplň 1 + pečení: Ricottu smícháme s vejcem (na celý plech stačí jedno, pokud chcete vyzkoušet jen na polovinu těsta, postačí i pouhá polovina - tu druhou si můžete např. nechat pro náplň č. 2; co se ricotty týče, budete na celý plech potřebovat cca 2 kelímky), prolisovaným česnekem a pokrájeným spařeným a vyždímaným špenátem. Osolíme, popřípadě i opepříme. Tuto směs natřeme na těsto a poklademe další porcí pokrájeného spařeného špenátu. Posypeme sušeným česnekem. Na špenát navrstvíme rajčata pokrájená na plátky, která osolíme a opepříme. Na závěr posypeme bazalkou. Pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů C, poté poklademe strouhaným eidamem, zvýšíme teplotu o deset stupňů nebo zapneme horkovzdušný program a pečeme dalších deset minut.
  7. Náplň 2 + pečení: Ricottu smícháme s vejcem (pro vejce platí to samé jako u první náplně - viz. bod 6), trochou strouhaného parmazánu a ochutíme italským kořením se solí. Směs natřeme na těsto a dáme péct na 20 minut (viz. bod 6). Po této době posypeme strouhaným eidamem, na který navrstvíme kolečka pórku. Pečeme dalších 10 minut (viz. bod 6).

Výživové hodnoty:

Zde neuvádím, protože nejsem schopna odhadnout, kolik porcí z tohoto množství vyjde. (A uvádět množství pro celek mi připadá bezvýznamné.)



Dobrou chuť :P.

Komentáře