Vegetariánský pastýřský koláč

Tak dnes to bude pro změnu jeden slaný recept. Pastýřský koláč je tradiční britské jídlo, které se zpravidla dělá ze surovin "co dům dal". Já se pokusila o jeho vegetariánskou variantu, o kterou se teď s Vámi podělím ;).
Recept převzat odsud, ale někdy příště se chci podělit o čistě můj recept, který jsem nedávno vymyslela.

Ingredience:

(2 porce)

I. KAŠE:

  • 250 g brambor (oloupaných a nakrájených na kostičky)
  • 30 g petržele (oškrabané a nakrájené)
  • 80 ml mléka
  • kousek (5-10 g) másla 
  • sůl

II. SMĚS:

  • olej
  • 1 středně velká cibule (nakrájená na kostičky)
  • 1 stroužek česneku (nasekaný nadrobno)
  • 120 g (~ 1 velký kus) mrkve (nakrájené na menší kousky)
  • 20 g (~ 1/2 malého kusu) petržele (nakrájené na menší kousky)
  • kousek celeru (asi 20 g; nakrájeného na menší kousky)
  • 65 g žampionů (pokrájených)/4 ks sušených shiitake (připravených dle návodu na obalu a následně pokrájených)
  • 130 g (= 1/2 hrnku) hnědé čočky
  • 160 ml (= 2/3 hrnku) zeleninového vývaru/vody (já použila vodu, ve které jsem vařila brambory a petržel)
  • 3 ČL balzamikového octa/červeného vína
  • tymián
  • rozmarýn
  • sůl

Postup:

  1. Čočku namočíme na několik hodin do vody a poté uvaříme v čisté vodě do měkka - na skus (bude se ještě péct!). (Zpravidla to trvá 15 - 30 minut dle doby máčení. Je dobré přidat bylinky - čočka bude voňavá a snížíte tím prý trochu její nadýmavost. Luštěniny solíme vždy až po změknutí (následně už jen krátce povaříme a poté slijeme.)
  2. Kaše: Brambory a petržel uvaříme v osolené vodě do měkka - trvá to asi 20 minut. ("Vývar" si můžeme ponechat pro krok 5.)
  3. Uvařené brambory a petržel rozmačkáme (šťouchadlem na kaši)/rozmixujeme (tyčovým mixérem) na kaši společně s mlékem a máslem. Osolíme.
  4. Směs: Na oleji minutku restujeme cibuli, pak přidáme balzamikový ocet/červené víno, česnek, mrkev, petržel, celer, houby a 10 minut restujeme.
  5. Přidáme uvařenou čočku a vývar/vodu, ve které jsme vařili brambory a petržel, dochutíme bylinkami, osolíme a necháme probublávat, aby se tekutina trochu vyvařila.
  6. Směs přemístíme do zapékacích misek a poklademe bramborovo-petrželovou kaší.
  7. Pečeme 30-40 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů C.

Výživové hodnoty:

(1 porce)

pozn.:
  • počítáno se 7,5 g másla, 1 PL oleje, 75 g cibule, žampiony (ne shiitake), balzamikem (ne vínem)
energetická hodnota: 2093,0 kJ
bílkoviny: 22,0 g
sacharidy: 77,5 g (z toho cukry 14,0 g)
tuky: 9,5 g (z toho NMK 3,0 g)
vláknina: 9,0 g


Dobrou chuť!

Komentáře