Chilli cizrna se zeleninou (mrkev, kedlubna, fazolové lusky)

Příjemný podvečer všem :).
Jako každý rok začala tropická vedra (dnes to ještě nic nebylo - to nejhorší teprve přijde!), ale já přesto piju teplý čaj. Nevím jak Vám, ale studené nápoje úplně nemusím, škrábe mě z nich v krku a nemám po nich tak příjemný pocit v bříšku jako po teplých. Takže momentálně popíjím bylinkový čaj s citrónem (luxus), likviduji koláč s malinami a plody muchovníku (Mají vůbec jméno? Doma jim totiž říkají "mouchy" a já je nazývám "muchy".), chatuju, poslouchám hudbu a píšu sem, prostě multitasking jak má být.  
Nápad na toto jídlo sice pochází z mojí hlavy, ale považuji ho za asijské, protože mi jeho chuť připomíná klasickou čínu s masem, kterou (a nutno podotknout, že skvělou) dělá moje maminka. Opět platí, že si ho můžete vychutnat i za studena (samozřejmě to není úplně na 100% dobré jako v teplém stavu, ale moc velký rozdíl v tom není), čímž snad potěším ty z Vás, kteří nemají možnost si třeba v poledne v práci nebo ve škole jídlo ohřát. Na přípravu je tahle cizrna úplně jednoduchá, vlastně nemusíte skoro umět vařit...

Ingredience:

(4 porce)

  • 200 g cizrny
  • 1 střední cibule (nakrájená na kostičky)
  • olej (nejlépe kokosový, ale lze i řepkový/slunečnicový/...)
  • 4 menší stroužky česneku (nasekané nadrobno)
  • kousek zázvoru (nasekaný nadrobno; přibližně stejné množství jako česneku)
  • 1 střední kedlubna (nakrájená na nudličky)
  • 2 střední až větší mrkve (nakrájené na nudličky)
  • 2 velké hrsti fazolových lusků (nakrájené na 3 až 4 cm dlouhé kousky, tj. v mém případě cca na třetiny)
  • cca 1 PL sójové omáčky
  • cca 3 - 4 ČL chutney (použila jsem domácí jablečné)
  • cca 1 ČL miso pasty
  • chilli
  • sušený česnek
  • sůl
  • voda
  • bílý sezam

Postup:

  1. Cizrnu si dopředu (alespoň na 8 hodin, ale lépe na delší dobu - třeba přes noc) namočíme a poté uvaříme v čisté vodě do měkka (trvá to asi hodinu). Solíme ji až po změknutí (sůl prý obecně brání změknutí luštěnin během vaření) a ještě chvíli povaříme, aby do sebe slanost nasákla.
  2. Na oleji orestujeme cibuli. 
  3. Přidáme česnek, zázvor a několik minut společně restujeme.
  4. Přidáme veškerou zeleninu a cca 5 minut restujeme.
  5. Podlijeme trochou vody, přivedeme k varu. Vaříme do změknutí zeleniny (nejlepší je jen mírně změklá, tzn. ještě stálě křupavá - al dente) a do vyvaření téměř veškeré tekutiny (proto vodu přidáváme podle potřeby - ne velké množství naráz).
  6. Zvlášť si připravíme "omáčku": Smícháme sójovou omáčku s chutney, miso pastou, chilli a troškou sušeného česneku.
  7. Snížíme teplotu (vracím se k pánvičce se zeleninou) a vmícháme omáčku, důkladně promícháme. Miso by už ideálně nemělo projít varem.
  8. Přidáme uvařenou cizrnu a znovu řádně promísíme.
  9. Dle potřeby dosolíme či jinak dochutíme, přidáme sezam. 
  10. Podáváme nejlépe s jasmínovou rýží (každopádně jakákoli rýže, rýžové nudle nebo třeba kuskus by byly rovněž vhodné).

Výživové hodnoty:

(1 porce)

pozn.:
  • bez přílohy
  • celkem (na celé množství) použito asi: 1 PL oleje, 20 g sezamu
energetická hodnota: 1238,0 kJ
bílkoviny: 13,5 g
sacharidy: 37,5 g (z toho cukry 9,0 g)
tuky: 7,8 g (z toho NMK 0,8 g)
vláknina: 10,8 g


Přeji dobrou chuť a přežijte letošní vedro!

Komentáře