Příjemný podvečer všem :).
Jako každý rok začala tropická vedra (dnes to ještě nic nebylo - to nejhorší teprve přijde!), ale já přesto piju teplý čaj. Nevím jak Vám, ale studené nápoje úplně nemusím, škrábe mě z nich v krku a nemám po nich tak příjemný pocit v bříšku jako po teplých. Takže momentálně popíjím bylinkový čaj s citrónem (luxus), likviduji koláč s malinami a plody muchovníku (Mají vůbec jméno? Doma jim totiž říkají "mouchy" a já je nazývám "muchy".), chatuju, poslouchám hudbu a píšu sem, prostě multitasking jak má být.
Nápad na toto jídlo sice pochází z mojí hlavy, ale považuji ho za asijské, protože mi jeho chuť připomíná klasickou čínu s masem, kterou (a nutno podotknout, že skvělou) dělá moje maminka. Opět platí, že si ho můžete vychutnat i za studena (samozřejmě to není úplně na 100% dobré jako v teplém stavu, ale moc velký rozdíl v tom není), čímž snad potěším ty z Vás, kteří nemají možnost si třeba v poledne v práci nebo ve škole jídlo ohřát. Na přípravu je tahle cizrna úplně jednoduchá, vlastně nemusíte skoro umět vařit...
Ingredience:
(4 porce)
- 200 g cizrny
- 1 střední cibule (nakrájená na kostičky)
- olej (nejlépe kokosový, ale lze i řepkový/slunečnicový/...)
- 4 menší stroužky česneku (nasekané nadrobno)
- kousek zázvoru (nasekaný nadrobno; přibližně stejné množství jako česneku)
- 1 střední kedlubna (nakrájená na nudličky)
- 2 střední až větší mrkve (nakrájené na nudličky)
- 2 velké hrsti fazolových lusků (nakrájené na 3 až 4 cm dlouhé kousky, tj. v mém případě cca na třetiny)
- cca 1 PL sójové omáčky
- cca 3 - 4 ČL chutney (použila jsem domácí jablečné)
- cca 1 ČL miso pasty
- chilli
- sušený česnek
- sůl
- voda
- bílý sezam
Postup:
- Cizrnu si dopředu (alespoň na 8 hodin, ale lépe na delší dobu - třeba přes noc) namočíme a poté uvaříme v čisté vodě do měkka (trvá to asi hodinu). Solíme ji až po změknutí (sůl prý obecně brání změknutí luštěnin během vaření) a ještě chvíli povaříme, aby do sebe slanost nasákla.
- Na oleji orestujeme cibuli.
- Přidáme česnek, zázvor a několik minut společně restujeme.
- Přidáme veškerou zeleninu a cca 5 minut restujeme.
- Podlijeme trochou vody, přivedeme k varu. Vaříme do změknutí zeleniny (nejlepší je jen mírně změklá, tzn. ještě stálě křupavá - al dente) a do vyvaření téměř veškeré tekutiny (proto vodu přidáváme podle potřeby - ne velké množství naráz).
- Zvlášť si připravíme "omáčku": Smícháme sójovou omáčku s chutney, miso pastou, chilli a troškou sušeného česneku.
- Snížíme teplotu (vracím se k pánvičce se zeleninou) a vmícháme omáčku, důkladně promícháme. Miso by už ideálně nemělo projít varem.
- Přidáme uvařenou cizrnu a znovu řádně promísíme.
- Dle potřeby dosolíme či jinak dochutíme, přidáme sezam.
- Podáváme nejlépe s jasmínovou rýží (každopádně jakákoli rýže, rýžové nudle nebo třeba kuskus by byly rovněž vhodné).
Výživové hodnoty:
(1 porce)
pozn.:
- bez přílohy
- celkem (na celé množství) použito asi: 1 PL oleje, 20 g sezamu
energetická hodnota: 1238,0 kJ
bílkoviny: 13,5 g
sacharidy: 37,5 g (z toho cukry 9,0 g)
tuky: 7,8 g (z toho NMK 0,8 g)
vláknina: 10,8 g
Přeji dobrou chuť a přežijte letošní vedro!
Komentáře
Okomentovat