Chilli con fazole (fazolové chilli)

Znáte chilli con carne? Nejčastěji mleté hovězí maso v pikantní omáčce s trochou fazolí, jejíž základ tvoří rajčata (třeba z protlaku), a která se celkem netradičně dochucuje hořkou čokoládou. Pokud Vás zaujala, ale nejíte maso (nebo na něj jen prostě zrovna nemáte chuť), zkuste tuto vegetariánskou (a zároveň veganskou) variantu. Možná to není nejlepší volba do horkého letního dne, ale teď se má na pár dní ochladit, tak si ji můžete v pohodě vychutnat ;). Každopádně si recept (pokud Vás osloví) uložte a zkuste (znovu) v zimě, perfektně zahřeje!
Recept není můj, jen jsem si ho mírně upravila. Původní verzi naleznete zde.

Ingredience:

(5 porcí)

  • 200 g fazolí (v suchém stavu; libovolného druhu, klidně nakombinujte několik)
  • olej
  • 1 středně velká cibule (nakrájená na kostičky)
  • 2 menší stroužky česneku (nakrájené na plátky)
  • 1 ČL kmínu
  • 1/2 ČL chilli
  • 1 ČL uzené papriky
  • 1 ČL sušeného oregána
  • 1 červená paprika + 1 bílá paprika (nakrájené na kostky či proužky)
  • 1 mrkev + 1 petržel (nakrájené na kolečka či nudličky)
  • 500 ml rajčatového pyré
  • 125 ml vývaru z fazolí (popřípadě vody)
  • hrst vlašských ořechů (nasekaných)
  • 10-20 g hořké čokolády/1 ČL kakaa
  • 60 ml balzamikového octa
  • 1/2 ČL instantní kávy
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Předem namočené fazole (nejlépe přes noc) slijeme a v čisté vodě uvaříme do měkka, většinou to trvá 60-90 minut. Do vody k vařícím se fazolím je lepší přidat nějaké bylinky (tymián, bobkový list, provensálské bylinky) proti nadýmavosti, zároveň jimi však obohatíte chuť fazolí.
  2. Na oleji orestujeme cibuli.
  3. Na minutu přidáme česnek a veškeré koření.
  4. Vsypeme papriky, mrkev, petržel a necháme mírně změknout.
  5. Přidáme uvařené fazole, rajčatové pyré, vývar (/vodu) a necháme půl hodiny mírně vařit.
  6. Ke konci vaření přidáme ořechy, čokoládu nebo kakao, balazmiko a kávu.
  7. Osolíme, opepříme (dle potřeby ještě dále dochutíme) a necháme 5 minut prohřát.
  8. Podáváme nejlépe s rýží - doporučuji neloupanou nebo třeba basmati. Já jídlo podávala navíc posypané jarní cibulkou.

Výživové hodnoty:

(1 porce = 1/5)

pozn.:
  • použita asi 1 PL oleje (slunečnicového)
  • hodnoty pro verzi s čokoládou místo kakaa (15 g 70%-ní)
  • bez rýže a bez jarní cibulky
energetická hodnota: 1165,6 kJ
bílkoviny: 11,8 g
sacharidy: 39,2 g (z toho cukry 12,8 g)
tuky: 6,6 g (z toho NMK 1,2 g)
vláknina: 12,0 g


Dobrou chuť!

Komentáře