Cizrna na paprice

Tak co, připraveni na další vegetariánskou omáčku? :D
Tentokrát uvedu zdroj receptu hned na začátek, protože jsem se jím skoro doslovně řídila - tzn. nepoužila jsem ho jen jako inspiraci (tak to dělám většinou).Lucie z Delicious blogu vařila vegansky, já pouze vegetariánsky.Vegan (ani vegetarián, ačkoli se to možná nezdá) nejsem, ale nějakou rostlinnou smetanu bych ráda vyzkoušela, škoda jen, že jsou tak předražené.Nevíte, jestli by se do toho dala použít třeba maková?Již několikrát jsem totiž připravovala makové mléko, takže kdybych použila méně vody, získala bych jakous takous smetanu...Každopádně až (a pokud) to zkusím, dám Vám vědět (tedy, snad si vzpomenu).
Vedro teď není, takže hurá na pokrm, který sice není úplně svěží, ale skvěle Vás zasytí, ačkoli příliš kalorický není (prostě normální vegetariánské jídlo, dietní rovněž není :P).

Ingredience (2 porce):

  • 100 g cizrny (v suchém stavu)
  • olej
  • 1 cibule (nakrájená na kostičky)
  • 1 ČL sladké papriky
  • 250 ml vývaru z cizrny
  • 1 pórek (nakrájený na tenká kolečka či půlkolečka)
  • 100 ml smetany (použila jsem "12-ti-procentní" -> smíchala jsem mléko se smetanou na šlehání v poměru cca 1:1, protože smetanu na vaření nekupujeme, ale já nechtěla, aby bylo jídlo příliš tučné; můžete použít samozřejmě i již zmiňovanou libovolnou rostlinou smetanu)
  • citrónová šťáva
  • sůl

Postup:

1) Cizrnu dopředu minimálně na 8 hodin (přes noc) namočíme do vody a následně ji v čisté vodě uvaříme do měkka, což trvá přibližně hodinu, někdy však o něco déle.Solíme až po změknutí a necháme ještě chvíli vařit, aby do sebe mohla cizrna sůl natáhnout.Po uvaření cizrnu slijeme, ale vývar si ponecháme!
2) Na oleji necháme zpěnit cibuli, osolíme a přidáme papriku.Chvíli mícháme, ale dáváme si pozor na teplotu, jinak nám koření zhořkne.
3) Přilijeme vývar z cizrny, krátce povaříme.
4) Polovinu uvařené cizrny rozmixujeme s trochou vývaru (odebereme si z hrnce, do kterého jsme jej přidávali k orestované cibulce s kořením).
5) Zbytek vývaru v hrnci rovněž rozmixujeme, abychom v omáčce neměli kousky cibule.
6) Přidáme rozmixovanou i celou cizrnu.
7) Přidáme pórek a vaříme, dokud dostatečně nezměkne.
8) Na závěr zjemníme smetanou, ochutíme citrónovou šťávou a případně ještě dosolíme.
9) Podáváme např. s těstovinami, jáhly, rýží či jen tak s pečivem.Na ozdobu můžeme posypat kolečky pórku či jarní cibulky.

Výživové hodnoty na 1 porci (= 1/2):

pozn.:
  • hodnoty pro 1 PL slunečnicového oleje, 50 g cibule, 100 g pórku, 1 PL citrónové šťávy
  • počítáno s 12% smetanou
energetická hodnota: 1294 kJ
bílkoviny: 13 g
sacharidy: 38 g (z toho cukry 5,7 g)
tuky: 12 g (z toho NMK 4,5 g)
vláknina: 8 g


Přeji dobrou chuť všem, kteří se rozhodnou vyzkoušet. :)

Komentáře