Domácí müsli tyčinky bez přidaného tuku či sladidla

Název receptu zní docela sucharsky, ale z vlastních zkušeností vím, že když googlím, tak ve většině případů žádná květnatá hesla nepoužívám.Doufám tedy, že i Vy, pokud jste sem zabloudili skrze vyhledávač, jste našli to, co jste hledali.
Tyto tyčinky jsou naprosto ideální záležitostí na cesty a výlety, jedinou jejich nevýhodou je vyšší křehkost, než na jakou jsme zvyklí u konvenčních müsli tyčinek, které toho vydrží asi o něco víc (éčka, palmový tuk a tak dále...a když už chcete "jó kvalitní a zdravou", tak je nelidsky předražená...a nevím jak Vy, ale já (zatím) žádný zlatý důl nevlastním).Stejně jako u mého receptu na domácí müsli platí, že si můžete v základním receptu obměnit většinu surovin (např. použít jiný druh ořechů, vloček, ovoce či koření/aroma) a vytvořit si tak kombinaci vyloženě "na míru" svým chutím (potřebám, možnostem, ...).Inspirovala jsem se na těchto stránkách (recept je v angličtině).

Ingredience (15 ks):

3 a 1/2 hrnku ovesných vloček (nebo jakýchkoli jiných)
3 ČL otrub (libovolných, já mám nejraději ty žitné)
3/4 hrnku nasekaných vlašských ořechů
3 velké zralé banány (rozmačkané - stačí vidličkou)
2/3 hrnku jablečného pyré (měla jsem domácí, neslazené)
3/4 hrnku směsi rozinek a sušených brusinek (dle potřeby pokrájených; pokud použijete brusinky slazené cukrem, tak už samozřejmě neplatí, že jsou tyčinky bez přidaných sladidel ;D)
3/4 ČL skořice
1/2 ČL mletého muškátového oříšku
2 PL chia semínek
1/2 ČL soli

Postup:

1) Ovesné vločky a ořechy nasypeme na pekáček o rozměrech asi 23 x 33 cm, který jsme vyložili pečicím papírem.Dáme péct do trouby vyhřáté na 175 stupňů C, dokud se lehce neopraží, což trvá přibližně 10 minut.
2) Mezitím si smícháme banánovou "kaši" s jablečným pyré.
3) Opražené vločky s ořechy smícháme v jiné míse s otruby, sušeným ovocem, kořením, chia a solí.
4) Vločkovou směs přisypeme po částech k banánovo-jablečné směsi a dobře promísíme.
5) "Těsto" přesuneme na pekáček, ve kterém jsme předtím pekli vločky s ořechy a dobře stlačíme, aby nám vznikla jednotná placka vyplňující celou plochu pekáčku (čím hranatější, tím lepší).Opravdu řádně hmotu umačkejte, jinak se budou tyčinky drobit, nebudou držet pohromadě.
6) Dáme péct do trouby vyhřáté stále na 175 stupňů C.Dáváme si pozor, aby se nám hmota nepřipálila.V průběhu pečení by se měla mírně odlepit od krajů pekáčku.
7) Po upečení necháme vychladnout.Poté vyjmeme placku i s pečicím papírem z pekáčku (bude se Vám to lépe krájet, ale samozřejmě ji můžete rozkrájet i v něm, pokud chcete) a rozkrájíme ji na 15 dílů.Tyčinky skladujeme v uzavíratelné vzduchotěsné nádobě v suchu a relativním chladu.Takto vydrží cca dva týdny, záleží samozřejmě na specifických podmínkách skladování.Můžeme je ale také dát zmrazit, což je sázka na jistotu, že se Vám tyčinky rozhodně nezkazí (jen už nebudou tak křupavé, ale téměř vše je lepší čerstvé, ne?).


K tyčinkám si, pokud je snídám, většinou dávám smoothie nebo tvaroh s ovocem.Toto smoothie je ze špenátu a banánu.

Výživové hodnoty na 1 tyčinku:

pozn.:
  • počítáno pro OVESNÉ vločky, ŽITNÉ otruby, NESLAZENÉ pyré, pouze rozinky (ne směs s brusinkami)
energetická hodnota: 847 kJ
bílkoviny: 5 g
sacharidy: 31,5 g (z toho cukry 13 g)
tuky: 6 g (z toho NMK 0,7 g)
vláknina: 3,6 g



Užijte si prázdniny :) ~

Komentáře