Domácí zapékané müsli bez přidaného tuku či sladidla

Ahojte, dnes se s Vámi podělím o recept na domácí müsli, které je skvělé k zakysaným mléčným výrobkům (jako je kefír, podmáslí, jogurt, ...), do mléka či třeba jen tak.Můžete ho také osvěžit hrstí čerstvého sezónního ovoce, např. malin.Opět se fantazii meze nekladou, zkoušejte různé kombinace přísad dle chuti, Vašich zásob či nálady (různé druhy ovoce, oříšků, semínek, čokolády, koření, aroma, vloček, pyré, ...).Toto müsli je skvělé na cesty - rozhodně se Vám nezkazí a navíc je skladné.Můj recept neobsahuje žádná sladidla, ale pokud jste zvyklí normálně sladit, přidejte třeba med či libovolný sirup.Avšak pokud nepoužijete žádné výrazně sladké sušené ovoce (datle, fíky, rozinky) či např. čokoládu, oslaďte ho určitě, ať si pochutnáte!
Inspirovala jsem se zde.

Ingredience:

  • 3 hrnky ovesných vloček (můžete použít i třeba pohankové, žitné, ...)
  • 3/4 hrnku strouhaného kokosu
  • cca 1 hrnek směsi sušeného ovoce - datle, banány, křížaly (pokrájené na menší kousky)
  • skořice (množství volte dle chuti, já bych dala tak 3 ČL, ale někdo má rád jemnější či naopak ostřejší chutě)
  • 5 PL jablečno-banánového pyré (postačí obyčejné jablečné; použila jsem domácí bez přidaného cukru; klidně použijte přesnídávku dle svých preferencí, jedná se v podstatě o pyré, ale je fakt, že většinou bývají slazené...)

Postup:

1) Všechny sypké ingredience si smícháme v míse.
2) Přidáme jablečné pyré a zpracujeme v hrudkovitou směs.
3) Hmotu přemístíme na plech vyložený pečicím papírem.Měla by být co nejvíce v jednom celku, aby se při pečení vytvořily hrudky.Čím tenčí vrstvu budete mít, tím bude müsli křupavější.
4) Pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů C 25 - 35 minut.Pravidelně kontrolujeme, aby se nám müsli nespálilo!
Pokud není ani po 35 minutách dostatečně křupavé, zvýšíme teplotu na 180 stupňů C a pečeme dalších 5 minut.
5) Po vychladnutí jej nasypeme do uzavíratelné nádoby a skladujeme v suchu a chladnu.Trvanlivost Vám úplně určit nemohu, ale předpokládám, že alespoň měsíc až dva by mohlo být v pořádku (velmi také záleží na podmínkách skladování).

Výživové hodnoty:

Zde neuvádím, protože nejsem schopna odhadnout, kolik porcí z tohoto množství vyjde. (A uvádět množství pro celek mi připadá bezvýznamné.)


Příjemné snídání. :)

Komentáře