Fazole s mrkví

Máte hlad?
Dnes to bude zase recept na jedno "obědové jídlo" (ale klidně si ho dejte třeba k večeři nebo k čemukoli jinému, nebudu Vám do toho mluvit :D).Na přípravu není vůbec složité, hotové je raz dva.Avšak recept nemohu považovat za svůj, drze jsem si jej převzala od Kuchařky ze Svatojánu, i když faktem je, že jsem si jej i tentokrát trošinku poupravila k obrazu svému.Zde ho máte uveden mými slovy, s mými poznámkami a poznatky.Toť na úvod vše, nemám moc řečnickou náladu, takže šup šup do kuchyně a jdeme na to.

Ingredience (3 - 4 porce):

  • 200 g fazolí (v suchém stavu; nejlepší je použít nějakou směs, neboť tento pokrm neobsahuje moc ingrediencí a takhle jej obzvláštníte a dodáte mu trochu "šmrnc")
  • bylinky (např. bobkový list, provensálské bylinky, tymián)
  • 200 g mrkve (nastrouhaná)
  • 1 střední až větší cibule (nakrájená na drobné kostičky)
  • olej
  • 3 ČL mleté papriky
  • 3 ČL mouky (použila jsem cizrnovou, jelikož jsem jako téměř vždycky vařila kvůli sestře bezlepkově)
  • 250 ml zeleninového vývaru (použila jsem z kostky)
  • citrónová šťáva
  • mrkvová nať
  • sůl, pepř

Postup:

1) Fazole namočíme alespoň na 8 hodin (ale nejlépe alespoň na 12, ideálně přes noc) a následně uvaříme v čisté vodě s bylinkami do měkka, což trvá většinou 60 až 90 minut dle typu fazolí a rovněž doby máčení.Až když jsou fazole měkké, můžeme je osolit a necháme ještě chvíli vařit, aby do sebe slanost nasákly.
2) Na pánvi si na oleji osmahneme cibuli, přidáme papriku i mouku a chvíli opékáme.Dávejte ale pozor, abyste směs nespálili a tím pádem Vám nezhořkla.
3) Vlijeme vývar a rozmícháme do hladka.Pokud používáme vývar z kostky, stačí zalít vodou a kostku přidat až poté (nemusíte si "zasvinit" další hrnec :P).
4) Vsypeme uvařené fazole a syrovou nastrouhanou mrkev.Pod pokličkou dusíme asi 10 minut.
5) Na závěr pokrm osolíme, opepříme a dle chuti dochutíme citrónovou šťávou.Podáváme např. s novými brambory (ty já však v době vaření receptu neměla, jídlo jsem tedy podávala s brambory vařenými ve slupce).

Výživové hodnoty na porci (třetina/čtvrtina celkového množství):

pozn.:
  • hodnoty pro použití 1,5 PL slunečnicového oleje a cizrnové mouky
energetická hodnota: 1179/884 kJ
bílkoviny: 16/12 g
sacharidy: 41/31 g (z toho cukry 6,4/4,8 g)
tuky: 5/4 g (z toho NMK 0,7/0,5 g)
vláknina: 13/10 g



Přeji hezký zbytek večera. <3

Komentáře