Tak dnes ještě jeden recept - berte to jako kompenzaci té přestávky. Myslím, že byste jej v nadcházejících horkých dnech mohli ocenit, obzvlášť pokud si potrpíte na zdravější dezerty/sladké snídaně. Knedlíčky nemusíte nutně plnit, můžete k nim prostě jen udělat ovocnou omáčku (je to jednodušší, ale dle mého názoru jsou chuťově lepší plněné). Fantazii se meze nekladou, naopak - připravte si je se (zdravou) zmrzlinou, jogurtovým přelivem, posypané ořechy či mákem, ... Na plnění jsou ale každopádně nejlepší jahody, meruňky, švestky atp. (malé ovoce - jako např. maliny - je vhodnější spíše právě jako již zmíněná ovocná omáčka).
Zde máte pár kombinací pro inspiraci:
- náplň - švestky, posypat mletým mákem/vlašskými ořechy se skořicí
- náplň - jahody/meruňky, polít jogurtem/omáčkou z jahod rozmixovaných s banánem a jogurtem/mlékem
- náplň - švestky/jahody/meruňky, posypat hrudkovitým tvarohem a polít ovocnou omáčkou (nejlépe z ovoce, které jste zvolili jako náplň)
- náplň - jahody/meruňky, posypat kakaem (instantním/hořkým + sladidlem) a polít zakysanou smetanou/jogurtem
- náplň - jahody/meruňky/švestky, posypat hrudkovitým tvarohem a polít zakysanou smetanou a sirupem (nebo např. kokosovým/třtinovým cukrem/medem...)
Ještě jeden takový "hříšnější" tip: Trocha másla na vrch dodá báječnou jemnost. Kdo by řekl, že i jen tenký plátek dokáže udělat takové divy s chuťovými buňkami?
Ingredience:
(2 snídaňové porce (~ 8 ks))
- 125 g jemného tvarohu (bývá balený jako máslo - tj. ne vaničkového! - je příliš řídký)
- 100 g jemných ovesných vloček/instantních vloček (jahelných, pohankových, rýžových, ...)
- 1 vejce
- 1 ČL medu (či jiného sladidla)
- sůl
- k plnění a podávání: (dle chuti)
- ovoce (náplň/omáčka)
- mák, ořechy
- jogurt, ...
Postup:
- Jemný tvaroh smícháme s vejcem a medem. Přidáme špetku soli, zapracujeme vločky.
- Z těsta tvarujeme menší kuličky (mně vyšlo z této dávky 8 plněných knedlíčků), které dle vlastní volby plníme ovocem (podle velikosti ho případně pokrájejte na menší kousky), jinou náplní (např. rozmixovanými namočenými datlemi s ořechy - nezkoušela jsem, ale určitě by to bylo dobré) či je ponecháme jako kuličky bez náplně.
- Vaříme v mírně osolené vodě vroucí vodě 5 - 7 minut.
- Hotové knedlíčky ozdobíme dle vlastních chutí (inspirace viz výše).
- Podáváme nejlépe okamžitě (jinak oschnou - každopádně pokud je dáte do lednice, ani druhý den nebudou špatné).
Výživové hodnoty:
(1 snídaňová porce (= 1/2 ~ 4 ks))
pozn.:
- platí POUZE PRO "prázdné" KNEDLÍČKY, tzn. bez máku, ovocné náplně či polevy a čehokoli jiného
- počítala jsem s použitím jemných ovesných vloček s vlákninou (Emco) a medem jako sladidlem
energetická hodnota: 1183,0 kJ
bílkoviny: 20,5 g
sacharidy: 31,0 g (z toho cukry 5,5 g)
tuky: 6,5 g (z toho NMK 2,0 g)
vláknina: 8 g
(náplň - jahody, přeliv - jahody + banán + mléko, ozdoba - jahody)
(náplň - švestky, přeliv - rozvařené švestky se skořicí + máslo, posyp - hrudkovitý tvaroh)
(náplň - švestky, posyp - mletý mák + třtinový cukr, máslo, ozdoba - švestky)
Ganbatte~
Komentáře
Okomentovat