Uzené tofu se zelím

Nejdřív bych se chtěla omluvit, že jsem zase delší dobu nic nepřidala. Upřímně, nechtělo se mi. Ale teď se snad budu zase chvíli snažit (uvidíme, jak budu unavená z brigády).
Toto neberte vyloženě jako recept, ale spíše jako inspiraci/nápad, jak napodobit klasické české knedlo-vepřo-zélo. Moje verze je veganská a přitom moc chutná, fakt! Knedlíky jsem zkoušela až několik let po premiéře, která byla s brambory vařenými ve slupce a kupodivu se povedly hned napoprvé... S knedlíky jsem se hodně inspirovala zde.

Ingredience:

(2 porce, knedlíky - 6 porcí (2 šišky, 18 koláčků))

I. KNEDLÍKY:

  • 150 ml mléka
  • 1/2 (~ 25 g) rozšlehaného vejce 
  • cca 125 g "cake flour" (= celozrnná hladká + bílá hladká 1:1 s trochou kukuřičného škrobu, to celé několikrát prosáte přes sítko - viz zde)
  • cca 125 g špaldové celozrnné krupice + na zaprášení
  • 5 g sušeného droždí
  • 2,5 g (~ 1/2 ČL) soli + na vaření

II. ZELÍ:

  • 1/2 střední cibule (nakrájené na malé kostičky)
  • 1 malá sklenice sterilovaného červeného zelí (hmotnost viz nutriční hodnoty)
  • 1 menší brambora (nastrouhaná)
  • olej
  • dle chuti a potřeby: 
    • ocet
    • sladidlo (cukr - nejlépe třtinový, med, neutrálně chutnající sirup (čekankový ♥))
    • sůl
    • pepř

III. TOFU:

  • 1 balení (= 180 - 200 g) uzeného tofu (nakrájeného na kostičky/nudličky)
  • 1 střední cibule (nakrájená na malé kostičky)
  • sójová omáčka (cca 1 - 2 PL)
  • olej
  • (drcený kmín)
  • (sušený česnek)

Postup:

I. KNEDLÍKY:

  1. Mléko smíchané s vejcem nalijeme do mísy a necháme odstát v pokojové teplotě půl hodiny.
  2. Přidáme mouku, krupici, droždí, sůl.
  3. Zpracujeme vařečkou v hutné mírně lepivé těsto.
  4. Hněteme vařečkou alespoň 5 – 10 minut.
  5. Přikryjeme a necháme minimálně hodinu kynout (ideálně do zdvojnásobení objemu).
  6. Rozdělíme těsto vedví a vytvoříme šišky, které dáme do hrnce, kde se budou vařit (já použila náš do plochy největší hrnec), přiklopíme pokličkou a necháme ještě minimálně 20 minut kynout.
  7. Vyndáme z hrnce na plochu posypanou krupicí. Těsto není SCHVÁLNĚ úplně tuhé, takže možná bude potřeba knedlíky znovu zformovat.
  8. Do hrnce dáme až po okraj vodu, osolíme, přivedeme k varu.
  9. Do vroucí vody vložíme knedlíky. OPĚT - těsto není SCHVÁLNĚ úplně tuhé, takže možná bude potřeba knedlíky znovu zformovat.
  10. Vaříme 10 minut, pak obrátíme na druhou stranu a vaříme dalších 10 minut (nebo otáčíme průběžně při celkové době varu 20 minut).
  11. Nakrájíme nití každou šišku na 9 dílů.
  12. (Podávat můžeme i třeba ke koprovce...)

II. ZELÍ:

  1. Na troše oleje necháme zesklovatět cibuli, poté přidáme zelí i s nálevem a necháme dusit pod pokličkou asi 30 minut.
  2. Zelí ochutnáme a případně dle vlastní potřeby dochutíme (já ani nemusela, protože zelí od mé babičky má samo o sobě skvělou chuť). Přidáme bramboru, promícháme a podusíme dalších 5 minut.

III. TOFU:

  1. Cibuli zlehka osmažíme na oleji, pak přidáme tofu a dále smažíme, dokud tofu nezíská nazlátlou barvu.
  2. Přidáme sójovou omáčku, necháme téměř úplně odpařit a odstavíme z plamene.
  3. (Dle chuti ochutíme kmínem a česnekem.)
Na talíře naservírujeme tofu, zelí a jako přílohu zvolíme např. ideálně knedlíky, případně brambory vařené ve slupce či noky.

Výživové hodnoty:

(1 porce (knedlíky/zelí/tofu/knedlíky+zelí+tofu))

pozn.:
  • přibližná množství:
    • zelí: 40 g cibule, 300 g zelí (již ochuceného, hmotnost včetně nálevu: cca 230 g zelí a 70 ml nálevu), 35 g brambory, 1 PL oleje, BEZ DOCHUCENÍ
    • tofu: 190 g tofu, 75 g cibule, 1,5 PL sójové omáčky, 1 PL oleje
energetická hodnota: 724,3/495,0/809,0/2028,3 kJ
bílkoviny: 7,2/3,0/17,0/27,2 g
sacharidy: 30,3/13,0/5,0/48,3 g (z toho cukry 4,7/9,0/3,0/16,7 g)
tuky: 1,7/5,5/11,5/18,7 g (z toho NMK 0,7/0,5/1,5/2,7 g)
vláknina: 3,7/4,0/1,0/8,7 g


Přeji příjemné vaření i chutnání ;3.

Komentáře