Nejdřív bych se chtěla omluvit, že jsem zase delší dobu nic nepřidala. Upřímně, nechtělo se mi. Ale teď se snad budu zase chvíli snažit (uvidíme, jak budu unavená z brigády).
Toto neberte vyloženě jako recept, ale spíše jako inspiraci/nápad, jak napodobit klasické české knedlo-vepřo-zélo. Moje verze je veganská a přitom moc chutná, fakt! Knedlíky jsem zkoušela až několik let po premiéře, která byla s brambory vařenými ve slupce a kupodivu se povedly hned napoprvé... S knedlíky jsem se hodně inspirovala zde.
Ingredience:
(2 porce, knedlíky - 6 porcí (2 šišky, 18 koláčků))
I. KNEDLÍKY:
- 150 ml mléka
- 1/2 (~ 25 g) rozšlehaného vejce
- cca 125 g "cake flour" (= celozrnná hladká + bílá hladká 1:1 s trochou kukuřičného škrobu, to celé několikrát prosáte přes sítko - viz zde)
- cca 125 g špaldové celozrnné krupice + na zaprášení
- 5 g sušeného droždí
- 2,5 g (~ 1/2 ČL) soli + na vaření
II. ZELÍ:
- 1/2 střední cibule (nakrájené na malé kostičky)
- 1 malá sklenice sterilovaného červeného zelí (hmotnost viz nutriční hodnoty)
- 1 menší brambora (nastrouhaná)
- olej
- dle chuti a potřeby:
- ocet
- sladidlo (cukr - nejlépe třtinový, med, neutrálně chutnající sirup (čekankový ♥))
- sůl
- pepř
III. TOFU:
- 1 balení (= 180 - 200 g) uzeného tofu (nakrájeného na kostičky/nudličky)
- 1 střední cibule (nakrájená na malé kostičky)
- sójová omáčka (cca 1 - 2 PL)
- olej
- (drcený kmín)
- (sušený česnek)
Postup:
I. KNEDLÍKY:
- Mléko smíchané s vejcem nalijeme do mísy a necháme odstát v pokojové teplotě půl hodiny.
- Přidáme mouku, krupici, droždí, sůl.
- Zpracujeme vařečkou v hutné mírně lepivé těsto.
- Hněteme vařečkou alespoň 5 – 10 minut.
- Přikryjeme a necháme minimálně hodinu kynout (ideálně do zdvojnásobení objemu).
- Rozdělíme těsto vedví a vytvoříme šišky, které dáme do hrnce, kde se budou vařit (já použila náš do plochy největší hrnec), přiklopíme pokličkou a necháme ještě minimálně 20 minut kynout.
- Vyndáme z hrnce na plochu posypanou krupicí. Těsto není SCHVÁLNĚ úplně tuhé, takže možná bude potřeba knedlíky znovu zformovat.
- Do hrnce dáme až po okraj vodu, osolíme, přivedeme k varu.
- Do vroucí vody vložíme knedlíky. OPĚT - těsto není SCHVÁLNĚ úplně tuhé, takže možná bude potřeba knedlíky znovu zformovat.
- Vaříme 10 minut, pak obrátíme na druhou stranu a vaříme dalších 10 minut (nebo otáčíme průběžně při celkové době varu 20 minut).
- Nakrájíme nití každou šišku na 9 dílů.
- (Podávat můžeme i třeba ke koprovce...)
II. ZELÍ:
- Na troše oleje necháme zesklovatět cibuli, poté přidáme zelí i s nálevem a necháme dusit pod pokličkou asi 30 minut.
- Zelí ochutnáme a případně dle vlastní potřeby dochutíme (já ani nemusela, protože zelí od mé babičky má samo o sobě skvělou chuť). Přidáme bramboru, promícháme a podusíme dalších 5 minut.
III. TOFU:
- Cibuli zlehka osmažíme na oleji, pak přidáme tofu a dále smažíme, dokud tofu nezíská nazlátlou barvu.
- Přidáme sójovou omáčku, necháme téměř úplně odpařit a odstavíme z plamene.
- (Dle chuti ochutíme kmínem a česnekem.)
Na talíře naservírujeme tofu, zelí a jako přílohu zvolíme např. ideálně knedlíky, případně brambory vařené ve slupce či noky.
Výživové hodnoty:
(1 porce (knedlíky/zelí/tofu/knedlíky+zelí+tofu))
pozn.:
- přibližná množství:
- zelí: 40 g cibule, 300 g zelí (již ochuceného, hmotnost včetně nálevu: cca 230 g zelí a 70 ml nálevu), 35 g brambory, 1 PL oleje, BEZ DOCHUCENÍ
- tofu: 190 g tofu, 75 g cibule, 1,5 PL sójové omáčky, 1 PL oleje
energetická hodnota: 724,3/495,0/809,0/2028,3 kJ
bílkoviny: 7,2/3,0/17,0/27,2 g
sacharidy: 30,3/13,0/5,0/48,3 g (z toho cukry 4,7/9,0/3,0/16,7 g)
tuky: 1,7/5,5/11,5/18,7 g (z toho NMK 0,7/0,5/1,5/2,7 g)
vláknina: 3,7/4,0/1,0/8,7 g
Přeji příjemné vaření i chutnání ;3.
Komentáře
Okomentovat