Výborné light ovocné muffiny

Ach jo, tak jsem se s Vámi už konečně chtěla podělit o recept na dýňový brownies, inspirovaný receptem z fitnessguru.sk, ale nebyla jsem s ním spokojená na 100%, takže asi příště (až vylepším pečicí postup). Jako kompenzaci Vám nabízím něco daleko aktuálnějšího, neboť právě teď se na scénu dostává ovoce, které můžete směle použít do těchto muffinů - třešně, jahody, borůvky (dobře, ty teď ještě nejsou, ale co když Vám přebývají nějaké v mrazáku a chtěli byste je skombinovat se sezónními jahodami?) či prostě jakékoli Vaše oblíbené ovoce, popř. nakrájené na kousky (nejvíce se však hodí právě bobuloviny - jahody, třešně, rybíz, ... které krájet nemusíte). Tyhle muffiny zatím sklízely jen samý úspěch, takže doufám, že ani Vás nezklamou.
Pod původním receptem naleznete ještě jednu (o něco méně zdravou) variantu, podle které jsem pekla mini-muffinky na své letošní poslední zvonění - proto jsou na fotce modro-růžové ;D. Na obarvení jsem použila tekutá barviva od Dr. Oetker, ale přišlo mi, že nějak málo barví... tak jsem jich použila dost, čímž těsto mírně zřídlo - na obrázcích níže si všimněte že ty barevné muffiny tak hezky nevyskočily. Pokud byste chtěli barvit zdravě, určitě existují přírodní alternativy (sušená prášková řepa či borůvka, ...). Avšak domnívám se, že úplně nejlepší budou ve své přirozenosti.

Ingredience:

(cca 12 ks)

1. VERZE:
  • 300 ml mouky (použila jsem celozrnnou, částečně i hladkou bílou a taky jemné ovesné vločky...poměr přibližně 2:1:1 - pokud se rozhodnete použít pouze bílou mouku, volila bych asi směs hladké a polohrubé)
  • 4 g jedlé sody/8 g prášku do pečiva
  • 1 vrchovatá ČL skořice
  • 150 ml cukru (třtinového)
  • 2 vejce
  • 250 g tvarohu (použila jsem nízkotučný z vaničky) + 100 ml mléka (nebo 300 ml jogurtu místo tvarohu + mléka)
  • 1 ČL mandlového aroma (do moučníku jsem ho v tomto receptu použila prvně a je to báječné!)
  • 1 a 1/2 PL oleje
  • 300 ml ovoce (větší ovoce - např. jahody - pokrájíme na menší kousky; pokud používáme mražené ovoce, nerozmrazujeme ho, ale rovnou z mrazáku ho - podle níže uvedeného postupu - přidáme do těsta)
2. VERZE:
(méně zdravé, ty z posledního zvonění):
  • vynecháme skořici
  • pouze 130 ml cukru (bílá čokoláda je sladká dostatečně)
  • pouze 250 ml ovoce
  • navíc 100 g bílé čokolády (nakrájené na menší kousky - ano, to je ta trošku nezdravá, ale luxusně chutnající složka druhé verze)

Postup:

  1. V jedné míse smícháme mouku, kypřidlo (jedlou sodu/prášek do pečiva), skořici (u verze 2 vynecháme) a u druhé verze navíc bílou čokoládu.
  2. Ve druhé, větší míse smísíme cukr s vejci, mandlovým aroma a olejem. Můžeme vyšlehat (elektrickými) metličkami. Poté přidáme tvaroh a mléko (nebo jen jogurt).
  3. Do mokré směsi přidáváme postupně směs moučnou a nakonec jemně vmícháme ovoce.
  4. Těsto umístíme do muffinových (či jakýchkoli jiných) formiček a pečeme 25-30 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů C. (Pokud chcete, můžete i povrch ozdobit trochou ovoce, ale muffiny tolik nevyskočí.)

Výživové hodnoty:

(1 muffin (1. verze/2. verze))

pozn.:
  • PLATÍ, POKUD VÁM Z TOHOTO MNOŽSTVÍ VYŠLO 12 KS (popř. mnou uvedené nutriční hodnoty vynásobte 12 a vydělte Vaším počtem muffinů)
  • mnou použitá mouka - gramáž cca: 85 g celozrnné pšeničné, 42 g bílé hladké, 42 g jemných ovesných vloček s vlákninou
  • pro výpočty použit nízkotučný tvaroh (nikoli jogurt)
  • počítáno pro verzi s malinami a rybízem 1:1
energetická hodnota: 627,8/779,2 kJ
bílkoviny: 6,6/7,1 g
sacharidy: 22,8/24,7 g (z toho cukry 12,8/14,9 g)
tuky: 3,2/6,3 g (z toho NMK 0,9/2,8 g)
vláknina: 2,3/2,0 g

(první verze - bez bílé čokolády)

(druhá verze - to jsou ty růžovo-modré na poslední zvonění)

(druhá verze - z dávky na poslední zvonění jsem odebrala těsto na tři muffiny, kterým jsem nechala jedlou barvu)

Tak s chutí do toho!

Komentáře