Čokoládovo-kávové lívance z fazolí se dvěma variantami jáhlového krému

"Fazolové lívance?A navíc na sladko?Nezbláznila se takhle náhodou?"
Pokud máte obavy a předsudky, dovolte mi, abych Vás vyvedla z omylu.Ve spoustě zdravých sladkých receptů zastupují totiž uvařené fazole mouku, ať už z části nebo úplně.Myslím, že kdybych Vám lívance dala ochutnat, aniž bych Vám prozradila, jaká že je to ta hlavní speciální ingredience, fazole byste rozhodně netipli (možná jen ti, kteří už někdy fazolové dezerty ochutnali).Lívance Vám nabídnu ve veganské i obyčejné variantě, obojí vyzkoušeno a obojí senzační ;) (sebechvála smrdí, ale když se něco doopravdy povede, tak proč se nepochválit?).
Recept na lívance jsem si vypůjčila z fitnessguru.sk, originál naleznete zde.Samozřejmě jsem nějaké menší úpravy provedla (hlavně v jednotkách množství a množství ingrediencí obecně), ale tentokrát to nebylo nic převratného.Časopis countrylife (číslo 13 - podzim 2015) pro mě naopak fungoval pouze jako inspirace pro dva skvělé jáhlové krémy, jejichž recepturu Vám níže také odhalím.Banánový krém bych volila spíše v zimě, teď v létě bych preferovala ten kokosový, neboť se chuťově skvěle doplňuje s různým sezónním ovocem jako jsou jahody (ok, ty už byly, ale co už), maliny či borůvky.Typické "obilné aminokyseliny" z jáhel se doplňují s těmi "luštěninovými" z fazolí, takže o snídani s vysokým množstvím plnohodnotných proteinů máte postaráno!Chápu, že ne každý na tom nějak lpí, ale myslím, že ty z Vás, kteří si hlídají proteiny ve stravě, by to mohlo mile potěšit :).
Snídaně je to poměrně sytá, na což nejsem úplně zvyklá, ale cítila jsem se po ní báječně :3.
Jediným handicapem je asi fakt, že pokud si na nich chcete pochutnat, musíte myslet dopředu, protože fazole se musí nejdříve namočit alespoň na osm hodin a pak ještě uvařit, což je cca další hodina.Takže je lepší si fazole namočit už ráno den předtím, než budete lívance dělat (pokud je budete dělat následující den k snídani), večer je uvařit a další ráno už jen lívance ukuchtit.Celkově se jedná o časově poměrně náročný recept (na to, že je to "jen" snídaně, které většina z nás bohužel příliš mnoho času neobětuje).

Ingredience:

I. LÍVANCE (2 porce = cca 8 ks):
  • 100 g adzuki fazolí (v suchém stavu; je možné použít i jiné druhy fazolí, ale adzuki jsou proslulé svou oříšky připomínající chutí, proto jsou skvělou volbou i do sladkých jídel)
  • 1 chia vejce (= 10 g (= 1 PL) chia semínek + 3 PL vody => recept viz. postup I. LÍVANCE bod č. 2) NEBO 1 slepičí vejce
  • 1 PL kakaa
  • 1 ČL instantní kávy (pokud máte tu s čokoládovým aroma, neváhejte ji použít)
  • 2 PL (pohankové) mouky
  • 20 g hořké čokolády (nasekané)
  • 1 PL třtinového cukru (použila jsem k banánovému krému, neboť ten žádný cukr neobsahuje) NEBO 1 PL rýžového sirupu (použila jsem ke kokosovému krému, který již cukr obsahuje, aby moje snídaně neobsahovala příliš mnoho cukru)
  • 1/2 ČL jedlé sody
  • mléko (rostlinné pro veganskou variantu) na zředění: cca 4 - 5 PL (viz. postup I. LÍVANCE)

II. BANÁNOVÝ KRÉM Z JÁHEL S ARAŠÍDOVÝM MÁSLEM (2 porce):
  • 75 g jáhel
  • 1 a 1/2 banánu (měla jsem poměrně velké)
  • semínka z 1/2 vanilkového lusku
  • 20 g arašídového másla
  • trocha citronové šťávy

III. KOKOSOVÝ KRÉM Z JÁHEL (2 porce):
  • 75 g jáhel
  • 2 - 3 PL kokosové smetany = tuhá část ze 160 ml konzervy kokosového mléka (dáme předem do lednice, aby se tuhá složka lépe oddělila od řídké)
  • 1 PL třtinového cukru
  • 1/2 ČL vanilkového aroma

Postup:

I. LÍVANCE:
1) Fazole si dopředu alespoň na 8 hodin namočíme a následně je v čisté vodě uvaříme do měkka, což obvykle trvá 60 až 90 minut.
2) Chia vejce: 10 g (= 1 PL) chia semínek zalijeme 3 PL vody a necháme odstát - vznikne nám gel, který dobře nahradí slepičí vejce.
3) Uvařené fazole rozmixujeme do hladka a smícháme s ostatními ingrediencemi kromě mléka.
4) Mléko přidáváme až na konec, neboť je ho potřeba různé množství podle toho, jestli používáte chia nebo slepičí vejce, a jestli jste sladili cukrem či sirupem.Pokud jste použili klasické vejce a sirup, budete potřebovat minimálně 5 PL mléka.Pokud jste zvolili alespoň pro jednu z těchto ingrediencí druhou variantu, budete pravděpodobně potřebovat o něco vyšší množství.Těsto by nemělo být příliš řídké, ale husté cca jako smetanový jogurt či o něco hustší (takže jako řidší tvaroh :D).Když ho dáte na pánev, nemělo by se samo "rozlít", nýbrž byste mu měli k lívancovému tvaru trochu (ne příliš) pomoci.Každopádně pamatujte, že přidat další mléko lze vždycky.
5) Na pánvi tvoříme lívance, které smažíme z obou stran.Pokud máte kvalitní pánev, nebudete potřebovat ke smažení žádný tuk.
6) Lívance podáváme pouze s banánovým krémem či s kokosovým krémem a ovocem (či ovocnou omáčkou) - doporučuji jahody, maliny nebo třeba borůvky.

II. BANÁNOVÝ KRÉM Z JÁHEL S ARAŠÍDOVÝM MÁSLEM:
1) Jáhly si v cedníku alespoň dvakrát spaříme horkou vodou a poté vaříme v nové jemně osolené vodě (asi dvojnásobek množství jáhel) do měkka - tzn. asi 20 minut (pokud je trochu rozvaříte, nevadí).
2) Z uvařených jáhel slijeme vodu a rozmixujeme je společně s ostatními ingrediencemi do hladké pudinkové konzistence.
3) Podáváme s čerstvými teplými lívanci.Pokud si chcete ještě víc pochutnat, dozdobte na talíři arašídovým máslem a/nebo hořkou čokoládou.

III. KOKOSOVÝ KRÉM Z JÁHEL:
1) Jáhly si v cedníku alespoň dvakrát spaříme horkou vodou a poté vaříme v nové jemně osolené vodě (asi dvojnásobek množství jáhel) do měkka - tzn. asi 20 minut (pokud je trochu rozvaříte, nevadí).
2) Z uvařených jáhel slijeme vodu a rozmixujeme je společně s ostatními ingrediencemi do hladké pudinkové konzistence.
3) Podáváme s čerstvými teplými lívanci, zdobené ovocem nebo ovocnou omáčkou (ovoce rozvaříme a zahustíme trochou škrobu, popřípadě dle chuti osladíme).Opět platí, že pokud si chcete ještě více pochutnat, ozdobte vršek lívanců hořkou čokoládou (v tomto případě ne arašídovým máslem, to už by bylo příliš mnoho chutí najednou).


(banánovo-arašídový krém)

Výživové hodnoty na 1 porci lívanců s chia/normálním vejcem (= 1/2):

pozn.:
  • počítáno s pohankovou moukou, "klasickou" hořkou čokoládou od Orion (ne na vaření!) a 60 ml mléka
  • verze se sirupem místo cukru je v podstatě téměř totožná
energetická hodnota: 1423/1471,5 kJ
bílkoviny: 15,5/18 g
sacharidy: 52/49,5 g (z toho cukry 15/15 g)
tuky: 6,5/7,5 g (z toho NMK 2,4/3,1 g)
vláknina: 6/5 g
sůl: 1,694/1,694 g

Výživové hodnoty na 1 porci banánovo-arašídového krému (= 1/2):

energetická hodnota: 1188,5 kJ
bílkoviny: 8 g
sacharidy: 49 g (z toho cukry 18 g)
tuky: 7 g (z toho NMK 0,3 g)
vláknina: 6 g
sůl: 0,025 g

Výživové hodnoty na 1 porci kokosového krému (= 1/2):

pozn.: počítáno s 38 ml kokosové smetany (v tabulkách opravdu nelze najít "tuhou část z kokosového mléka")
energetická hodnota: 834 kJ
bílkoviny: 4,5 g
sacharidy: 34 g (z toho cukry 7 g)
tuky: 6 g (z toho NMK 4 g)
vláknina: 3,5 g
sůl: 0,005 g



(kokosový krém + jahody; v tuto dobu rozhodně vsaďte na maliny či borůvky, výsledek bude také parádní)

Tak co, dáte fazolím šanci?

Komentáře