Je divné, že mi tu klesá návštěvnost, ačkoliv poslední dobou přidávám články mnohem častěji...No, snad se Vám bude dnešní recept líbit ^^.
Když jsem byla mladší, moc jsem si na pečivo z kynutého těsta (buchty, koláče, záviny, ...) nepotrpěla, ale časem jsem mu nějak přišla na chuť a dezerty z něj připravené teď dokonce řadím mezi své nejoblíbenější.
Nabídnu Vám rovnou dvě varianty těsta: Na klasické a na prefermentované (tj. "předkynuté").Druhé jmenované doporučuji i přes jeho časovou náročnost alespoň jednou vyzkoušet, vznikne Vám mnohem jemnější koláč.
Tento moučník jsem pekla ještě v zimě, tudíž neobsahuje žádné sezónní ovoce, ale kdybych ho pekla teď, rozhodně bych použila jako náplň tvaroh (připravený stejně jako v mém receptu níže) posypaný třeba malinami (borůvkami, jostou, ...) a v drobence nahradila vlašské ořechy strouhaným kokosem či pomletými mandlemi <3.
Ingredience:
I. TĚSTO (klasické i prefermentované):
- 250 g hladké špaldové mouky
- 100 g hladké mouky
- 70 g másla
- 70 g třtinového cukru + 1 ČL na kvásek
- 175 ml mléka + troška na kvásek
- 3/4 ČL soli
- 30 g droždí
II. JABLEČNÁ NÁPLŇ (množství na celý koláč, v závorce na 2/3 koláče):
- 6 jablek (4 jablka; nastrouhaná)
- 3 PL třtinového cukru (2 PL)
- trocha vody
- skořice
III. TVAROHOVO-POVIDLOVÁ NÁPLŇ (množství na celý koláč, v závorce na 1/3 koláče):
- 750 g nízkotučného tvarohu (250 g)
- 3 žloutky (1 žloutek)
- 6 PL třtinového cukru (2 PL)
- 3 PL rumu (1 PL)
- povidla
IV. DROBENKA (na celý koláč):
- 60 g třtinového cukru
- 60 g mletých vlašských ořechů (můžete nahradit jinými ořechy či např. kokosem, ale k těmto náplním doporučuji právě vlašáky)
- 60 g másla (studeného)
- 60 g jemných ovesných vloček (používám jemné s vlákninou od Emca)
- skořice
Postup:
I. KLASICKÉ TĚSTO:
1) Připravíme si kvásek smícháním droždí, 1 ČL cukru a trochy teplého mléka.Droždí dobře rozmícháme, vznikne nám jakási kašička.Necháme kvásek vzejít - perfektní je na to speciální nádobka na kvásek, která se otevře, když je kvásek hotov.
2) Mléko ohřejeme a rozpustíme v něm máslo.
3) V míse smícháme mouky, sůl, cukr.
4) Do moučné směsi přidáme kvásek a vlažné (!) mléko s máslem.
5) Zaděláme si těsto, které necháme na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, tedy asi 40 minut.
6) -> dokončení (VI.)
II. PREFERMENTOVANÉ TĚSTO:
1) V míse si smícháme 1/2 mouky, 1/2 cukru, 1/2 mléka (vlažného), 1/2 droždí a sůl.Necháme přes noc přikryté kynout ve spíži.
2) Následující den přidáme zbytek mouky, cukru, mléka (vlažného), ve kterém jsme si předem rozpustili máslo (viz. klasické těsto (I.)) a kvásek, který jsme si připravili ze zbytku droždí, 1 ČL cukru a trochy vlažného mléka (postup viz. klasické těsto (I.)).
3) Zaděláme si těsto a necháme v teple kynout minimálně 30 minut (do zdvojnásobení objemu).
4) -> dokončení (VI.)
III. JABLEČNÁ NÁPLŇ:
1) Cukr si v hrnci rozpustíme na karamel.
2) Přidáme jablka, skořici (množství dle chuti) a trochu vody.
3) Necháme chvíli podusit.
4) -> dokončení (VI.)
IV. TVAROHOVO-POVIDLOVÁ NÁPLŇ:
1) Všechny ingredience kromě povidel smícháme.
2) -> dokončení (VI.) (na těsto poklademe tvarohovou směs a teprve na ni vrstvu povidel)
V. DROBENKA:
1) Všechny ingredience uhněteme rukama do drobenkové konzistence.
2) -> dokončení (VI.)
VI. DOKONČENÍ:
1) Jak klasické tak prefermentované těsto po vykynutí propracujeme a vmačkáme jako placku na vymazaný plech (o rozměrech cca 38 x 28 cm).
2) Poklademe libovolnou náplní (malou část krajů necháme bez ní - prostě jako klasický koláč) a posypeme drobenkou.Těsto by mělo po vyložení na plech ještě 20 až 30 minut kynout (nezáleží na tom, jestli s náplní či bez ní).
3) Po dokynutí pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů C 25 až 30 minut (do zezlátnutí okrajů).
Výživové hodnoty:
Zde neuvádím, protože nejsem schopna odhadnout, kolik porcí z tohoto množství vyjde. (A uvádět množství pro celek mi připadá bezvýznamné.)
(2/3 jablkové náplně, 1/3 tvarohovo-povidlové náplně)
(s mákem a švestkami; tento jsem dělala už před delší dobou, ale recept jsem tehdy nepřidala, protože těsto bylo příliš tenké)
Přeji příjemné pečení ^^.
Komentáře
Okomentovat