Risotto verde se šmakounem

Tentokrát si pro změnu uvaříme něco italského. Víte, jaký je rozdíl mezi naším českým "rizotem" a italským "risottem"?První jmenované je v podstatě směs uvařené rýže, masa (nejčastěji "zbytkového" pečeného kuřete či vepříka) a při troše štěstí nějaké zeleniny (Neuražte se prosím! Jen vzpomínám, jaké rizoto dřív dělala babička nebo kuchařky ve školní jídelně...). Pro to italské platí o něco pevnější zásady - připravuje se z rýže arborio, která se podlévá předem připraveným vývarem a výsledný pokrm není drobivý, nýbrž krémový až mírně "polévkový" - má spíše lehce tekutou konzistenci. Velmi častou přísadou je také víno a parmazán. České rizoto před tím italským rozhodně nechci nijak shazovat, ta jednoduchost má také něco do sebe... Jen té zeleniny by v něm mohlo být více. Mohla bych zde zmínit také "asijská rizota", na která jste už dost možná narazili v nějakém tom bistru - o těch ale já spíš mluvím jako o "smažené rýži" (v jihovýchodních oblastech Asie se s ní setkáte pod názvem "nasi goreng").
Dost bylo řečí, pojďme si uvařit vynikající vegetariánské risotto! :P
Jinak, kdybyste měli chuť spíše na dýňové risotto, klikněte tu :).

Ingredience (2 porce):

  • 150 g rýže arborio (neproplachujeme!)
  • 1 středně velká cibule (nasekaná na drobné kostičky)
  • 2 stroužky česneku (nasekané nadrobno)
  • máslo
  • olivový olej
  • olej (např. slunečnicový či řepkový - na smažení Šmakouna)
  • 125 g fazolových lusků (pokrájené na stejně velké kousky)
  • 1 velmi malý lilek (nebo polovina běžného lilku; pokrájený na kolečka a následně třeba na kostičky)
  • 1/2 cukety (použila jsem 1/4 žluté a 1/4 zelené; pokrájená přibližně na stejné kousky jako lilek)
  • 3 lístky bazalky (nasekané nadrobno)
  • 1 PL nasekané pažitky
  • 200 g šmakouna natural (pokrájený na kostičky)
  • 800 ml zeleninového vývaru (použila jsem vývar z kostky)
  • 75 ml suchého bílého vína
  • 25 g parmezánu (strouhaného)
  • sůl, pepř

Postup:

1) Na másle zpěníme většinu cibule (přibližně 1/4 až 1/3 si necháme stranou na smažení šmakouna - viz bod č. 7) a polovinu množství česneku.Dáváme si pozor, aby nám nezhnědly.
2) Zvýšíme teplotu, přidáme rýži a necháme dvě minuty osmahnout - rýže by za tuto dobu měla mírně zprůhlednět.
3) Přilijeme víno a necháme jej vstřebat do rýže.
4) Zalijeme trochou vývaru, opět necháme vstřebat.
5) Postupně přiléváme předem připravený vývar (tak, aby měla rýže pořád z čeho nasávat tekutinu, ale nikdy ne příliš mnoho najednou, abychom místo risotta neměli polévku!) a necháme vařit 20 - 25 minut.Po 10 minutách od začátku vaření přidáme 2/3 bylinek a po dalších 10 minutách (tzn. po 20 minutách od začátku vaření) osmahnutou zeleninu (viz. bod č. 6).Pokud Vám i po 25 minutách vaření zbyde vývar, je možné ještě trošku přilít a nechat dojít pod poklicí.Ve výsledném risottu by rýže měla být měkká na skus (nikoli rozvařená či naopak "chroupavá").
7) Na olivovém oleji osmahneme lusky, lilek a cuketu.Podlijeme trochou vody a vaříme do vyvaření tekutiny a změknutí zeleniny.Osolíme a opepříme.
8) V průběhu vaření risotta si připravíme šmakouna: Na oleji (např. slunečnicovém/řepkovém) zpěníme zbytek cibule a česneku.Přidáme šmakouna a necháme jej do zlatova osmahnout (pozor, dost se připaluje).Posypeme třetinou nasekaných bylinek, osolíme, opepříme a dáme stranou.
9) Na závěr do risotta vmícháme parmezán a osmaženého šmakouna.Podáváme teplé, dle vkusu ještě posypané parmezánem a dozdobené bylinkami.Doporučuji si pokrm vychutnat společně se skleničkou vína, které jsme použili k podlití, zajistí to skvělý chuťový požitek (aspoň mé chuťové pohárky byly toho názoru).


Výživové hodnoty na 1 porci (= 1/2):

pozn.:
  • ve výpočtech na smažení Šmakouna použito 10 g oleje (asi 1 a 1/2 PL)
  • ve výpočtech na smažení cibule a rýže použito 5 ml olivového oleje + 10 g másla
  • ve výpočtech na smažení zeleniny použito 7 g olivového oleje (asi 1 PL)
energetická hodnota: 2495 kJ
bílkoviny: 27 g
sacharidy: 69,5 g (z toho cukry 5 g)
tuky: 20 g (z toho NMK 6 g)
vláknina: 8 g


Bon apetit~

Komentáře