Polentová pizza

Ahojte~
Tak mám zase chuť něco přidat.Vyvářím teď jako divá, protože od října budu na koleji, takže budu mít dost omezené možnosti a vidím to tedy spíš na co nejjednodušší jídla, abych měla dostatek času na školu, rodiče, přítele, sport apod..
Na internetu byste nalezli stovky receptů na tento typ "pizzy".Nečekejte ale chuť pravé pizzy, jedná se opravdu jen a pouze o zdravou náhražku, která ji spíše jen vzhledově připomíná.Tím rozhodně nechci snižovat její kvalitu, chutná totiž skvěle.Jen nechci, aby někdo nabyl dojmu, že "těsto" z polenty může mít stejnou chuť jako kynutá placka z bílé mouky.
Oblohu zde uvádím spíše pro inspiraci, jako vždy se fantazii meze nekladou.Moje verze je vegetariánská, ale pokud použijete třeba prosciutto, mozzarellu a olivy, vytvoříte v kombinaci s rajčatovým sugem pizzu, která se bude už o něco více blížit italskému originálu.Sugo lze nahradit smetanovým základem, který jsem na tomto podkladu ještě nevyzkoušela, ale myslím, že by to mohlo dobře dopadnout.
Pokuste se, prosím, ignorovat mou "úchylku" na italské gurmánské koření a klidně použijte jakékoli jiné :D (pokud použijete koření bez soli, nezapomeňte dosolit).

Ingredience (2 porce):

I. TĚSTO:
  • 120 g polenty
  • voda (množství dle návodu na obalu polenty)
  • bylinky (sušené či čerstvé; já použila čerstvé oregáno)
  • sůl
  • olivový olej
II. OBLOHA:
  • sugo (já jej neměla, takže jsem pouze smíchala rajčatový protlak, česnek, oregáno, balzamiko a italské gurmánské koření)
  • 3 rajčata (nakrájená na plátky)
  • 1/2 cukety (nakrájené na plátky)
  • 1 cibule (nakrájená na jemná kolečka/proužky)
  • kapary (dle libosti pokrájené)
  • 80 g eidamu (nastrouhaného)
  • 30 g parmezánu (nastrouhaného)
  • olivový olej
  • italské gurmánské koření
  • oregáno (sušené či čerstvé)

Postup:

1) Polentu uvaříme dle návodu na obalu (vodu nezapomeneme osolit).Do uvařené polenty můžeme přidat bylinky a trochu olivového oleje.
2) Polentu rozetřeme na plech s pečicím papírem (Jde to ztěžka, ale nevzdávejte to!Hlavně pracujte co nejrychleji, jinak Vám polenta ztuhne.Doporučuji si ruce navlhčit trochou vody, pak se na Vás těsto nebude tolik lepit.).Můžeme potřít trochou olivového oleje (především okraje).
3) Dáme péct na 10 minut do horkovzdušné trouby vyhřáté na 180 stupňů C, popřípadě do jiného typu trouby na 190 až 200 stupňů C (radši kontrolujte, aby se Vám těsto nespálilo a popřípadě snižte teplotu v troubě).
4) Předpečenou pizzu vyndáme a poklademe zeleninou, kterou nezapomeneme okořenit (pokud používáte koření bez soli tak rovněž osolit) a trochu pokapat olivovým olejem.Pečeme dalších 10 minut.Nadále pizzu pravidelně kontrolujte, aby se nepřipálila a v případě potřeby snižte teplotu v troubě.
5) Pizzu opět vyndáme a tentokrát posypeme oregánem a oběma druhy sýrů.Dopékáme ještě 5 minut.

Výživové hodnoty na 1 porci (jen těsto/+obloha):

pozn.:
  • použita asi 1 PL oleje do těsta + 1 PL na pokapání oblohy
  • použitý eidam: 30%-ní
  • obloha - přibližné hmotnosti:
    • 50 g suga
    • 180 g rajčat
    • 100 g cukety
    • 60 g cibule
    • 20 g kapar
energetická hodnota: 997/2040 kJ
bílkoviny: 5/24 g
sacharidy: 44/55 g (z toho cukry 0,4/7,5 g)
tuky: 4,5/19 g (z toho NMK 0,6/7,6 g)
vláknina: 2/5 g


Bon apetit!

Komentáře