Cizrnové kari s dýní a kokosovým mlékem

Toto kari si musím opravdu pochválit.Je totiž jemné a výrazné zároveň, dýně mu navíc dodává neotřelý šmrnc.
Už je to možná tři měsíce, co jsem ho uvařila.Hezky se mi na něj vzpomíná :D.
Tak snad někdo ocení, že jsem po dlouhé době zase něco přidala.Navíc asijského!Tak hurá do vaření.

Ingredience (3 porce):

  • 150 g cizrny (v suchém stavu - nutno předem namočit na minimálně 8 hodin)
  • olej (většinou používám řepkový)
  • 1 středně velká cibule (nakrájená na kostičky)
  • 2 stroužky česneku (nasekaného na drobno)
  • 1/2 chilli papričky (nasekané na drobno)
  • 1/4 středně velké dýně hokkaido (nakrájené na asi půlcentimetrové kostky)
  • 1/2 ČL garam masala
  • cca 2 + 1/2 ČL kari koření
  • 200 ml kokosového mléka (použila jsem light verzi, na zkoušku, rozdíl bych asi nepoznala)
  • sůl
  • (chilli)

1) Předem namočenou cizrnu uvaříme do měkka v nové vodě, trvá to asi hodinu.Solíme až před koncem vaření, jinak by cizrna nezměkla (údajně, radši jsem to nikdy nezkoušela).Vodu, ve které se cizrna vařila, uschováme, budeme ji totiž ještě potřebovat.
2) V kastrólu či hlubší pánvi rozpálíme olej (přiměřené množství), na kterém zlehka osmažíme a podusíme cibuli.
3) Poté, co cibule mírně zesklovatí, přidáme česnek a chilli a smažíme (dusíme) asi 3 minuty.
4) Přidáme dýni, kterou cca 4 minuty smažíme, poté zalijeme trochou vývaru z cizrny a přikryjeme poklicí.Necháme podusit, dokud dýně mírně nezměkne - mírně, protože se ještě vařit bude (ochutnáme - rozvařená ani tvrdá dýně totiž není zdaleka ideální).
5) Přidáme garam masala a kari koření.Promícháme a necháme chvíli osmahnout bez pokličky (na mírném ohni - jinak se koření spálí).
6) Zalijeme kokosovým mlékem (ideálně promíchaným - před otevřením plechovkou důrazně zatřepeme, tzn. zalijeme kokosovou smetanou i vodou) a přidáme uvařenou cizrnu.Necháme ještě cca 5 minut mírně probublávat, aby se chutě dobře propojily, aby dýně změkla na skus a aby se kari omáčka varem trochu zahustila.Osolíme.
7) Když má kari ideální konzistenci, ochutnáme a popřípadě ještě přidáme koření (a chilli).
8) Podáváme nejlépe s basmati rýží či s indickými pšeničnými plackami.

Výživové hodnoty na 1 porci:

pozn.:
  • použita 1 PL oleje, light kokosové mléko
energetická hodnota: 1303 kJ
bílkoviny: 13 g
sacharidy: 45 g (z toho cukry 5,2 g)
tuky: 9 g (z toho NMK 3,8 g)
vláknina: 9 g


Dobrou chuť~~~

Komentáře