Salát z pečených brambor, dýně a cizrny s dipem z bílého jogurtu

Nic velikonočního jsem nevytvářela, tak se s Vámi podělím alespoň o jeden zdravý oběd.Pokud nehledáte nějaké složitosti a chcete mít jídlo rychle hotové, je toto ta správná volba.Na chuti se to ale ani nemůže podepsat, protože příprava je vyloženě jednoduchá.Takže si nemusíte zoufat ani v případě, že neumíte vařit.
Výborná je obměna tohoto jídla s velkozrnnou čočkou.Všelijakému kombinování se ale meze nekladou, klidně si místo luštěniny přidejte maso nebo třeba tofu.Každý dle svých preferencí ;).

Ingredience (3 porce):

  • 150 g cizrny/čočky (předem namočené)
  • asi 225 g brambor
  • asi 450 g dýně Hokkaido
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • sušený česnek
  • provensálské bylinky
  • dip:
    • 150 g bílého jogurtu
    • 1 ČL hrubozrnné hořčice
    • 1 ČL medu
    • provensálské bylinky
    • sušený česnek
    • pepř

Postup:

1) Předem namočenou cizrnu (čočku) uvaříme doměkka.Trvá to asi hodinu (předem namočená čočka: 20 - 25 minut).Solíme ji až poté, co změkne.
2) Brambory nakrájíme na kolečka.Větší kolečka můžeme ještě překrojit napůl.
3) V míse pokrájené brambory promísíme s trochou oleje, solí, pepřem, sušeným česnekem a provensálskými bylinkami.Když použijeme vlastní ruce, brambory budou rovnoměrně obalené vším dobrým, což je výhodou.
4) V přibližně dvou vrstvách rozmístíme na větší pekáč. Bramborami jej "neobsadíme" celý, protože většinu z něj budeme ještě potřebovat pro dýni.
5) Dáme péct na cca 200 stupňů C (180 stupňů C horkovzduch).
6) Dýni nakrájíme na tenké plátky, dlouhé asi 4 cm.Stejně jako brambory, i ji promísíme s olejem, solí a pepřem.Ostatní koření můžeme vynechat (všeho moc škodí).Po půlhodině pečení brambor k nim tyto hranolky přidáme.Narozdíl od brambor dýni na pekáč klademe nejlépe jen v jedné vrstvě, abychom dosáhli co nejkřupavějšího výsledku.Pečeme dalších 30 minut.
7) Dip: Jogurt pečlivé promícháme se všemi uvedenými ingrediencemi.Ochutnáme a případně ještě dochutíme.
8) Na talíř nasypeme uvařenou cizrnu (čočku), dýňové hranolky a pečené brambory.Ozdobíme dipem a podáváme.

Výživové hodnoty na 1 porci (s cizrnou/s čočkou):

pozn.:
  • použity cca 2 PL oleje
energetická hodnota: 1625/1569 kJ
bílkoviny: 17/18 g
sacharidy: 61/57 g (z toho cukry 5,3/6,1 g)
tuky: 10/8 g (z toho NMK 1,8/1,9 g)
vláknina: 10/9 g


Dobrou chuť!

Komentáře