Dýňový dort z tvarohu a ricotty

Moc se to teď v létě nehodí, ale mám prostě ohromnou chuť přidat tento recept, ačkoli jeho klíčovou ingrediencí je podzimní královna: dýně. Tak třeba Vám zbyla troška dýňového pyré ze zimy a tím pádem jej oceníte :D.
Dortík, nebo chcete-li "cheesecake" - jak píšou na fitnessguru (kde jsem se inspirovala; cheesecake-em bych toto ale nenazývala) - , chutnal i mému taťkovi, který dýni zrovna nemiluje, takže asi docela úspěch.

Ingredience:

I. Korpus:
  • 200 g Bebe dobré ráno kakových (-30% cukru)
  • 60 g kokosového tuku (rozpuštěného)
  • 1 ČL skořice
  • 1 ČL zázvoru
II. Tvaroh:
  • 200 g ricotty
  • 230 g hrudkovitého tvarohu
  • 2/3 hrnku (~ 150 g) třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 260 g dýňového pyré
  • 2 PL ovesné (nebo jakékoli jiné) mouky
  • 1 ČL skořice
  • trocha muškátového oříšku

Postup:

I. Korpus:
1) Sušenky rozmixujeme v mixéru a smícháme s ostatními ingrediencemi.
2) Hmotu "uplácáme" do dortové formy s cca 26 cm průměrem.
3) Korpus dáme předpéct na 10 minut do trouby předehřáté na 200 stupňů C.

II. Tvaroh:
1) Metličkami promícháme nejprve ricottu, tvaroh a cukr.
2) Přidáme vejce, opět dobře promícháme (metličkami).
3) Nakonec přimícháme mouku, koření a dýňové pyré.
4) Směs navrstvíme na předpečený korpus a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů C po dobu 40 minut společně s nějakou nádobou naplněnou vodou, aby se dort příliš nevysušil.

Výživové hodnoty na 1/12 kousek:

pozn.:
  • použitý hrudkovitý tvaroh měl 1% tuku
energetická hodnota: 1040 kJ
bílkoviny: 8 g
sacharidy: 29 g (z toho cukry 16,1 g)
tuky: 10 g (z toho NMK 6,1 g)
vláknina: 2 g



Snad výsledek receptu potěší něčí chuťové buňky ;3.

Komentáře