Letní jemné kari s cizrnou

Ohayou~
Po velice dlouhé době Vám mohu s dobrým pocitem oznámit, že mám všechny zkoušky již úspěšně za sebou, a tudíž mám nyní více času na tento blog. Těším se, až se s Vámi podělím o několik zajímavých receptů, které jsem vymyslela/vyzkoušela. Dnes jsem po dlouhé době uvařila "něco pořádného" (zrovna teď toto jídlo baštím...mám ráda multi-tasking, a proto u mě nepřichází v úvahu, že bych "jen jedla") a myslím, že i chutného.
Toto kari hýří letními barvami, je čistě veganské a obsahuje zdraví prospěšné suroviny. Dodá Vám energii, aniž by zatížilo žaludek. Pokrm je rovněž skvělým zdrojem vlákniny a rostlinných bílkovin.

Ingredience (2-3 porce):

  • 100 g cizrny v suchém stavu
  • sůl
  • 1/2 střední cibule (nakrájené na drobné kostičky)
  • olej
  • 1 středně velká mrkev (nakrájená na nudličky)
  • žlutá cuketa - množství přibližně hmotnostně odpovídající mrkvi (nakrájená na tenké půlměsíčky)
  • kari pasta: např. Rajah mild curry paste; množství dle chuti - já použila asi 2 ČL, výsledek byl spíše jemný než pikantní (což se hodí, pokud si chcete doopravdy užít chuť zeleniny)
  • 160 ml kokosového mléka (pokud možno při pokojové teplotě, aby se propojila jeho tekutá i tuhá složka)

Postup:

1) Cizrnu si předem namočíme minimálně na 10 hodin (lépe více). Po této době vyměníme vodu a zároveň cizrnu čistou vodou propláchneme. Vaříme asi 1 hodinu do měkka. Po změknutí osolíme a ještě krátce povaříme. Vodu z cizrny si můžeme ponechat pro další kroky (lze ale použít i obyčejnou čistou vodu).
2) Cibuli podusíme na troše oleje.
3) K cibuli přidáme mrkev a lehce osmažíme.
4) Směs zalijeme trochou vody či vývaru z cizrny a vaříme, dokud se téměř všechna voda nevstřebá.
5) Přidáme cuketu a rovněž lehce osmahneme, můžeme přidat ještě trochu oleje.
6) Přidáme kari pastu a dobře promícháme, aby se jí veškeré kousky zeleniny dobře obalily.
7) Přidáme uvařenou cizrnu, zalijeme kokosovým mlékem (pokud se Vám jeho složky dobře nepropojily, nevadí - stačí vše v hrnci/na pánvi pořádně promíchat a je po problému ;)).
8) 5 - 10 minut lehce povaříme, aby se nám omáčka trochu zahustila. Žádné další zahušťování již nebude potřeba.
9) Na závěr dle chuti osolíme.
10) Podáváme horké, např. s celozrnnou basmati rýží. Mezi další vhodné přílohy patří jakákoli jiná rýže či chlebové placky.

Výživové hodnoty na 1 porci (polovina/třetina množství):

pozn.:
  • cibule cca 25 g
  • smaženo na 1 PL slunečnicového oleje
energetická hodnota: 1668/1101 kJ
bílkoviny: 12/8 g
sacharidy: 40/26 g (z toho cukry 7,1/4,7 g)
tuky: 22/14 g (z toho NMK 12,5/8,2 g)
vláknina: 9/6 g


Příjemné letní vyváření :)

Komentáře