Pohankový nákyp na italský způsob s brokolicí

Tak dnes pro změnu něco slaného, ať z těch všech sladkostí nemáme brzy cukrovku.
Sladké jím téměř každý den, protože mi je líto si ho odepírat, když mi dělá tak dobře. Většinou se však snažím o jeho zdravější alternativy. Nemyslete si ale, že si někdy nedám třeba kus dortu, zmrzlinu nebo čokoládu. Upřímně, nemyslím si, že je dobré do sebe cpát cukr (mám na mysli sacharózu) den co den, ale vzhledem k tomu, že jsem se svou postavou spokojená, soudím, že mi to nemůže zas tak moc ublížit. Jak jste na tom se sladkým Vy?
Když mám ale opravdu hlad, sladké u mě nepřichází v úvahu. V takovou chvíli mám spíše chuť na vydatné slané jídlo. Maso příliš nejím a hlavně ho nevařím, tudíž se s Vámi dnes podělím o jeden z mých dalších vegetariánských nápadů. Toto jídlo je mimo jiné fajn i proto, že ho můžete jíst i studené, což se někdy hodí, ne? Není na něm nic složitého, všemožné variace jsou vítány - tak jdeme na to.

Ingredience (3 porce):

  • 185 g brokolice (rozdělené na jednotlivé růžičky)
  • (cca 1/4 kostičky zeleninového bujónu)
  • 1 hrst sušených rajčat (pokrájených na malé kousky)
  • 1/2 střední cibule (najemno nasekané)
  • 2 stroužky česneku (nadrobno nakrájené)
  • 15 cm pórku (nakrájeného na jemná kolečka)
  • 3 vejce
  • 60 g parmazánu
  • 50 ml (10%) smetany
  • 180 g pohanky
  • 60 g Madelandu fitness (nebo jiného tvrdého sýra - nastrouhaného, popř. nakrájeného na drobné kostičky)
  • máslo na vymazání formy (pekáče)
  • oregáno
  • bruschetta koření (nebo jakékoli jiné, které máte rádi a hodí se k těmto ingrediencím)
  • muškátový ořech
  • pepř
  • sůl

Postup:

1) Brokolici uvaříme do měkka v osolené vodě, do které můžeme přidat zeleninový bujón pro zvýraznění chuti. Vodu (vývar), ve které se brokolice vařila, nevyhazujeme - budeme ji ještě potřebovat.
2) Uvařenou brokolici najemno nakrájíme.
3) Pohanku zalijeme cca 300 ml vývaru z brokolice. Zbytek vývaru ještě stále nevyhazujte, protože je možné, že pohanka nasaje vody více - budete tedy potřebovat přidat další. Zároveň ho můžete využít např. pro přípravu polévek. Pokud byste naopak vývaru neměli dostatek, přidejte místo něj k pohance vodu.
4) Obsah hrnce s pohankou mírně (vývar trochu slaný už je) osolíme, přivedeme k varu a vaříme cca 8 minut, pak necháme dojít pod poklicí (alespoň 15 minut).
5) V míse smícháme všechny uvedené ingdience (z toho pohanku a brokolici již uvařenou) kromě Madelandu. Množství koření volte dle svých chuťových preferencí. Je dobré směs ochutnat a popř. dochutit.
6) Směs přemístíme do zapékací nádoby zlehka vymazané máslem.
7) Povrch posypeme Madelandem.
8) Dáme péct na 15 minut na cca 180 stupňů. Ke konci můžeme zapnout gril, aby povrch zezlátnul. Moje forma měla cca 23 cm v průměru, takže doba pečení závisí samozřejmě na tom, kolik "těsta" a v jak silné vrstvě bude.
9) Podáváme jen tak, bez přílohy. Jídlo je dobré teplé i studené.

Výživové hodnoty na 1 porci (= 1/3):

pozn.:
  • počítáno pro verzi se zeleninovým bujónem, Madelandem Fitness 10% tuku a 10 g másla
energetická hodnota: 2160 kJ
bílkoviny: 29 g
sacharidy: 55 g (z toho cukry 7 g)
tuky: 20 g (z toho NMK 10 g)
vláknina: 11 g


Bon apetit~

Komentáře