Muffiny s cuketou a balkánským sýrem

Cuket je teď všude habaděj, tak proč toho nevyužít?
Pokud se ve Vašem okolí chystá nějaká grilovačka či oslava a Vy přemýšlíte, co slaného k zobání přinést, můžete vyzkoušet tyto muffiny. Obyčejně je jím samotné nebo přikusuji k zeleninovému salátu. Hodí se také jako svačinka na cestu. Pro masožravce doporučuji přidat orestovanou slaninu pro výraznější chuť. Mně ale rozhodně stačí takto.
Inspirovala jsem se jedním z receptů na této stránce, ale udělala jej méně tučný. Tentokrát jsem se ale od původního receptu příliš neodchýlila, protože mi vcelku vyhovoval.

Ingredience (cca 14 muffinů):

  • 200 g cukety (nastrouhané)
  • 70 g balkánského sýru (rozdrobeného či pokrájeného na malé kostičky)
  • 260 g mouky (hladká celozrnná z pšenice špaldy; kdo neholduje celozrnnosti - čímž se ochuzuje o mnoho živin, ale to by bylo na delší povídání - použije běžnou hladkou mouku; pokud s celozrnnou moukou začínáte, můžete dát obě zmiňované mouky v poměru třeba 1:1)
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL jedlé sody
  • 2 vejce
  • 250 ml podmáslí
  • 3 PL oleje
  • tymián, provensálské bylinky či jiné oblíbené koření
  • slunečnicová a dýňová semínka

Postup:

1) Mouku promícháme se solí, oběma kypřidly a bylinkami.
2) Vejce zvlášť prošleháme s podmáslím a olejem.
3) K vaječné směsi přidáme cuketu a sýr.
4) K mokrým ingrediencím z bodu 3 postupně přidáváme moučnou směs.
5) Těstem naplníme muffinové formy. Pokud máme nepřilnavé silikonové, není třeba do nich vkládat papírové košíčky ani je vymazat. Každopádně pokud muffiny budeme brát někam na oslavu či třeba na piknik, mohou se i v tomto případě papírové košíčky hodit. Papírové košíčky vymazat nemusíme, ale pokud to uděláme, nepřilepí se na ně tolik těsta. Jiné nepřilnavé formy je třeba vymazat a vysypat např. strouhankou. Platí, že pokud tyto muffiny pečeme v pevné formičce (tzn. že ne pouze v papírových košíčcích), můžeme je naplnit až po okraj. Těsto je husté, a tak nemá tendenci přetékat.
6) Povrch posypeme libovolnými semínky, která k těstu zlehka přitlačíme.
7) Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů C 20 minut. Po této době zkontrolujeme propečenost špejlí a pořpípadě ještě chvíli pečeme.
8) Podáváme jen tak či např. se zeleninovým salátkem.

Výživové hodnoty na 1 muffin:

pozn.:
  • počítáno pro 30 g semínek (15 g slunečnicových, 15 g dýňových, ale mají cca stejné hodnoty)
energetická hodnota: 521 kJ
bílkoviny: 4,6 g
sacharidy: 15,6 g (z toho cukry 1,2 g)
tuky: 5 g (z toho NMK 1,4 g)
vláknina: 2 g
sůl: Tady by to teoreticky šlo zjistit, ale bohužel u žádného balkánského sýru není uveden obsah soli, který však zdaleka není zanedbatelný...


Dobrou chuť~

Komentáře