Nákyp z rýže/pohanky se zeleninou - 2 varianty

Měla jsem chuť přidat něco sladkého, ale měla bych to střídat, takže Vám přináším recept na odlehčený letní oběd. Sezóna rajčat je v plném proudu, tak snad tuto dobrotu náležitě oceníte. Bílkoviny v tomto jídle pochází především ze sýra a vajec.

Ingredience (4 porce - obě varianty):

Varianta 1 - Rýžový nákyp s paprikou, lilkem a rajčaty
  • 350 g rýže natural
  • zeleninový vývar (použila jsem z bujónu - tedy bujón zalitý horkou vodou)
  • olej
  • 2 velké cibule (nakrájené na malé kostičky)
  • 2 stroužky česneku (nasekané nadrobno)
  • 2 malé červené papriky (nakrájené na kostičky)
  • 2 menší lilky (nakrájené na kostičky)
  • 4 hrsti hrášku
  • 4 PL sójové omáčky
  • 2 PL sake (popř. bílého vína)
  • 100 g ementálu (strouhaného)
  • 200 ml mléka
  • 4 vejce (rozšlehaná)
  • 4 střední rajčata (nakrájená na kolečka)
  • sůl, pepř

Varianta 2 - Pohankový nákyp s rajčaty a kukuřicí
  • 200 g pohankových krup
  • 400 ml zeleninového vývaru (400 ml vody + 1/2 kostky zeleninového bujónu)
  • olej
  • 1 velká cibule (nakrájená na kostičky)
  • 2 stroužky česneku (nasekané nadrobno)
  • 1 menší zelená paprika (nakrájená na kostičky)
  • 350 - 400 g rajčat (nakrájená na kostky + několik z nich na plátky - ty přijdou na vrch nákypu)
  • 3 hrsti hrášku
  • 200 g kukuřice (z plechovky/mražené)
  • sójová omáčka, sake, mléko, vejce - viz předchozí varianta
  • 100 g goudy (strouhané)
  • 1 vrchovatá ČL miso
  • sůl, pepř
V POSTUPU JSOU KROKY ODLIŠNÉ OD 1. VARIANTY OZNAČENY "***"

Postup:

1) Rýži uvaříme dle návodu na obalu - podle toho také určíme potřebné množství vývaru. Je lepší, pokud zůstané spíše al dente, protože ji budeme dále tepelně upravovat. *** Pohanku vaříme 15 minut ve vývaru, pak necháme dojít pod poklicí a po 30 minutách popř. slijeme přebytečný vývar.
2) Na oleji dusíme cibuli a česnek. Poté na pět minut přidáme papriku a lilek (*** papriku a rajčata).
3) Přidáme hrášek (*** a kukuřici), 1 PL sójové omáčky, 1 PL sake, opepříme a zlehka osolíme (*** nesolíme! - budeme dosolovat později pomocí miso pasty).
4) Vmícháme uvařenou rýži (*** pohanku), zbytek sójové omáčky (*** nejprve promíchaný s miso pastou) a sake, dle potřeby dopepříme a dosolíme.
5) Směs přemístíme do vymazaného pekáče a posypeme sýrem.
6) Zalijeme vejci smíchanými s mlékem.
7) Vršek nákypu poklademe plátky rajčat, která jemně osolíme a opepříme.
8) Pečeme 45 minut na 160 stupňů C. Můžeme nechat dojít ve vypnuté troubě.

Výživové hodnoty na 1 porci (varianta 1/varianta 2):

pozn.:
  • VARIANTA 1: počítáno s využitím 1 l vývaru, 10 g oleje
  • VARIANTA 2: počítáno s využitím 10 g oleje, 375 g rajčat
energetická hodnota: 2843,5/2162 kJ
bílkoviny: 28/28,5 g
sacharidy: 94/53 g (z toho cukry 14/12 g)
tuky: 19/19 g (z toho NMK 8/7 g)
vláknina: 9,5/11,5 g

RÝŽOVÁ VARIANTA




POHANKOVÁ VARIANTA



Dobrou chuť :).

Komentáře