Žluté cizrnové kari s letní zeleninou

Využijme zeleninu ze zahrádek či od místních pěstitelů, když je zrovna sezóna. Kdy jindy bude tak chutná a bohatá na vitaminy a stopové prvky? Pokud neholdujete salátům, ale přesto byste rádi do jídelníčku zařadili více zeleniny, vsaďte na některá asijská jídla. Například toto cizrnové kari. Masožravci místo cizrny použijí např. kuřecí či krůtí maso - tím také nic nezkazíte...
V názvu vidíte žluté, ale na obrázku byste ho spíše popsali jako oranžové... Nenechte se zmást, jméno jsem odvodila z použitého druhu kari pasty ;).
Koukala jsem, že v sekci "ostatní asijské pokrmy" je toto už třetí cizrnové kari za sebou, tak snad to přežijete :D.

Ingredience (2 porce):

  • 1 malá cibule (nasekaná na drobné kostičky)
  • 1 stroužek česneku (nasekaný nadrobno)
  • asi 1 cm dlouhý kousek zázvoru (nasekaný nadrobno)
  • 20 - 40 g žluté kari pasty (podle toho, jak moc máte rádi ostré)
  • olej
  • 50 g lilku, 40 g cukety, 30 g bílé papriky (nakrájených na libovolně velké kousky - jak má kdo rád; můžete vlastně použít 120 g jakékoli zeleniny, na kterou zrovna dostanete chuť - jen zvažte její kombinaci a počítejte s odlišnými dobami tepelné úpravy u různých druhů)
  • 100 g rajčat (nakrájených na kostičky)
  • 100 ml kokosového mléka
  • 100 g cizrny (v suchém stavu; po uvaření svou hmotnost přibližně zdvojnásobí)
  • sůl

Postup:

1) Cizrnu předem namočíme na minimálně 8 hodin do dostatečného množství vody. Posléze ji uvaříme v čisté vodě doměkka, což trvá asi hodinu. Solíme ji až potom, co změkne.
2) Kari pastu promícháme s trochou oleje a osmažíme zlehka na pánvičce. Dáváme pozor, aby se nepřipálila - stačí pouze rozvinout vůni koření.
3) Přidáme česnek a zázvor, po cca dvou minutách také cibuli. Zlehka osmažíme a popř. přidáme olej.
4) Přidáme lilek a po několika (3-5) minutách papriku. Společně osmahneme.
5) Přisypeme rajčata a zalijeme kokosovým mlékem. Bez poklice necháme mírně vařit, dokud není zelenina téměř měkká.
6) Na závěr přidáme cuketu a uvařenou cizrnu. Vaříme, dokud cuketa nezměkne. Pokud se nám zdá směs příliš suchá, přiklopíme ji poklicí, aby se nevypařila zbývající voda nebo eventuelně přidáme trochu vody či vývaru z cizrny - což by ale bylo pravděpodobně zbytečné. Záleží na tom, jaký chceme výsledný pokrm mít.
7) Dosolíme dle chuti.
8) Podáváme s rýží basmati.

Výživové hodnoty na 1 porci:

pozn.:
  • cibule cca 30 g, kari pasta 30 g (zprůměrován interval mnou doporučených množství)
  • smaženo na 1 PL slunečnicového oleje
energetická hodnota: 1449 kJ
bílkoviny: 12 g
sacharidy: 40 g (z toho cukry 6,6 g)
tuky: 15 g (z toho NMK 8,4 g)
vláknina: 9 g


Příjemný zbytek prázdnin :).

Komentáře