Dýňové risotto se Šmakounem

Mám opravdu ráda italské risotto. Je krémové a jemné, zlehka voní vínem. Do tohoto jsem pro doplnění bílkovin přidala Šmakouna. Dýně je do něj rovněž ideální přísadou, která se bezvadně doplňuje s netradiční šalvějí.
A kdybyste si radši dali trochu "zelenější" risotto verde, klikněte sem :).

Ingredience (2 velké porce nebo 3 menší):

  • 150 g rýže arborio
  • 200 g Šmakouna natural (nakrájeného na kostičky/nudličky)
  • olej (třeba řepkový, na osmahnutí Šmakouna)
  • 2 stroužky česneku (nasekané nadrobno)
  • 1 středně velká cibule (červená; nasekaná nadrobno)
  • 400 g dýně (nakrájené na stejně velké kostky - cca 1 cm; použila jsem máslovou, kterou je nutno oloupat - narozdíl od hokkaido)
  • 750 ml zeleninového vývaru (horkého; použila jsem z 1 a 1/2 kostky Wurzl)
  • 125 ml suchého bílého vína (Prosecco)
  • 25 g strouhaného parmazánu + na posypání dle chuti
  • olivový olej
  • máslo
  • lístky šalvěje
  • sůl
  • pepř

Postup:

1) Na olivovém oleji s máslem necháme zpěnit cibuli.
2) Zvýšíme teplotu zhruba na střední plamen a přidáme nepropláchnutou rýži, kterou necháme dvě minuty osmahnout, dokud nezprůhlední.
3) Přilijeme víno a necháme ho vstřebat do rýže.
4) Zalijeme trochou vývaru, který rovněž necháme vstřebat.
5) Přimícháme dýni a šalvěj.
6) Postupně přiléváme vývar a tímto způsobem vaříme 15 - 25 minut, dokud rýže není al dente.
7) V "mezičase" si připravíme Šmakouna: Na pánvi rozpálíme trochu oleje a osmažíme ho na ní dozlatova společně s česnekem a několika lístky šalvěje. Osolíme a opepříme.
8) Risotto po změknutí rýže na skus (= al dente) odstavíme z plotny. Pokud nám zbyl vývar, je možné ho ještě trochu (1-2 malé sběračky) přidat a nechat dojít pod poklicí, záleží na Vás.
9) Nakonec vmícháme parmazán a osmaženého Šmakouna, dle chuti osolíme a opepříme.
10) Podáváme teplé (! - vychladlé risotto, které znovu ohřejeme, už nemá správnou konzistenci), dle individuálních chuťových preferencí ještě posypané parmazánem a ozdobené lístky šalvěje. Skvěle ladí s tím samým vínem, které jsme při jeho přípravě použili.

Výživové hodnoty na 1 velkou porci nebo 1 menší (= 1/2 nebo 1/3):

pozn.:
  • ve výpočtech na smažení Šmakouna použito 10 g oleje
  • ve výpočtech na smažení cibule a rýže použito 5 ml olivového oleje + 10 g másla
  • tato porce je opravdu spíše větší - "chlapácká" (měly jsme se ségrou velký hlad), takže i za sebe mohu říci, že tolik bych toho asi normálně ani nesnědla, proto uvádím ještě hodnoty pro 1/3 jídla ~ menší "holčičí" porce
energetická hodnota: 2529/1686 kJ
bílkoviny: 27/18 g
sacharidy: 78/52 g (z toho cukry 12/8 g)
tuky: 16/11 g (z toho NMK 5,3/3,6 g)
vláknina: 9/6 g
sůl: záleží na tom, jak moc solíte


Hlasujte v anketě níže, prosím :).

Komentáře