Fitness vločkový štrúdl

Nemusí to být vždy jen snídaně, ale vzhledem k tomu, že mi velmi připomíná pečenou kaši, rozhodně skvěle zapadne právě do této rubriky ;).
Někomu by mohl připadat málo sladký, proto radši upozorňuji předem: Pokud nejste navyklí na nižší množství sladidla, přidejte do těsta více medu a náplň také trochu oslaďte.
Uvedu i nutriční hodnoty, ale bude to jen tak zhruba, protože se počet porcí moc dobře určit nedá. Obsahuje hodně bílkovin, proto přízvisko "fitness".
Upozornění: Nečekejte chuť klasického štrúdlu! Jmenuje se to tak jen díky svému tvaru.
Inspirovala jsem se na fitnessguru, ale jelikož se můj recept s tím původním neshoduje, neuvádím zdroj. Pokud by to někoho zajímalo, jednoduše si to najde skrze strýčka Google ;).

Ingredience (cca 4 snídaňové porce):

I. TĚSTO:
  • 125 ml vody
  • 125 ml mléka
  • 160 g ovesných vloček
  • 30 g žitných otrub
  • 2 ČL skořice
  • (trocha perníkového koření dle chuti)
  • 110 g jemného tvarohu
  • 150 g bílého jogurtu (= většinou 1 klasický malý kelímek - nevěřte jim, má to spíš 140 g, ale to nám bohatě stačí)
  • 1 vejce
  • 2 PL medu (cca 30 g - uvádím jen kvůli nutričním hodnotám)
II. NÁPLŇ:
  • 170 g přezrálých hrušek (nakrájených na kostičky; pokud nemáte úplně vyzrálé měkké hrušky, možná je budete potřebovat dosladit)
  • hrst rozinek (asi 40 g - uvádím jen kvůli výživovým hodnotám)
  • hrst vlašských ořechů (nahrubo nasekaných; cca 20 g - opět uvádím jen kvůli níže uvedeným nutričním hodnotám)

Postup:

1) Vločky a otruby zalijeme 125 ml vroucí vody a přidáme také mléko.
2) Tekutiny necháme několik minut vsakovat do vloček. Mezitím si připravíme menší pekáček, do něhož si vložíme pruh pečicího papíru. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů C, pokrájíme si hrušky do náplně.
3) Do vločkové "kaše" přidáme všechny ostatní ingredience kromě vejce, které přidáme až úplně nakonec (není dobré ho dávat k příliš teplému, aby se "nezdrclo" - myslím, že nikdo z Vás by neměl chuť na těsto s míchanými vajíčky :D).
4) Na střed plechu s pečicím papírem vylijeme 1/2 ovesného těsta do tvaru podlouhlého obdelníku. Lépe se Vám bude pracovat, pokud budete mít štrúdl spíše širší a kratší nežli naopak.
5) Na tento "obdelník" poklademe pokrájené hrušky, které posypeme ořechy, rozinkami a skořicí a zlehka poprášíme perníkovým kořením. Náplň nedáváme úplně do krajů - přibližně 1 cm necháme volný, aby při pečení nevytékala.
6) Náplň zakryjeme zbývajícím těstem. Můžeme zvrchu ozdobit vlašskými ořechy.
7) Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů C po dobu 30 minut.
8) Můžeme podávat samotné nebo polité oblíbeným sirupem či jogurtem.

Výživové hodnoty na 1 porci (= 1/4):

pozn.: počítáno s přesně danými ingrediencemi, s jogurtem obsahujícím 1,5% tuku
energetická hodnota: 1574 kJ
bílkoviny: 17 g
sacharidy: 55 g (z toho cukry 22 g)
tuky: 10 g (z toho NMK 2,2 g)
vláknina: 8 g
sůl: 0,031 g


Dobrou chuť!

Komentáře