Dýňový perník s rumovými švestkami

Máte chuť něco upéct? Něco relativně zdravého, ale přesto na chuť vynikajícího? Něco, co Vám konečně uspokojí chuťové buňky? Je také možné, že jste ještě dokázali zachránit nějakou tu dýni (ostatně, ty vydrží celou zimu a v dubnu bývají ještě často jedlé a výtečné) a loni v létě zamrazili nějaké ty švestky či slívy. Tak pojďme udělat v mrazáku místo a dejme se do pečení skvělého moučníku.
Inspirovala jsem se tímto receptem. Není to tedy z mé hlavy, ale upravené natolik, že mi není blbé se tady o ten výtvor podělit.

Ingredience:

  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 50 g polohrubé mouky
  • 1 ČL jedlé sody
  • 3 vejce
  • 70 g másla
  • 100 g sušených brusinek
  • 50 g třtinového cukru (z toho možno dát 2 ČL vanilkového -> tedy 2 ČL vanilkového a do 50 g doplnit třtinovým)
  • 150 g medu
  • 1 ČL strouhané citronové kůry
  • 1 ČL perníkového koření
  • 1 ČL skořice
  • 60 g nasekaných vlašských ořechů
  • 2 PL citronové šťávy
  • 300 g nastrouhané dýně (pokud máte Hokkaido, nemusíte ji ani loupat - zbytečně odstraníte významné látky ze slupky, která je dobře poživatelná)
  • špetka soli
  • rum
  • 400 g švestek

Postup:

1) Švestky pokrájíme na čtvrtinky nebo osminky a pokapeme (nebo spíše polijeme, záleží na Vás :P) je rumem.
2) Do mísy vložíme změklé máslo, žloutky, (vanilkový cukr), třtinový cukr a 30 g z celkového množství celozrnné mouky. Ručním šlehačem našleháme do pěny.
3) Do směsi vmícháme med. Přisypeme citrónovou kůru a dýni.
4) Zbytek mouky (170g celozrnné a 50 g polohrubé) promícháme s jedlou sodou, kořením (perníkové + skořice), brusinkami a ořechy.
5) Moučnou směs postupně zapracujeme do žloutkovo-dýňového základu a vymícháme do hladkého těsta.
6) V jiné nádobě vyšleháme do tuha bílky se špetkou soli a citrónovou šťávou.
7) Bílky jemně zapracujeme do základu těsta.
8) Těsto přemístíme na plech či pekáč nebo do formy, který/kterou jsme předem vymazali a vysypali nebo vyložili pečicím papírem.
9) Na vrch koláče poklademe švestky namočené v rumu.
10) Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia. Doba pečení se odvíjí od výšky těsta, já pekla 30 minut, ale může to u Vás trvat klidně i 45 minut, takže doporučuji test špejlí a raději kontrolovat.

Výživové hodnoty:

Zde neuvádím, protože nejsem schopna odhadnout, kolik porcí z tohoto množství vyjde. (A uvádět množství pro celek mi připadá bezvýznamné.)


Přeji příjemné pečení.

Komentáře