Fazolové kari se špenátem, rajčaty a hlívou ústřičnou

Možná už je těch kari tady trochu moc, ale nějak si nemohu pomoci, je to jedno z mých nejoblíbenějších jídel. V tomto receptu navíc využijete sezónní rajčata, takže jej třeba oceníte právě teď. Mám v plánu tady všechna ta zdejší kari vložit do jednoho článku speciálně jim věnovanému, ale to až časem... předpokládám totiž, že jich uvařím ještě nemálo :).
Kari je veganské, což pochopitelně uvítají zejména vegani, ale ani nám ostatním občas neuškodí rostlinná strava. Neváhejte tedy a dejte se do vaření :).
Inspirovala jsem se tímto receptem. Můj obsahuje více bílkovin, ale provedla jsem i další úpravy (vynechala koriandr, přidala zázvor, upravila množství zeleniny, ...).

Ingredience (4 porce):

  • 150 g (já červených) fazolí
  • 1 větší cibule (nasekaná na kostičky; cca 90 g - uvádím kvůli nutričním hodnotám)
  • cca 2 PL oleje (cca 14 g - uvádím kvůli nutričním hodnotám)
  • 100 g hlívy ústřičné (pokrájená na kousky)
  • 200 g rajčat (mohou být čerstvá, ale i zavařovaná; pokrájená na kostičky; sekaná rajčata z konzervy pochopitelně dále nekrájíme)
  • 135 g špenátu (klidně mražený; pokrájený)
  • 230 ml light kokosového mléka (trochu více než 1/2 400 ml plechovky)
  • cca 2 PL kari koření (množství dle chuti)
  • 3 ČL (cca 30 g) arašídového másla
  • 1 ČL (kokosového) cukru
  • sůl
  • zázvor (cca 1,5 cm; pokrájený nadrobno)
  • chilli paprička (já použila domácí beraní roh; nasekaná nadrobno)

Postup:

1) Fazole si nejlépe přes noc namočíme do vody. Po máčení slijeme vodu a zalijeme je vodou čistou. Vaříme do "al dente" stavu - budou se totiž vařit ještě s kari dalších asi 15 minut. Fazole se nesmí solit, dokud nejsou měkké! (Fazole můžeme vařit s pár kousky mořských řas, abychom ještě více přispěli našemu zdraví.)
2) Na oleji osmahneme cibuli a poté přidáme zázvor, chilli papričku/beranní roh a hlívu. Restujeme asi 5 minut.
3) Přidáme kari koření a zlehka dále restujeme, ale jen chvíli, aby se koření nespálilo.
4) Přidáme rajčata, špenát, uvařené fazole, kokosové mléko, arašídové máslo a cukr. Vaříme asi 15 minut do úplného změknutí fazolí.
5) Na závěr osolíme.
6) Podáváme např. s celozrnnou rýží.

Výživové hodnoty na 1 porci (1/4 kari bez rýže):

energetická hodnota: 1199 kJ
bílkoviny: 12,8 g
sacharidy: 27,5 g (z toho cukry 7 g)
tuky: 12,3 g (z toho NMK 4,5 g)
vláknina: 8,8 g



Přeji dobrou chuť.

Komentáře