Jáhlový nákyp s ovocem a tvarohem

Předem upozorňuji, že dle níže uvedených množství připravíte jen jemně sladký (to pro většinu z nás bohužel znamená málo sladký a tím pádem málo chutný a málo poživatelný) dezert. Pokud nejste zvyklí na střídmé slazení, přidejte sladidla více (klidně i dvojnásobek až trojnásobek). Pokud budete cukr ubírat ze stravy postupně, zvyknete si a nebudete se pak už ošklíbat ani při menších dávkách sladidla :).
Já bych tu však neměla moc poučovat. Nevadí mi třeba k snídani něco méně sladkého, třeba tento nákyp nebo jogurt jen s vločkami a sušeným ovocem (pokud jsou součástí rozinky nebo datle :P). Avšak odpoledne, to mě vždycky honí mlsná... A co si budeme nalhávat, i nezdravý dort plný tuku a cukru a i takové dreky jako jsou komerční sladké dezerty (pudinky, mléčné rýže či krupice) si velice ráda dám. A k tomu kafe. Miluju kafe.

U tohoto receptu jsem již vytvořila spoustu alternativ. Důležitý je základ:
  • uvařit kaši (ochutit, dosladit, přidat cokoli, ...), tu dát do pekáčku
  • připravit si tvaroh s vejci a škrobem/pudinkem, osladit ho, nanést na kaši
  • posypat ovocem
  • upéct
Tak jako u všech receptů, i zde se vyplatí experimentovat. Kombinací je tak nepřeberné množství, že se Vám nákyp snad ani nemůže omrzet - tak například:
  • povidla se hodí jen k málokterému ovoci - nehodí-li se, vynecháme je či nahradíme džemem, popř. libovolným ořechovým máslem
  • podklad můžeme udělat nejen z jáhel či rýže (jakékoli), ale i z pohanky či ovesných vloček, quinoy, ...
  • sladidla jsou k dispozici všelijaká - sirupy, třtinový cukr, stévie, ... kaši lze dobře osladit i tím, že ji uvaříme s rozinkami či pokrájenými datlemi
  • tvaroh můžeme ochutit libovolným druhem pudinku, kakaem či např. ořechovým máslem
  • ovoce použijeme dle preferencí, chuti, nálady a určitě dle sezóny
  • kamkoliv do nákypu (tj. do tvarohu, mezi tvaroh a podklad, do podkladu, na vrch, ...) můžeme zakomponovat čokoládu, ořechy, semínka, ořechové máslo, kokos, libovolný druh proteinu, ...
A tak vidíte, že z jednoho základního receptu se může vyklubat milión dalších :).

Ingredience:

VARIANTA 1: švestková

JÁHLY:
  • 250 g jáhel
  • mléko
  • voda
  • sůl
  • skořice (asi 3 ČL)
  • perníkové koření (asi 1/2 ČL)
  • 1 PL třtinového cukru
TVAROH:
  • 500 g nízkotučného tvarohu
  • 2 vejce
  • 40 g kukuřičného škrobu (kdo chce, nahradí 1 sáčkem libovolného pudinku)
  • rum (dle chuti, cca 3 PL)
  • 3 PL kukuřičného sladu
K DOKONČENÍ:
  • povidla (asi 3 PL)
  • švestky (nakrájené na čtvrtinky), rybíz

Postup:

1) Jáhly spaříme minimálně dvakrát vroucí vodou. Vaříme v lehce osolené směsi vody a mléka (dle chuti a preferencí klidně jen v mléce nebo třeba v rostlinném nápoji) se skořicí a perníkovým kořením - dle chuti, dokud se nerozvaří na kaši. Po uvaření osladíme a vylijeme na menší pekáč vyložený pečicím papírem.
2) Tvaroh vymícháme dohladka s vejci a škrobem. Je lepší mít vše o přibližně pokojové teplotě, ale příliš na tom nesejde.
Ochutíme rumem a osladíme třeba kukuřičným sladem.
3) Na lehce vychladlou jáhlovou kaši "namažeme" povidla. Stačí slabá vrstva a přesto přidá mnoho chuti. Na povidla vylijeme tvarohovou směs a rovnoměrně rozetřeme. Povrch poklademe ovocem.
4) Pečeme při 180 stupních v předem vyhřáté troubě asi 50 minut (40-60 dle výšky nákypu).

VARIANTA 2: čokoládovo-malinová (tato je na fotce níže)
  • místo jáhel celozrnná kulatozrnná rýže - povaříme s mlékem a zrníčky z vanilkového lusku (vynecháme koření)
  • kaši osladíme 3 PL kukuřičného sladu, přidáme hrst lískových oříšků (nasekaných), 2 a půl proužku hořké čokolády a kakao
  • tvaroh - cca 3ČL vanilkového cukru, vanilkové aroma (použila jsem domácí vyrobené z vanilkového lusku a vodky), postup je jinak stejný jako u receptu níže (jen jsem do této verze nedala ruma místo sirupu použila cukr)
  • nahoru maliny (vynecháme povidla i švestky)

Výživové hodnoty:

Zde neuvádím, protože nejsem schopna odhadnout, kolik porcí z tohoto množství vyjde. (A uvádět množství pro celek mi připadá bezvýznamné.)


Přeji příjemné pečení :).

Komentáře